Djecu po karakteru možemo podijeliti na maslačke i orhideje | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Djecu po karakteru možemo podijeliti na maslačke i orhideje

Djecu po karakteru možemo podijeliti na maslačke i orhideje

Djeca maslačka obično su sposobna nositi se sa stresom i poteškoćama, dok su djeca orhideje u manjini i osjetljivija su i na dobro i na loše okruženje te se teže nose sa stresom

VIDEO

Poput maslačka, koji strši kroz pukotine na pločniku, i djeca maslačka su vrlo elastična bića. Oni fizički prevladavaju stres puno bolje od djece orhideja. No, dr. Thomas Boyce, profesor pedijatrije i psihijatrije sa Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, rekao je da roditelji mogu pomoći svojoj osjetljivoj, orhideja djeci da napreduju.

POGLEDAJTE VIDEO: Dječja teretana

Pokretanje videa...

Dječja teretana 01:22

Boyce je raspravljao o svojoj novoj knjizi 'Orhideja i maslačak: Zašto se neka djeca bore i kako mogu napredovati' u eteru NPR-a radija (National Public Radio). Naime, on je četiri desetljeća proučavao reakcije na stres, uključujući i djecu, te ih je usporedio s dvije vrste cvijeća.

Kako prepoznati i kupiti udobne sandale koje vas neće nažuljati
Kako prepoznati i kupiti udobne sandale koje vas neće nažuljati

Identificiranje djeteta orhideje

Djeca maslačka prevladavaju i obično su sposobna nositi se sa stresom i poteškoćama. Djeca orhideje su u manjini i osjetljivija su i na dobro i na loše okruženje, biološki su reaktivna na različite okolnosti i teže se nose sa stresom.

Boyce je u laboratoriju primijetio dva primarna sustava odgovora na stres kod djece. Jedan je izmjerio hormon stresa - kortizol za koji je rekao da 'ima duboke učinke i na imunološku funkciju i na kardiovaskularno funkcioniranje'. Drugi sustav odgovora na stres bio je autonomni živčani sustav ili sustav koji je odgovoran za reakciju borbe ili bježanja.

Ilustracije majčinstva

Laboratorijski asistent zamolio je djecu da se podvrgnu nizu lagano zahtjevnih zadataka. Na primjer, prebrojavanje tri broja, zatim četiri, pa pet ili stavljanje soka od limuna na njihov jezik.

- Otkrili smo da postoje velike razlike među djecom. Bilo je neke djece koja su imala dramatičnu reaktivnost i u sustavu kortizola i u sustavu borbe ili bijega, a bilo je i druge djece koja nisu imala gotovo nikakav biološki odgovor na izazove koje smo im postavili - rekao je Boyce.

Djeca orhideje u riziku od zdravstvenih problema

Boyce je rekao da istraživanje pokazuje da to kako dijete reagira na stresore može biti preteča niza zdravstvenih problema, kako emocionalnih, tako i fizičkih.

Koliko dobro znate kako se brinuti o svojoj koži ljeti?
Koliko dobro znate kako se brinuti o svojoj koži ljeti?

- U našem istraživanju otkrili smo da su iste reakcije pronađene kod fizičkih bolesti, poput teških respiratornih bolesti, upale pluća, astme i tako dalje, kao i kod emocionalnih bolesti poput anksioznosti ili depresije. Dakle, vjerujemo da se isti obrasci osjetljivosti koje nalazimo kod djeteta orhideje i djeteta maslačka uzrokuju ne samo tjelesne bolesti već i psihosocijalne i emocionalne probleme - objašnjava.

Boyce je dodao da i sustav odgovora na stres kortizolom i sustav borbe ili bijega mogu utjecati na djetetovu sposobnost da izgradi imunitet protiv virusa i bakterija. Također, oba sustava odgovora mogla bi na kraju, u odrasloj dobiti, biti odgovorna za razvoj hipertenzije, visokog krvnog tlaka ili drugih vrsta kardiovaskularnog rizika.

Kako pomoći djetetu orhideje?

Roditelji djece orhideja mogu pomoći svojoj osjetljivoj djeci tako da im pruže redovitu rutinu, rekao je Boyce. Također kaže da nije dobro pokušavati promijeniti dijete orhideje, već prepoznati i poštovati njegove razlike, dati mu pažnju i ljubav tijekom vremena provedenog zajedno i afirmirati djetetovo 'kreativno ja', navodi se u recenziji njegove knjige. Napokon, rekao je Boyce, bilo bi dobro da 'pogurnete' svoje dijete orhideju da izađe iz svoje zone komfora.

Na koji način možete pomoći svom sramežljivom djetetu bez da ga mijenjate - to nije slabost
Na koji način možete pomoći svom sramežljivom djetetu bez da ga mijenjate - to nije slabost

- Mislim da je ovo vjerojatno najteži roditeljski zadatak u odgoju djeteta orhideje. Roditelj djeteta orhideje mora proći ovu vrlo tanku granicu između ne guranja djeteta u okolnosti koje će ih zaista uplašiti, ali, s druge strane, ne smiju ga ni štititi toliko da nema iskustva svladavanja stresnijih situacija - zaključuje Boyce, piše USA Today.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo
NOVAC IM SE 'LIJEPI' ZA RUKE

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo

Zanima li vas koji su horoskopski znakovi predodređeni za bogatstvo? Neki znakovi Zodijaka prirodno privlače novac zbog svojih jedinstvenih karakteristika.

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela
ULAZI U PLUĆA

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela

Ova opasna bakterija u ljudsko tijelo ulazi udisanjem i u nekim slučajevima je smrtonosna. Pronaći se može i na mjestima gdje ima ustajale vode
Bivša bankarica: Moj cvjetni nakit traje od šest do 24 sata
PRAVI SU HIT ZA SVEČANOSTI

Bivša bankarica: Moj cvjetni nakit traje od šest do 24 sata

Krunoslava je radila u banci, a onda je odlučila nešto promijeniti. Tečajeve za floristicu završila je u Milanu i Dubaiju, a danas slaže cvjetne kreacije po tijelu te je osmislila dostavu cvijeća s vazom...