Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dodir koji spašava život prije nego se tumor razvije

Dodir koji spašava život prije nego se tumor razvije
6

Mamografijom se može otkriti rak dojke i dvije godine prije nego što postane opipljiv (već od 5mm), a dokazano smanjuje smrtnost za 30 posto

VIDEO

Najčešće mete karcinoma dojke su žene starije od 40 godina koje su u obitelji imale mamu ili baku koja je imala rak, no liječnici upozoravaju kako je i u Hrvatskoj sve više zabilježenih slučajeva malignih tumora u tridesetima, pa čak i dvadesetima. Svaka deseta Hrvatica oboli od raka dojke, pokazuju podaci Poliklinike Eljuga. Budući da je tumor u početnoj fazi (veličine do cm) do 98 posto slučajeva izlječiv, žene bi već u dvadesetima morale jedanput na godinu obaviti specijalistički pregled i započeti s mjesečnim samopregledima dojke.
- Mamografija ne povećava izglede od preživljavanja raka dojke, nego potiče liječnike na nepotrebne tretmane koji izazivaju loše psihičke posljedice i nepotrebne biopsije - upozorila je voditeljica danske studije dr. Kaarsten Jorgensen. No voditelj američkog društva za borbu protiv raka Robert Smith ne slaže se s novim istraživanjem objašnjavajući kako mamografija spašava živote jer omogućuje ranu dijagnozu te da, osim toga, snimanje rendgenom minimalno zrači.

MAMOGRAFIJA
Uređaji nove generacije minimalno zrače. Budući da na mamografiji u prosjeku ima čak 30 posto lažno negativnih nalaza, savjetuje se napraviti i ultrazvuk koji razlikuje cistu od solidnog tumora. Nuklearna magnetska rezonancija primjenjuje se kod mladih žena koje imaju izrazito gusto žljezdano tkivo ili ako se sumnja na multicentričnost tumora.

SAMOPREGLED
Samopregled nije dostatna metoda kontrole, ali ga je potrebno obavljati od rane mladosti jer žena lakše može uočiti promjenu (kvržicu) ako dobro upozna vlastito tkivo, upozoravaju iz Poliklinike Eljuga. Treba se pregledavati između 6. i 10. dana menstrualnog ciklusa jer je tada dojka najmanje “čvornata”. Samopregled je najbolje učiniti pod tušem. Kod mladih djevojaka i zrelih žena liječnici preporučuju pregled jedanput na mjesec.

JEDNOM MJESEČNO
Promotrite dojke, dignite ruke, prekrižite iza glave i gurnite ramena prema naprijed te proučite ima li nešto neobično. Podignite lijevu ruku, a desnom pretražite lijevu dojku. Počnite gornjom vanjskom stranom dojke i, čvrsto je pritišćući, kružnim pokretima pipajte tkivo dojke s gornje i donje strane dok ne pretražite cijelu dojku i pazuh te ponovite postupak desnom. Legnite na ravnu podlogu, namjestite jastuk ispod lijeve lopatice i dignite lijevu ruku iznad glave. Kružnim pokretima desne ruke opipavajte dojku pa ponovite na desnoj dojci.

SIMPTOMI
Crvenilo, osip i zadebljanje kože na dojci mogli bi upućivati na rijedak, ali agresivan oblik raka dojke. Alarmantna je i promjena izgleda bradavice ili iscjedak u žena koje ne doje. Neki od simptoma mogu biti i promjena oblika dojke, uvlačenje bradavice ili zadebljanje kože oko nje, otok tkiva koji ne prolazi ili kvržica koja je na opip drukčija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu