Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Pobijedite strah od pandemije korona virusom

Dišite, meditirajte i osvijestite sadašnji trenutak -  bit će bolje
1

Mnogi su pod psihičkim pritiskom zbog pandemije korone. Stručnjakinja za pozitivnu psihologiju savjetuje: Mindfulness je jedna od tehnika koje pomažu da preuzmete konce u svoje ruke

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Deset pitanja o samoizolaciji: Što je s ljubljenjem i seksom?

- Bez obzira kakve emocije imali, one su prirodne, bilo da je to strah, nervoza, izgubljenost, preplavljenost. Pritom treba imati suosjećanja prema sebi, a onda i prema drugima. Mnogi se ovih dana loše osjećaju, a onda se još dodatno ljute na sebe što to osjećaju. Previše je vanjskih faktora koji na to utječu. Svaka praksa koja nam pomaže da umanjimo stres dobra je. Jedna od tehnika koja nam može pomoći je mindfulness, odnosno svjesna prisutnost u trenutku. To je moćno oružje za samopomoć koje pomaže da uzmemo uzde u svoje ruke, da se smirimo i počnemo kontrolirati svoj život – poučava Ivana Štulić, magistra primijenjene pozitivne psihologije.

Pogledajte na Youtube kanalu vođenu tehniku meditacije Ivane Štulić: 

Ova tehnika svjesne prisutnosti zapravo pomaže da ostanemo više u trenutku u kojem jesmo, da smo ovdje i tu. Tako si pomažemo da nam misli ne odlutaju u brigu za budućnost, da se ne utopimo u lošim mislima i da nas ne obuzme strah.

Kako? Ranije navedeno disanje je jedna od metoda mindfulnesa.

Sobe za disanje: Tajland ima riješenje za bijeg od zagađenja
Sobe za disanje: Tajland ima riješenje za bijeg od zagađenja

- Disanje je izuzetno jednostavno, ali jako oružje. Kada smo pod stresom, nesvjesno počnemo plitko disati. Zato u teškim situacijama treba zastati i šest puta duboko udahnuti te izdahnuti. Time ćemo pomoći tijelu da prepozna da je opasnost prošla, da se počnemo opuštati. Treba disati trbuhom te ćemo time dati tijelu znak da je sve OK. To će sigurno biti dobra prava pomoć – govori ova stručnjakinja.

Prvih šest udaha dovoljno je za prvi impuls pozitive, odnosno smirivanja stanja. To je quick benefit, odnosno brza doza smirivanja. I naša sugovornica je često koristila ovu tehniku smirivanja u sasvim običnim i svakodnevnim situacijama koje svi proživljavamo.

- Vožnja zna biti često stresna I kada bi mi se dogodile 'škare ili kad bi netko projurio preblizu mene, puls bi mi ubrzao, počela bih uznemireno disati, znojiti se i to je prirodna reakcija tijela na stres. Tada bih počela duboko disati te bih smirila tijelo i nastavila mirnije voziti. Ova jednostavna tehnika smirivanja zaista pomaže - govori nam i iz svog iskustva.

Disanje od šest udaha dovoljno je za početak, a još bolje je nastaviti duboko disati još neko vrijeme. Baš kao i vježbanje mišića, što dulje prakticiramo ovu tehniku smirivanja, efekti su bolji.

10 namirnica koja čiste pluća: Za lakše disanje i manje kašlja
10 namirnica koja čiste pluća: Za lakše disanje i manje kašlja

Druga tehnika mindfulnessa je meditacija koju u našem društvu na prvu mnogi smatraju istočnjačkom ili je previše svjetonazorski obojena. Ali naša sugovornica ukazuje da više od 40 godina znanstvenog istraživanja ukazuje na ogromne benefite meditacije koja pomaže osobi da se smiri, opusti, da se smanji anksioznost, depresija, poboljša spavanje...

- Ako netko nema baš nikakvog iskustva, dovoljno je umiriti se i opustiti te dopustiti mislima da teku. Postoje i vođene meditacije koje usmjeravaju pažnju pojedinca da prati disanje i pojedine dijelove tijela – kaže naša sugovornica te navodi kako I sama ima na Youtrube kanalu snimljene materijale vođene meditacije (https://www.youtube.com/watch?v=LXF9KqfF7TE). Za početak, dovoljno je meditirati 10-ak minuta na dan i već ćemo osjećati pozitivne učinke.

Treći način da se vratimo u sadašnjost i odlijepimo od loših misli je potpuno uživanje u osjetilima. Kada počnemo uživati npr. u mirisima i okusima, misli nam više ne lete, vraćamo se 'tu' i 'sada'.

Pripremaju ih za život: Učit će kako se smiriti disanjem
Pripremaju ih za život: Učit će kako se smiriti disanjem

- Veliki sam ljubitelj cvijeća, a vani je proljeće. Kada imam priliku prošetati kraj šume, dozvolim si mirisati zrak. Nedavno je cvala trešnja, sad cvate jorgovan. Dovoljno je zastati i uživati u tom mirisu. To se isto može napraviti s hranom, okusiti svaki zalogaj, u njemu uživati, polako guštati, a ne samo gutati hranu. I to nam pomaže da ostanemo u trenutku. Ovo su sve Mindfulness pristupi koji pomažu da budemo ovdje i sada, a ne da brinemo stalno za ono sutra - kaže naša sugovornica.

Ove tehnike dobre su u smanjivanju stresa, ali pritom ne treba imati velika očekivanja. Ako netko do sad nikad nije pokušao ove metode, dovoljno je početi s tek 10 ili 15 minuta na dan i već ćete se osjećati bolje. Naša sugovornica navodi kako ovo izgleda možda prejednostavno, ali znanstvena istraživanja dokazala su da zaista pale. Zašto ne probati? 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Psihologinja o histeriji: 'Razum će nam vratiti normalan život'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...