Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dok vozite svakih pola sata treba razgibati vrat i ramena

Dok vozite svakih pola sata treba razgibati vrat i ramena
1

Ne upravljajte automobilom dulje od dva sata bez stanke. Zaustavite se i razgibajte. Mijenjajte i nagib naslona jer inače može doći do zamora mišića

VIDEO

Ako ste satima za volanom automobila, promijenite nagib naslona sjedala za jedan zub naprijed, a potom ga, za dva sata, vratite natrag čime se mijenja kut sjedenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

Naslon za glavu je isto tako važan dio sjedala, a pomaže kod smanjenja ozljeda tijekom nesreće te da se omogući bolje držanje pa ga podesite tako da vam položaj bude udoban i prirodan. Ruke, pak, ne držite previsoko na volanu da ne preopteretite vrat. Ako je upravljač podesiv, stavite ga u srednju prema nižoj poziciji, a to će pomoći smanjiti stres u ramenima.

- Upravljač podesite kako bi vam lakatni kut iznosio 30-40 stupnjeva. Pravilan položaj je kad ruke ne možete ispružiti do kraja. Sjedalo odmaknite tako da je koljeno savijeno i nakon pritiska spojke do kraja jer u suprotnom može doći do naprezanja nogu i savijanja tijela te opterećenja ligamenata kralježnice. Ako je prednji dio sjedala viši, dodajte jastuk pod stražnji dio. Možete si staviti i potporu, jastučić ili ručnik na lumbalni dio da je opterećenje na diskove što manje. Naslonjač u automobilu ne smije biti previše zalegnut. Naslon za glavu podesite da podupire glavu i da je koji centimetar iznad glave. Tek kad namjestite sjedala, namjestite i zrcala - objašnjava nam fizioterapeutkinja Suzana Petrčić.

U Varaždinu imaju ‘GPS’ za operacije mozga i kralježnice
U Varaždinu imaju ‘GPS’ za operacije mozga i kralježnice

Kako biste promijenili “nagib” među kralješcima i potaknuli cirkulaciju, svakih pola sata razgibajte vrat i ramena u svim smjerovima. Iako ne biste općenito trebali sjediti u komadu dulje od 30 do 45 minuta, na duljim putovanjima uzmite pauzu najviše svaka dva sata i protegnite se. Ustanite i izvedite nekoliko jednostavnih vježbi istezanja i sagibanja.

Prilikom izlaska ili ulaska iz automobila ulazite i izlazite tako da najprije na tlo spustite noge, pritom ne zakrećući leđa. I ostali dijelovi automobila, osim sjedala i naslona, mogu biti korisni, primjerice naslon za ruke, ako ga automobil ima. Neka lagano podupire laktove, ali ne previše kako se ramena ne bi odizala prema gore i prenaprezala vrat.

- Osjetite li čestu potrebu za promjenom položaja, ukočenost zglobova ili nemogućnost nalaženja odgovarajućeg položaja, to je jasan znak da je došlo do zamora mišića te je potrebno zaustaviti se i odmoriti - zaključuje fizioterapeutkinja Petrčić.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje