Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Deterdženti za dječje rublje: Obavezno ih dvaput isperite

Deterdženti za dječje rublje: Obavezno ih dvaput isperite
1

U deterdžentima za one s osjetljivom kožom i malu djecu trebao bi biti manje sastojaka koji izazivaju alergije. Donosimo vam detaljnu analizu šest tekućih deterdženata

VIDEO

Na pakiranjima deterdženata za rublje često su fotografije djece zamotane u mekane ručnike, no u slučaju izravnog kontakta s deterdžentom ruke treba oprati, a prilikom ručnog pranja preporučuje se nositi rukavice.

Poseban oprez se preporučuje ljudima s vrlo osjetljivom i oštećenom kožom, pa čak i kod deterdženata na kojima su istaknuta superiorna svojstva poput hipoalergenosti, nježnosti i drugih. Analizirali smo deklaracije šest deterdženata za pranje dječjeg rublja ili za ljude s osjetljivom kožom.

Probali smo: Super krafne od Zagreba i Broda do Dalmacije
Probali smo: Super krafne od Zagreba i Broda do Dalmacije


Prema deklaracijama je teško zaključiti razlikuju li se od onih “običnih” deterdženata jer nema detaljnog popisa sastojaka. Najčešći alergeni su mirisi, no u ovim deterdžentima su manje naglašeni u usporedbi s ostalim proizvodima.

Najčešće piše samo “mirisi” i nisu navedeni sastojci. No kod proizvoda namijenjenih pranju dječjeg rublja pomnije ih biraju jer neki mirisni sastojci imaju izraženije djelovanje na kožu i dišne organe. Mirise dodaju u deterdžente i kako bi prikrili mirise koji se mogu javiti tijekom pranja.

Happy housewife woman in laundry room with washing machine


U tekućim sredstvima za pranje rublja za uklanjanje mrlja služe površinski aktivne tvari koje se nazivaju surfaktanti, anionske ili neionske površinski aktivne tvari ili tenzidi. Razmiču molekule pa voda ulazi u nečistoću i uklanja je s površine tekstila. Učinak se povećava mehaničkim gibanjem u perilici ili pri ručnom pranju.

U deterdžentima uvijek miješaju više vrsta tvari koje pomažu ukloniti mrlje jer mrlje uklanjaju bolje nego svaki sastojak pojedinačno. No svaki sastojak ima posebnu ulogu u procesu uklanjanja prljavštine. U ovim proizvodima često se mogu pronaći i enzimi. Enzimi koji se stavljaju u proizvode protiv mrlja ubrzavaju proces čišćenja, a ekološki su prihvatljivi i jednostavni za upotrebu.

Utočište kod Metkovića: Villa Danica u selu bez struje i vode
Utočište kod Metkovića: Villa Danica u selu bez struje i vode

Oni mogu smanjiti količinu ostalih aktivnih tvari koje peru, a uz isti ili bolji učinak. Učestalije su se počeli upotrebljavati potkraj šezdesetih godina prošloga stoljeća, a prednosti su im da djeluju pri malim koncentracijama te pri nižim temperaturama, što je važno kad se govori o uštedi energije.

Najčešće se radi o enzimima koji se nazivaju proteaze - one uklanjaju proteine s tkanina, na primjer iz krvi, jaja, trave, mlijeka... Amilaze su dobre za uklanjanje mrlja od ugljikohidrata, primjerice čokolade i druge hrane, dok su lipaze dobre kod mrlja od ulja i masti.

Kako bi spriječili gutanje, neki proizvođači stavljaju Bitrex, proizvod koji sadrži denatonium-benzoat, tvar koja je vrlo gorka i sprečava da se deterdžent proguta. Među sastojcima na deklaracijama koje smo proučavali navedeni su konzervansi koji se inače upotrebljavaju za konzerviranje proizvoda za pranje rublja. Kako biste isprali sve sastojke deterdženta potrebne za učinkovito uklanjanje nečistoća, rublje treba dobro isprati.

Važno je naglasiti da bi svi sastojci trebali biti sigurni ako se proizvod upotrebljava na ispravan način, stoga treba čitati uputstvo za upotrebu proizvoda.

BECUTAN 
28,89 kn/litra

Kao i ostali, sadrži više vrsta tenzida, sapun, enzime i konzervanse. Od mirisa tu su i kumarin te citronelol. Može se korisiti za pranje pri visokim temperaturama.

VIOLETA DOUBLE CARE 
28,89 kn/litra

Sadrži više vrsta površinski aktivnih tvari, a za učinkovitije pranje tu su i enzimi. Sadrži i mirise. Ovaj hipoalergeni proizvod dermatološki je testiran. Može se korisiti za strojno i ručno pranje rublja.

SONETT SENSITIV 
84,99 kn/2 litre


Proizvod je prema deklaraciji pogodan za osobe s alergijama te ne sadrži alergene, umjetne mirise, boje, konzervanse, enzime i optička bjelila. Sastojci su, prema deklaraciji, biorazgradivi.

PERSIL SENSITIVE GEL 
29,99 kn/litra

Ima sve što sadrži funkcionalan proizvod za pranje rublja. Ima tenzide, posvjetljivač boje, mirisne sastojke i konzervanse. Djelotvoran do 95 stupnjeva Celzijevih.

FROSCH BABY 
39,99 kn/1,5 litara

Prema deklaraciji, sadrži hipoargenu formulu. Sadrži nekoliko različitih enzima te je parfumiran. Dermatološki je testiran. Pere od 30 do 95 stupnjeva Celzijevih.

FAKS BABY&SENSITIVE
29,99 KN/0,9 litara

I ovdje su enzimi, optička bjelila, a proizvod je također konzerviran. Navedeno je da sadrži mirine sastojke bez alergena i ne sadrži bojila. Dermatološki je testiran.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje