Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Djeca pate zbog izostanka oca i trebaju ga jednako kao majku

Hladan i udaljen odnos s ocem redovito se preslikava u odrasloj dobi, a očevi su jednako važna figura za dijete kao i majke te nisu, kako se mislilo, samo potpora

Fotolia
Foto: Fotolia

Očeva ljubav važna je za emocionalni razvoj djeteta u jednakoj mjeri kao što je i majčina, dokazala je studija Sveučilišta Connecticut na 10.000 djece diljem svijeta. Do novih zaključaka došli su razgovorom s djecom o njihovom odnosu s roditeljima, načinu na koji su ih povrijedili te o osjećajima željenosti i potrebitosti, prenosi Daily Mail.

Odnos s majkom jednako je važan kao i odnos s ocem, a ukoliko su odnosi s ocem hladni ili nisu bliski dijete će to obilježiti za čitav život.

- Već 300 godina nametnut je jasan društveni stav o tome da je djetetu za zdrav razvoj potreban odnos s majkom, dok je uloga oca biti potpora majci, no to je zaista pogrešno - rekao je voditelj studije, profesor Ronald Rohner.

Djeca koja nisu imala kvalitetan odnos s ocem najčešće su probleme i komplekse iz tog odnosa imali i u odrasloj dobi, zbog čega bi žene u partneru najčešće tražile očinsku figuru, a muškarci kopirali ponašanje svog oca. Posljedica lošeg odnosa s ocem je tjeskoba, manjak samopouzdanja i gotovo patološka potreba za ljubavlju i nježnošću.

Poticanje očeva

Rohner kaže kako je utjecaj tate na dijete jednak kao i onaj od majke, a ključno je da to shvate očevi i više se uključe u odgoj djece, jer bi brige i odgovornosti roditeljstva trebali dijeliti posve ravnopravno sa ženama.

To se odnosi i na parove koji su rastavljeni, gdje je još nužnije da roditelj koje provodi manje vremena s djecom njima da do znanja koliko ih voli i cijeni te koliko su mu potrebni.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message