Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Devet fascinantnih činjenica o oceanima: Na dnu se nalazi oko milijun vulkana, ima zlata ...

Devet fascinantnih činjenica o oceanima:  Na dnu se nalazi oko milijun vulkana, ima zlata ...

Oceani zauzimaju oko 72 posto površine planeta i sadrže 97 posto sve vode, no misterije njihovih dubina znanstvenici još istražuju i vrlo smo malo otkrili o njihovim tajnama

VIDEO

No ono što su znanstvenici do sad otkrili, fascinantno je i istovremeno zastrašujuće. Ispod velikog plavetnila krije se čitav svemir sa nevjerojatnim i drugačijim oblicima života.

POGLEDAJTE VIDEO: U probavi srdela pronašli mikroplastiku

Pokretanje videa...

Zagađenje mikroplastikom 01:23

ZestRadar stoga je izdvojio devet fascinantnih činjenica o oceanima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Podvodni vulkani

Do 80 posto svih vulkanskih erupcija na Zemlji ostaju neprimijećene. Naime, one se odvijaju pod vodom. Prema procjenama znanstvenika, na dnu oceana nalazi se oko milijun vulkana. Neki od njih su u stanju mirovanja, a neki su prilično aktivni, izbacujući rastopljenu vruću lavu izravno u ocean. Unatoč visokoj temperaturi, život se još može pronaći u blizini takvih vulkana. Znanstvenici vjeruju da ova područja sadrže neotkrivene vrste morskih stvorenja koja su neranjiva na teške uvjete, uključujući temperature više od 400 stupnjeva Celzijevih.

2. Ribe jedu plastiku

Svake se godine u svjetske oceane baci više od sedam milijardi tona plastike. Nije iznenađujuće da je plastika postala neželjeni dodatak ribljoj prehrani. Procjenjuje se da samo u sjevernom Pacifiku ribe svake godine progutaju između 12.000 i 24.000 tona plastike.

Mikroplastika je posvuda: Ne samo u oceanima, već i u zraku koji udišemo, našim organima...
Mikroplastika je posvuda: Ne samo u oceanima, već i u zraku koji udišemo, našim organima...

3. Plava nijansa

Jedno od najizrazitijih obilježja oceana je njegova beskrajna plava površina. Boja je rezultat činjenica da površina vode apsorbira crvene i narančaste sunčeve zrake dok plavi svjetlosni valovi putuju dalje. Ovaj efekt hladne disperzije čini da oceanska voda izgleda plavija što dublje ronite.

4. Marijanska brazda

Najdublje mjesto u oceanu mnogo je dublje nego što možete zamisliti. Unutar Marijanske brazde nalazi se zona pod nazivom Challenger Deep, koja se spušta do oko 11 kilometara u dubinu. Usporedbe radi, tu bi bez problema mogao stati cijeli Mount Everest čija je visina 8,8 kilometara.

Woman freediver glides over sandy sea with fins

5. Zvučni valovi pod vodom

Zvukovi mogu putovati mnogo dalje u oceanu, pomažući znanstvenicima u istraživanju najdubljih područja. U jednom istraživanju su spustili podvodni mikrofon (hidrofon) gotovo do najniže proučavane točke Marijanske brazde. Željeli su čuti ambijent najdubljeg mjesta na planetu. Nakon što je oprema preživjela ogroman pritisak, znanstvenici su, među ostalim, snimili zvukove nalik potresu koji su nastali jer su kitovi plivali u blizini.

Klimatske promjene utjecale i na struje u oceanima
Klimatske promjene utjecale i na struje u oceanima

6. Internet kabelska mreža

Dno oceana prekrivaju kilometarske divovske kablovske mreže. Niste valjda mislili da se internet bežično prenosi između kontinenata, zar ne? Neki od ovih debelih kablova prekriveni su zaštitnim slojem kako ih morski psi ne bi oštetili ni pregrizli.

7. Zlato u oceanu

Ne očekujte puno ako se nadate pronalasku zlata na oceansku dnu. Možete opljačkati potopljeni gusarski brod ako ga slučajno nađete, ali čak ni tada nećete moći prikupiti 20 milijuna tona zlata, koliko znanstvenici procjenjuju da se nalazi u oceanskoj vodi. Naime, čestice zlata su mikroskopske, a da biste dobili jedan jedini gram tog zlata, morali biste prosijati hektolitre morske vode.

Different tropical fish on a coral reef in the Red Sea

8. Zadivljujuća morska fauna

Čini se da su prostranstvo oceana i nezamisliv pritisak vode ograničili čovjekovu sposobnost istraživanja oceana. Procjenjuje se da smo identificirali samo trećinu mogućeg morskog života ispod površine. Većina njih su sićušni organizmi, no postoji velika vjerojatno da još nismo otkrili sve vrste kitova, riba, ali i drugih organizama.  

9. Najduži podvodni planinski lanac

Srednjooceanski greben je najduži planinski lanac na svijetu koji se proteže na više od 65 000 kilometara. Gotovo sve je ispod površine. Znanstvenici su ga proučavali manje od površine Venere ili Marsa, iako nije riječ o masivu na drugom planetu.

Oceani su puno topliji i zato prijeti natprosječno toplo ljeto
Oceani su puno topliji i zato prijeti natprosječno toplo ljeto

POGLEDAJTE VIDEO: 'TUŠIRAM SE HLADNOM VODOM PRIJE SVAKE EMISIJE'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara