Lifestyle

Komentari 2

Čitanje prije spavanja itekako može pomoći vašem mališanu: Uči ih empatiji, razvija maštu...

Čitanje prije spavanja itekako može pomoći vašem mališanu: Uči ih empatiji, razvija maštu...

Čitanje priča djetetu može razviti njihovu maštu i obogatiti vokabular. Osim toga, slušanje priča dok im čitate uči ih da budu strpljivi i koncentrirani. To će im pomoći u budućnosti

Djeca mnogo toga upijaju dok su manji, pa je dobro to iskoristiti i naučiti ih nekim sjajnim navikama, poput čitanja. Bez obzira na dob, čitanje potiče razvoj mozga i mnoge druge važne vještine koje će im služiti tijekom cijelog života. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Evo što sve čitanjem možete naučiti dijete:

1. Može naučiti vaše dijete strpljenju

Strpljenje je vrijedna vještina. Srećom, to se može naučiti djecu od najranije dobi, jer slušanje priča koje im se čitaju čini bebe strpljivijim. Razvijanje vještine strpljenja čini vaše dijete boljim u aktivnom slušanju. Na taj će način u budućnosti vaše dijete biti dobar slušatelj te će ga ljudi više cijeniti.

2. Obogaćuje vokabular vašeg djeteta

Prema studiji provedenoj u bolnici Rhode Island, bebe kojima se čitalo mogle su razumjeti više riječi od beba koje nisu. Rezultati su pokazali da se receptivni vokabular djece povećao za 40%, dok je samo 16% bio u skupini kojoj se nije čitalo.

3. Obogaćuje im maštu

Čitanje proširuje našu maštu, pa s obzirom na to, čitanje bi potaknulo maštu vašeg djeteta. Što više čitate svojoj djeci, to im postaje lakše zamisliti te riječi i priče u svojim mislima. Taj stalni trening mozga poboljšava djetetovu sposobnost da zamišlja i bude kreativniji i otvoreniji za nove ideje.

4. Uči ih kako da budu empatičniji

Možda ne možete zamisliti da knjige i empatija idu zajedno, ali idu, a toj vrlo važnoj životnoj vještini možete učiti svoje dijete od malih nogu. Kada se djeci čitaju priče ili ih sama čitaju, imaju priliku vidjeti i doživjeti tu priču iz gledišta lika. Na taj način mogu razumjeti što se događa tim likovima, doživjeti njihova iskustva i razumjeti njihove osjećaje.

5. Poboljšava vještine razgovora

Čitanje poboljšava djetetovu sposobnost uključivanja u razgovor i komunikacije. Nemojte se previše živcirati ako vas dijete stalno prekida dok mu čitate priču, to je zapravo jako dobra stvar. Odgovarajte na njihova pitanja, objasnite im stvari i povežite ono što se događa u priči koju čitate s nečim što vam se moglo dogoditi u stvarnom životu. Pomozite im da se uključe u razgovor, to će im pomoći u kasnijem životu.

6. Uči ih da obraćaju pažnju

Djecu, osobito malu, vrlo je lako omesti, pa ih čitanje može naučiti koncentraciji i sposobnosti pažnje. Dok im čitate moraju slušati i mirno sjediti kako bi shvatili priču. Dodatne prednosti tome su bolje razumijevanje čitanja, bolja samodisciplina, dulji raspon pažnje i bolje zadržavanje pažnje. Sve su to vještine koje će vašoj djeci uvelike koristiti u školi i u životu kao odrasloj osobi.

7. Čitanje vašem djetetu usađuje ljubav prema čitanju

Ako krenete čitati priče djeci dok su mala, pomažete im da razviju strast za knjigama i čitanjem. Djeca, kada su izložena knjigama, vjerojatnije će ih odabrati umjesto videoigara, TV-a i drugih oblika zabave, čak i kada postanu starija, piše Brightside.

Najčitaniji članci