Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Djeca puno lošije spavaju zbog večernjeg igranja na mobitelu

Djeca koja se boje mraka često spavaju s upaljenim svjetlom. Iako većina roditelja u tome ne vidi problem, znanstvenici kažu da štetni učinci nisu zanemarivi

Foto: Dreamstime
10 komentara

Jako umjetno svjetlo, uključujući i mobitele, zaustavlja proizvodnju hormona melatonina. Američka studija sa Sveučilišta Colorado pokazala je da večernja izloženost predškolaca jakoj umjetnoj svjetlosti gotovo u potpunosti ometa proizvodnju melatonina. Taj hormon je zadužen za reguliranje unutarnjeg sata organizma, govori nam kad smo umorni ili gladni, a važan je i kao borac protiv slobodnih radikala u tijelu, čime nas štiti od kardiovaskularnih bolesti. 

I BOJE KOJE BIRA Crteži otkrivaju kako se dijete osjeća - sretno, tužno, ljuto...

U provedenom istraživanju, djeci između tri i pet godina, koja su sat vremena prije spavanja bila izložena jakom svjetlu lampe, proizvodnja melatonina prestala je nakon 10 minuta, a stanje je ostalo isto i sat vremena nakon što se svjetlo ugasilo. To, zaključuju znanstvenici, uvelike može narušiti kvalitetu sna, ali i prouzročiti dugoročno veće probleme.

Foto: Dreamstime

Druga studija je provedena na djeci u dobi od 9 do 16 godina i prvi zaključak je da jako svjetlo jače utječe na mlađu djecu. Ispitanike su podijelili u tri skupine i izložili ih trima različitim izvorima svjetlosti. Prigušeno svjetlo stopiralo je proizvodnju melatonina za oko devet posto, umjereno svjetlo za 26, a jako svjetlo za 37 posto kod mlađe djece. Kod starijih su rezultati bili bolji.

Također, znanstvenici upozoravaju na opasnost smartphonea i tableta, koji su dostupni i najmanjoj djeci jer im narušavaju dnevni ritam. Naime, tad su pred spavanje izloženi vrlo jakom svjetlu, i to u blizini lica. U najgorem slučaju, napominju, dugotrajna izloženost tom svjetlu prije spavanja može dovesti do depresije ili težih bolesti.

SUZDRŽITE SE Ne ljubite bebu u usta, to može izazvati vrlo ozbiljne probleme

- Zagađenje umjetnim svjetlom postaje velik problem u moderno doba. Posebice su mobiteli krivi za odgađanje fizioloških promjena u tijelu koje se trebaju dogoditi u sumrak. Kako ih odgađaju, tako pada i kvaliteta sna, a to može izazvati depresiju i promjene raspoloženja - stoji u studiji. 

Ono što još treba istražiti je utjecaj električne rasvjete na trudnice i kako to mijenja proizvodnju hormona, pa finalno i razvoj fetusa. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message