Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Dika i ponos Baranje: Slavni je kulen na poštanskim markama

Dika i ponos Baranje: Slavni je kulen na poštanskim markama
1

Kulen na markama je iz OPG Matijević, jedinog malog proizvođača s markicom EU kvalitete. Godišnje ih proizvedu 2000 i neće povećavati proizvodnju kako se ne bi morali odreći tradicije

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Dvije Petre rođendane slavile u karanteni: Fale nam prijatelji...

U svjetlu promocije i podizanja svijesti o hrvatskim proizvodima te obilježavanju Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda Hrvatska pošta je, po drugi puta, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, izdala prigodnu seriju poštanskih marki s motivima naših zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Pokretanje videa...

Markica: Baranjski kulen 01:01

U svim poštama se već mogu kupiti marke na kojima su Lički krumpir, Ogulinski kiseli kupus te Baranjski kulen, točnije, upravo onaj kojega proizvodi OPG Matijević iz Suze. Oni su, naime, jedini mali proizvođač u Baranji koji je dobio markicu EU kvalitete i oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Drugi baranjski proizvođač zaštićenog kulena je Belje. Više ih niti nema.

- Baka i djeda oduvijek su u Suzi držali svinje i pravili kulen za svoje potrebe. Uvijek po istoj recepturi. Shvatio sam da je ona zapravo odlična i sasvim sam je malo doradio. Može se reći da ide s koljena na koljeno. Nekada smo, eto, proizvodili dva kulena, danas ih proizvedemo godišnje 2000. Toliko dobijemo od 150 uzgojenih svinja. I to je taman dovoljno da zadržiš tradicionalan način proizvodnje - kaže Hrvoje Matijević koji, sa majkom i ocem, vodi OPG Matijević u malom baranjskom selu Suza. Naime, čim se poveća proizvodnja, tehnološki proces je zahtjevniji i mora se odreći tradicije.

Superbaka Marica (77) vježba: 'Treniram uz mog Tomislava'
Superbaka Marica (77) vježba: 'Treniram uz mog Tomislava'

- Svi znaju da u kulen ide najkvalitetnije meso - samo but, file i kare, zbog čega to jeste skup proizvod. Mi nakon kolinja imamo nekoliko mesara koji gotovo kirurškom preciznošću uklanjaju iz svinjskog buta sve žilice i masnoće. Kad proizvodite deset tona, to ne možete raditi jer ne stignete. Naš kulen u sušari sazrijeva šest mjeseci, a onaj koji se proizvodi industrijski gotov je za manje od tri mjeseca - objašnjava Hrvoje. Proizvode također i kulenove seke i slaninu. Puno proizvoda prodaju “na kućnom pragu”, ali imaju i tržište u Zagrebu jer dobar proizvod uvijek brzo nađe kupce.

Hrvoje je već nekoliko puta imao priliku predstaviti kulen EU javnosti. Pozvani su i u Bruxelles u Parlament EU na predstavljanje hrvatskih proizvoda.

- Postupak dobivanja EU oznake trajao je jako dugo, ali ona je otvorila sva vrata na europskom tržištu. Naš je kulen potpuno prirodan proizvod od biranog mesa domaćih svinja, domaće paprike i drugih prirodnih začina te ne sadrži konzervanse, umjetne boje ni aditive. Proizvodi našeg OPG-a Matijević nisu za široku masu, već za dva posto onih ljudi koji će znati cijeniti ono što će dobiti, a to je vrhunska kvaliteta - kaže Matijević koji je iznimno ponosan što se upravo njegov kulen našao na fotografiji marke Hrvatske pošte kao zaštićeni hrvatski proizvod.

Čarobna farma: Životinjama se pušta glazba i imaju svoj 'stan'
Čarobna farma: Životinjama se pušta glazba i imaju svoj 'stan'

Na ostalim markicama je još i Ogulinski kiseli kupus koji ima specifična svojstva po kojima se razlikuje od ostalih sorti - ima vrlo dugu stabljiku glavice s mnogo tankih, gotovo prozirnih i vrlo savitljivih listova s tankim lisnim žilama. Lički krumpir obilježen je teritorijem, a specifičan je jer je brašnast, prhak i suh što je posljedica visokog sadržaja škroba, čak 19 posto. Upravo to ga razlikuje od ostalog krumpira.

Uz OPG Matijević čiji se kulen našao na našim poštanskim markama, certifikat zaštićenosti ima još samo kulen iz Belja.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Tarikom Filipovićem:

Pokretanje videa...

00:48

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima