Kao što Kinezi znaju već tisućama godina, crna je riža pri vrhu liste zdrave riže. Ima više vlakana i proteina nego crvena, smeđa ili bijela riža, a okus sličan onom smeđe riže
Četiri razloga zašto jesti više crne riže: Zdravija je od ostalih
To je riža koja ima srednje zrna, a potječe iz Kine i drugih dijelova Azije. U staroj Kini je bila poznata kao i 'zabranjena riža' jer je bila rezervirana isključivo za kineskog cara kako bi mu osigurala zdravlje i dugovječnost, a zabranjena svima ostalima.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Ono što crnu rižu izdvaja od ostalih, sličnih žitarica, je njezina nijansa, koja je zapravo uzrokovana mutacijom gena. Iako izgleda crno kada je sirova, zapravo poprima više tamnoljubičaste boje nakon što se skuha.
Što se okusa tiče, crna riža ima blag, orašasti okus, sličan onom smeđe riže. Također, ima vrlo žvakaću teksturu, zbog čega se često koristi u kašama, pudinzima i rižinim kolačima. A, oni koji izbjegavaju gluten bit će zadovoljni jer je crna riža prirodno bez glutena.
Neke su sorte riže hranjivije od drugih, a crna je riža pri vrhu liste zdravih riža. Ima više vlakana i proteina nego crvena, smeđa ili bijela riža.
Crna riža je dobar izvor proteina i željeza. Porcija od 100 g crne riže sadrži nešto manje od devet grama proteina. Prepuna je antioksidansa. Prema studiji iz 2018., crna riža zapravo ima najveći ukupni antioksidativni kapacitet od svih sorti riže.
Potiče i zdravlje srca. Prema studiji iz 2019., flavonoidi, antioksidansi koji se nalaze u crnoj riži, mogu smanjiti rizik od razvoja i umiranja od srčanih bolesti. Crna riža potiče i zdravlje očiju, piše Real Simple.