Lifestyle

Komentari 0

Deset milijuna djece moglo bi u brak stupiti tijekom pandemije

Deset milijuna djece moglo bi u brak stupiti tijekom pandemije

U uvjetima pandemije koronavirusa deset milijuna djece moglo bi do 2030. stupiti u brak, upozorio je UNICEF u ponedjeljak, a još sto milijuna djevojčica moglo bi biti prisiljeno na brak do kraja desetljeća

Brakovi djevojčica mlađih od 18 godina posljedica su više čimbenika povezanih s krizom covida-19, ponajprije zatvaranja škola, pogoršanja gospodarskih uvjeta, poremećaja u javnim uslugama i smrti roditelja, upozorava UN-ov fond za djecu.

- Covid-19 je pogoršao ionako tešku situaciju za milijune djevojčica. Ali, mi možemo i moramo stati u kraj maloljetničkim brakovima - rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore, u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. 

Pandemija tako prijeti da će zaustaviti napredak ostvaren u proteklom desetljeću u kojemu je stopa vjenčanja malodobnih djevojčica pala s 25 na 20 posto, što znači da 25 milijuna takvih brakova nije sklopljeno.

- Moramo odmah poduzeti korake kako bi se umanjile posljedice (pandemije) za djevojčice i za njihove obitelji. Ponovnim otvaranjem škola, osiguranjem pristupa socijalnoj skrbi i uslugama te primjenom zakona i primjerene politike, možemo pomoći da im se ne uništi djetinjstvo - istaknula je Fore.

UNICEF-ovi podatci pokazuju da je 650 milijuna djevojčica u svijetu stupilo u brak prije navršene 18. godine. Polovina takvih brakova sklopljena je u Bangladešu, Brazilu, Etiopiji, Indiji i u Nigeriji.

Stopa vjenčanja malodobnih djevojčica u Nigeru je 76 posto, a u Demokratskoj Republici Kongu 68 posto, navodi UNICEF za prošlu godinu. Stopa vjenčanja malodobnih dječaka šest puta je manja nego kod djevojčica.