Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

'Kod nas su jeli predsjednici i premijeri, a gosti nam ne daju da preuredimo prostor...'

'Kod nas su jeli predsjednici i premijeri, a gosti nam ne daju da preuredimo prostor...'
11

Gotovo 80 godina toči se vino u lokalu Mimice, s kojim je sve i počelo, a ribice su počeli peći 1949. Četvrtkom je obično manje gužve, govori vlasnik Ante čiji će sin preuzeti posao...

VIDEO

Jede li vam se pizza, otići ćete u pizzeriju. Za dobre ćevape potražit ćete dobru ćevabdžinicu, za burek buregdžinicu. A ako želite na ribice, idete "kod Mimice".

Otprilike tako možemo opisati reputaciju danas kultnog ugostiteljskog objekta u Zagrebu, u kojem ćete pojesti "zdravi" ulični "fast food", napiti se vina i siti otići dalje. Početak Jurišićeve nekad bi se znao pretvoriti u red za gablec, no nitko nije odustajao od slasnog obroka. Jer svi znaju da se fine ribice jedu samo vruće, tako da u Mimicama nema dostave, a bogami ni rezervacije stola.

POGLEDAJTE VIDEO: Buffet Mimice

Pokretanje videa...

Buffet Mimice 02:29

- Ide dok ima friške ribe, a za onoga tko okasni sutra bude nove ponude - smije se vlasnik Ante Mimica (63), dobri duh ovog lokala, koji će, kaže nam, sljedeće godine proslaviti 80. rođendan.

- Ma da, ove godine slavimo 75 godina otkad služimo ribice u ovom lokalu, iako će uskoro 80 godina od kada lokal radi pod ovim nazivom. Duga je povijest Mimica. Čak i ovaj lokal ima svoju priču. Prije Drugog svjetskog rata unutra je bio noćni klub Barcelona, a tijekom rata vešeraj. Onda su došli moji rođaci u Zagreb, uzeli lokal u najam i otvorili vinariju, točionicu domaćeg vina i loze te promovirali domaće proizvode iz Mimica, našeg mjesta između Splita i Ploča. Ta naša zadruga počela je raditi davne 1895. godine, a radi i dan danas. S njima surađujemo sve ovo vrijeme i uglavnom od njih nabavljamo ribu i vino - priča Ante. Iako nema Zagrepčanina koji nije kročio u Mimice, čudi se i on da za njih znaju čak i Britanci i Španjolci.

storyeditor/2024-04-03/PXL_140324_111653011.jpg

- Dolaze nam stranci koji žele probati nešto autohtono, pa su nam pričali kako su ciljano došli k nama jer su nas gledali na britanskoj i španjolskoj televiziji. Da, i njihove televizijske ekipe bile su ovdje i snimale prije otprilike tri godine, uputila ih je k nama Turistička zajednica, kao da smo obavezna gradska stanica. Još su se čudili što radimo gotovo 80 godina - kaže Ante. Prisjetio se i anegdote kad je jedan gospodin u Mimicama bio prije nego što je otišao u Ameriku, 1945. godine, onda se vratio 1985. i opet ih posjetio, a zadnji put je bio prošle godine.

Pravila ponašanja: Ove stvari ne radite u finim restoranima
Pravila ponašanja: Ove stvari ne radite u finim restoranima

4000 porcija prije izbora

Nikad, ali baš nikad, Mimice nisu zaobilazili političari.

- Svi premijeri i predsjednici, osim naše Kolinde, jeli su ribice kod nas. Tuđman je dolazio još osamdesetih, dok nije bio predsjednik, jako je volio ribice. Dolazili su i Mesić, Josipović, Račan, Orešković, Sanader, ma nema tko nije bio.
I dan danas dolaze, jedan dan možemovci, drugi dan SDP-ovci, treći HDZ-ovci. Znali su naručivati i velike porcije za predizborne skupove. Svaki put kad bi naručili, osvojili bi mandat. Prvo je Račan naručio 4000 porcija prije izbora 2000. godine, a onda je i Sanader naručio 2003. stotinjak porcija - prepričava ovaj iskusni ugostitelj i prisjeća se da su, osim političara, k njemu zalazile i druge poznate osobe, pa često nije znao je li ih vidio u Mimicama ili na televiziji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Buffet Mimice 00:56

Sve to nimalo ne može impresionirati gospođe koje, neke cijeli svoj radni vijek, rade u podrumu Jurišićeve 21. Baš kao i Marija, koja osmijeh ne skida, iako je pred penzijom...

- Došla sam ovamo još 1984. i ostala, evo, već 40 godina. Bila je uvijek dobra ekipa, nekad nas je radilo i po osam ili devet u smjeni. Ludnica. Stalno zafrkancija, em s kolegama em s gostima. Bilo je jako lijepo raditi ovdje - kaže gospođa dok za pultom brzinski poslužuje porciju ribica na ovalnom tanjuru za ribu s kruhom, u koji uvijek na vrh zabode čačkalicu i salvetu.

Provjereni recept ovako dugog opstanka na sceni sigurno je kvaliteta koju nude, a gostima ne smeta što je ponuda na meniju od "samo tri jela". I tako oduvijek.

Mušterije postali prijatelji

- Čini mi se kako sinergija vjernih mušterija, koji generacijski dolaze u Mimice, i nas zaposlenih čini zaokruženu priču. Mušterije za nas veže neka nostalgija. Neobjašnjivo je to. Jednostavno nas vole. Mladima nije jasno kako ponuda od 'samo tri jela' opstaje i danas. No mi radimo malo, ali kvalitetno - govori Ante. Mladi, baš kao i stariji, sjećaju se ambijenta koji je ostao nepromijenjen godinama...

- Znate što? Ne daju nam da preuredimo lokal. Ucjenjuju nas da neće više dolaziti - smije se Ante i nastavlja:

- A mnogi mušterije postali su nam prijatelji jer dolaze vrlo često. Uvijek proćakulamo. Dok sam bio mlad, otac je vodio lokal i nisam puno dolazio, svratio bih samo povremeno. No sad sam svakodnevno tu, sad mi je zanimljivo, a o penziji ni ne razmišljam - kaže nam ovaj rođeni Zagrepčanin, usput objašnjavajući kako danas, u četvrtak, nema pretjerane gužve jer se svi spremaju petkom doći na ribu. I čašu vina.

Ribu naručuje, osim od Zadruge, od mnogih drugih ribara, uvijek svježu.

- Ribice, srdele i gavuni moraju biti vrlo svježi, a lignje, primjerice, prije pripreme obavezno zamrzavamo kako bi omekšale. Inače su vrlo žilave i nisu dobre. Tajna je i u načinu pripreme. Tehnologija je tu ključ, a mi se ovdje trudimo da uvijek imamo najbolje ulje, friteze i grijače koji omogućavaju da ulje ne zagara, ali njihovu marku ne smijem otkriti - smije se. Pitali smo ga i u čemu je tajna najfinije krumpir-salate koju smo probali.

Sjećate se Ivana Temšića? 2021. je pobijedio u 'MasterChefu', a sada ima vlastiti restoran...
Sjećate se Ivana Temšića? 2021. je pobijedio u 'MasterChefu', a sada ima vlastiti restoran...

Satima čekali u redu

- Mi je radimo svaki dan, a ključ je u količini. Što ga u većoj količini napravite, bolji je. Isto vam je kao s vojničkim grahom. Ne može dobro ispasti kad radite male količine kod kuće - govori Ante i prisjeća se kako su nekad ljudi čak i satima čekali na ulici da bi uopće ušli u Mimice i najeli se, no ipak su to bila neka druga vremena, kad je za gušt i druženje uz obrok bilo malo više vremena...

- Moj otac Ante došao je ovamo 1947. Poslije je preuzeo lokal i vodio ga sve do smrti 1988. godine. Pomagala mu je i moja majka. On je zapravo napravio prvi riblji street food kod nas. Prvi, koji je ostao jedini. Ljudi su pili, a tražili su nešto za jesti, pa je otac počeo pržiti ribice. Otvarali su se tijekom godina po Zagrebu mnogi riblji fast foodovi, ali nijedan nije opstao. Meso u kontinentalnim krajevima ipak ide bolje nego riba i riblji catering. Mnogi nas uspoređuju s konceptom 'fish and chips', no to su panirani komadi ribe, to nema veze s ovim što mi nudimo. Kod nas je sve vidljivo. Mi ribu samo uvaljamo u brašno i to je to. Najbolji smo u tome i zato nas još prepoznaju - naglašava Ante, koji ima i nasljednika - Antu, koji tek ima 31 godinu. Uvodi ga u posao polako ali sigurno, s nadom da će Mimice i za još 80 godina hraniti Zagrepčane kao i dosad.

Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak
Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje