Obavijesti

Lifestyle

Komentari 101

Deserti o kojima će se pričati: Strufolli, čokoladni češer...

Deserti o kojima će se pričati: Strufolli, čokoladni češer...
3

U Njemačkoj se za blagdane peče stollen - kolač koji podsjeća na malog Isusa, a Britanci se zabavljaju tražeći blago u božićnom pudingu od voća i čokolade

VIDEO

Čokoladni češer

Sastojci: Biskvit: 150 g maslaca, 4 jaja, vanilin šećer, 300 g brašna, 1/2 praška za pecivo, 1,5 dl mlijeka, žlica ruma, 30 g kakaa; Krema: 0,5 l mlijeka, vrećica pudinga od vanilije, 250 g maslaca, 50 g čokolade za kuhanje, 50 g kakaa, 200 g čokoladnih bombona

Priprema: Pjenasto izmiješajte maslac, šećer, žumanjke i vanilin šećer. Zatim dodajte mlijeko, rum i postupno brašno pomiješano s praškom za pecivo. Prosijte kakao, dobro izmiješajte i na kraju u smjesu umiješajte snijeg od bjelanjaka. Zagrijte pećnicu na 185°C. Premažite kalup maslacem i izlijte smjesu. Pecite biskvitni kolač 40-45 minuta. Umutite žumanjke, pola šalice mlijeka i prašak za puding. U preostalome mlijeku skuhajte šećer i prema uputama na omotu pripremite puding. Ostavite ga neka se hladi. Pjenasto miješajte maslac pa mu polako dodajte žlicu po žlicu pudinga. Na pari otopite čokoladu pa je s kakaom umiješajte u kremu. Obrežite pečen i ohlađen kolač da dobijete oblik velikog češera. Prorežite ga tri puta vodoravno i dobivene listove slijepite kremom te njome premažite kolač izvana. Obložite ga čokoladnim bombonima koje malo utisnite u kremu.

Dreamstime

Schwarzwald torta

Sastojci: 100 g maslaca, 100 g šećera, vanilin šećer, 4 jaja, 70 g oguljenih badema, 100 g čokolade u prahu, 50 g brašna, 50 g škrobnog brašna, 2 žličice praška za pecivo, 7 žlica trešnjevače, 0,5 l slatkog vrhnja, 750 g višnja iz kompota, žlica nastrugane čokolade

Priprema: Pjenasto izmiješajte maslac, šećer i vanilin šećer te dodajte jaja, bademe i čokoladu u prahu. U smjesu umiješajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Izlijte tijesto u kalup koji ste prethodno premazali margarinom i pobrašnili te pecite 30-40 minuta na 180°C. Neka biskvit odleži 12 sati. Potom ga dva puta vodoravno razrežite. Biskvit navlažite trešnjevačom. Čvrsto istucite vrhnje s malo šećera. Ocijedite višnje. Dva biskvita torte premažite slojem tučenog vrhnja debljine dva cm pa rasporedite višnje po njemu. Najgornji list premažite samo tučenim vrhnjem i pospite ga nastruganom čokoladom. Ukrasite višnjama.

Dreamstime

Strufolli

Sastojci: 2 jaja, 200 g meda, 75 g maslaca, 350 g brašna, vanilin šećer, 50 g šećera, 20 g svježega kvasca, 0,5 dl vode, 0,2 dl brendija

Priprema: Kvasac rastopite s malo brašna i vode. Pustite ga deset minuta da uđe u kvas pa pomiješajte s brašnom, šećerom, rastopljenim maslacem, vanilin šećerom i jajima. Umijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplom 60 minuta. Oblikujte ga u male loptice i pržite ih u fritezi ili dubljoj tavi. Izvadite ih na papirnate ubruse i pustite da se ohlade. U međuvremenu otopite med, vodu i brendi, pustite da provrije i s pripremljenim sirupom prelijte pečene kuglice. Posložite ih na tanjur i ukrasite šarenim jestivim mrvicama.

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač