Danas slavimo dan kolača od oraha bez kojih ne možemo zamisliti božićne blagdane | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Danas slavimo dan kolača od oraha bez kojih ne možemo zamisliti božićne blagdane

Danas slavimo dan kolača od oraha bez kojih ne možemo zamisliti božićne blagdane

Najpoznatiji kolač na našim prostorima je orahnjača koja je nezaobilazna za blagdane, ali tu su i londoneri, bakine šape od oraha, polumjeseci. Kod nas je najpoznatija orahnjača

VIDEO

Blagdani su pred vratima pa je ovaj dan kao stvoren za ovo vrijeme. Naime, danas se slavi Dan kolača od oraha, a kako biste ga proslavili potrebno je zasukati rukave. I samljeti orahe, barem u većini recepata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:50

Najpoznatiji kolač na našim prostorima je orahnjača koja je nezaobilazna za blagdane, ali tu su i londoneri, bakine šape od oraha, polumjeseci...

Uz minimalne investicije do kuhinje iz snova! Praktični savjeti za svakog master chefa
Uz minimalne investicije do kuhinje iz snova! Praktični savjeti za svakog master chefa

Cijene oraha su danas oko 50 kuna po kilogramu, dok je prije pet godina na jesen cijena skočila i na više od 120 kuna. Ako je netko alergičan na orahe, može pojesti i čupavce.

RECEPT  ZA ORAHNJAČU:

Sastojci:
Za tijesto:

  • 1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca
  • 40 dag brašna
  • 8 dag margarina
  • 8 dag šećera
  • 2 žumanjka
  • sol, limunova korica
  • 2-3 dl mlijeka.

Za nadjev:

  • 40 dag oraha
  • 30 dag šećera
  • 10 dag grožđica
  • 2 dl mlijeka
  • limunova korica
  • cimet
  • rum
  • vanili šećer

Priprema:

Izradimo tijesto po jednakom receptu kao za makovnjaču. Dignuto tijesto lagano premijesimo, razdijelimo na dva dijela i razvaljamo po pobrašnjenom ubrusu. Tijesto premažemo nadjevom te pomoću ubrusa savijemo i pažljivo istresemo u namazani kalup.

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Prije nego stavimo drugu savijaču, premažemo je masnoćom i stavimo peći oko 50 minuta na temperaturi od 220°C. Orehnjaču pošećerimo toplu. Nadjev: Mljevene orahe izmiješamo sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, vanili šećerom i malo ruma. Sve prelijemo kipućim mlijekom i ostavimo hladiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama