Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dlanovi su jedno od najboljih oruđa za očuvanje zdravlja

Dlanovi su jedno od najboljih oruđa za očuvanje zdravlja
1

Pogledom u dlan lakše se mjeri idealan obrok, ali i prepoznaju skriveni znakovi ozbiljnih bolesti. Ruke su "magično oruđe" i kad je riječ o kosi zbog masaže vlasišta

Preveliki obroci glavni su razlog natrpavanja nepotrebnim kalorijama, ističu nutricionisti. U kontroliranju veličine porcija pomoći će vam dlanovi. Iako se vrlo često u restoranima poslužuju veći obroci ili se kod kuće pojede previše, idealnu glavnu porciju možete izmjeriti dlanom, čija je veličina otprilike jednaka 85 g mesa ili ribe. Idealan desert iznosi 28 g i najčešće je veličine prosječnoga ženskog palca. 

Dlanovi su jedno od najboljih oruđa za provjeravanje i očuvanje zdravlja, tvrde stručnjaci. Primjerice, vrlo lomljivi nokti mogu biti simptom hipotiroidizma ili hipertiroidizma, odnosno smanjenog ili pretjeranog izlučivanja hormona štitnjače. Izgled ruku također vrlo lako odaje godine čovjeka. Već u 30-ima i 40-ima mogu se pojaviti sunčeve pjege ili znakovi starenja. Stoga je dlanove bitno redovito njegovati, na isti način kao što se njeguje lice, ističu dermatolozi.

Akupresurnom tehnikom lako ćete spriječiti mučninu tijekom vožnje. Palcem pritisnite unutarnji dio podlaktice, otprilike na udaljenosti dvaju palca od nabora na zglobu. Pritišćite minutu. Zatim približite palac zglobu, ponovno pritisnite i držite još minutu. Isto ponovite i na drugoj ruci. 

Ruke se temeljito peru oko pola minute

Svaki put kad pozovete dizalo, primite kvaku na vratima ili se uhvatite za rukohvat u tramvaju, dlanove nasele milijuni bakterija. Zato je pranje ruku prva preventivna mjera za očuvanje zdravlja, ističu liječnici. Perite ruke sapunom i toplom vodom oko 20 sekundi. Ne zaboravite istrljati područje između prstiju i ispod noktiju.

Masaža vlasišta potiče rast kose

Ruke su “magično oruđe” i kad je riječ o kosi. Umjesto da kosu samo četkate, sušite ili ravnate, priuštite vlasištu vrhunski tretman. Povremena samomasaža vlasišta potaknut će rast folikula vlasi te učiniti kosu gušćom. Vlasište je preporučljivo masirati desetak minuta svaki dan.

Hladni dlanovi i štitnjača

Dlanovi koji su često hladni ne moraju biti znak lošeg zdravlja. No ako je hladnoća ruku povezana s ispadanjem kose i gubitkom pamćenja, to može biti znak ubrzanog rada štitnjače. Ljudima s niskim tlakom često je najprokrvljeniji torzo, a ekstremiteti su slabije prokrvljeni te hladni.