Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Da bi bili zdravi i živjeli dulje potrebno je učiniti jednu stvar

Da bi bili zdravi i živjeli dulje  potrebno je učiniti jednu stvar
1

Postoji poznata poslovica 'Ono si što jedeš', a to uključuje što i koliko jedete. Kalorijski deficit i ograničeni unos kalorija povećava životni vijek i poboljšava imunološki sustav kod starijih

VIDEO

Ako želite poboljšati imunološki sustav, smanjiti razinu upala, odgoditi pojavu budućih bolesti koje su povezane sa starenjem i živjeti duže, stručnjaci preporučuju recept, a to je da jedete manje, piše Scitechdaily.com.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Već otprije stoji činjenica kako kalorijski deficit i ograničeni unos kalorija povećavaju životni vijek. Starenje je najveći faktor rizika za mnoge ljudske bolesti, uključujući rak, demenciju i dijabetes. Istraživanje koje je provedeno na životinjama pokazalo je kako je kalorijski deficit jedan od najučinkovitijih intervencija protiv bolesti u starijoj dobi. No ono što nisu znali je kako kalorijski deficit i unos manje kalorija može utjecati na te promjene.

Juan Carlos Izpisua Belmonte, znanstvenik biološkog instituta Salk, sa svojim suradnicima je uspoređivao štakore koji su jeli 30 posto manje kalorija sa štakorima koji su bili na uobičajenoj prehrani. Dijetu životinja kontrolirali su u dobi od 18 mjeseci do 27 što bi kod ljudi bilo otprilike u dobi od 50 do 70 godina.

Ne pretjerujte s kofeinom: Već tri šalice kave na dan su puno
Ne pretjerujte s kofeinom: Već tri šalice kave na dan su puno

Na početku i pri kraju dijete, Belmonteov tim izolirao je i analizirao ukupno 168.703 stanica u 56 štakora. Stanice su poticale iz masnog tkiva, jetre, bubrega, aorte, kože, koštane srži, mozga i mišića. Zatim su usporedili stare i mlade miševe na svakoj dijeti.

Mnoge promjene koje su nastale štakorima na normalnoj prehrani nisu se dogodile kod štakora na ograničenoj prehrani; čak su i u starosti mnoga tkiva i stanice životinja na dijeti vrlo nalikovali onima mladih štakora. Sveukupno, 57 posto promjena staničnog sastava povezanih s dobi koje su opažene u tkivima štakora na normalnoj prehrani nije bilo prisutno kod štakora na dijeti.

Pet savjeta Dide Tonija protiv korone: Vježbajte i meditirajte
Pet savjeta Dide Tonija protiv korone: Vježbajte i meditirajte

Broj imunoloških stanica u gotovo svakom ispitivanom tkivu dramatično se povećao, ali na njih nije utjecala dob kod štakora koji su bili na dijeti.

Postoji poznata poslovica 'Ono si što jedeš', a ona se u ovom istraživanju pokazala istinitom. Stanje stanica povezanih sa starenjem ovisi o interakciji s okolinom, što uključuje što i koliko jedete.

POGLEDAJTE NOVI VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith