Lifestyle

Komentari 1

Danas slavimo dan kolača od oraha bez kojih ne možemo zamisliti božićne blagdane

Danas slavimo dan kolača od oraha bez kojih ne možemo zamisliti božićne blagdane

Najpoznatiji kolač na našim prostorima je orahnjača koja je nezaobilazna za blagdane, ali tu su i londoneri, bakine šape od oraha, polumjeseci. Kod nas je najpoznatija orahnjača

Blagdani su pred vratima pa je ovaj dan kao stvoren za ovo vrijeme. Naime, danas se slavi Dan kolača od oraha, a kako biste ga proslavili potrebno je zasukati rukave. I samljeti orahe, barem u većini recepata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najpoznatiji kolač na našim prostorima je orahnjača koja je nezaobilazna za blagdane, ali tu su i londoneri, bakine šape od oraha, polumjeseci...

Cijene oraha su danas oko 50 kuna po kilogramu, dok je prije pet godina na jesen cijena skočila i na više od 120 kuna. Ako je netko alergičan na orahe, može pojesti i čupavce.

RECEPT  ZA ORAHNJAČU:

Sastojci:
Za tijesto:

Za nadjev:

Priprema:

Izradimo tijesto po jednakom receptu kao za makovnjaču. Dignuto tijesto lagano premijesimo, razdijelimo na dva dijela i razvaljamo po pobrašnjenom ubrusu. Tijesto premažemo nadjevom te pomoću ubrusa savijemo i pažljivo istresemo u namazani kalup.

Prije nego stavimo drugu savijaču, premažemo je masnoćom i stavimo peći oko 50 minuta na temperaturi od 220°C. Orehnjaču pošećerimo toplu. Nadjev: Mljevene orahe izmiješamo sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, vanili šećerom i malo ruma. Sve prelijemo kipućim mlijekom i ostavimo hladiti.

Najčitaniji članci