Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Donje rublje, plahte i ručnici ne bi se smjeli prati ispod 60 °C

Donje rublje, plahte i ručnici ne bi se smjeli prati ispod 60 °C
1

Pranje na 60 stupnjeva jamči ‘higijensku’ čistoću, ali može oštetiti odjeću. Zato postoje sredstva za dezinfekciju rublja ako perete na nižim temperaturama

VIDEO

Stupanj higijene koji se može postići korištenjem sredstava za dezinfekciju rublja iznimno je visok. Deterdženti današnjice imaju mogućnost pranja i na vrlo niskim temperaturama, a perilice zapravo mogu same prati i bez ikakvog prethodnog zagrijavanja vode. No prema mnogobrojnim istraživanjima, ovdje se krije velika zamka.

Iako je danas moderno doba i sve se više pazi na očuvanje energije, a i pri samom pranju rublja pri nižim temperaturama se može uštedjeti određena količina energije, to zapravo u mnogim slučajevima nije nikako preporučljivo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:39

Prema mišljenju stručnjaka, pranje na nižim temperaturama može čak i naštetiti zdravlju jer se pri preniskoj temperaturi ne uništava dovoljno bakterija. Pranje na temperaturama nižim od 40 Celzijevih stupnjeva suzbija mali broj bakterija, grinja, virusa i sl.

Općenito je preporuka da se rublje, ako je moguće, pere minimalno na 60 stupnjeva jer to u higijenskom smislu garantira učinkovitost.

Posebnu pažnju treba posvetiti pranju donjeg rublja, plahti i ručnika. Ovo rublje obavezno se pere na visokim temperaturama budući da je “bogato” izvorima zaraze, posebice tijekom bolesti i različitih infekcija. Također, preporučuje se pranje donjeg rublja odvojeno od ostalih odjevnih predmeta.

Najezda je smrdljivih martina: Zaštitite svoj prostor od ulaska
Najezda je smrdljivih martina: Zaštitite svoj prostor od ulaska

Kao mjera čistoće rublja, važne su dvije komponente, higijenska i ona kako rublje izgleda nakon pranja. Vrlo često je higijenska pod znakom upitnika. Osim termičke obrade rublja imamo i kemijsku, odnosno pranje rublja uz korištenje tvari koje smanjuju broj ili u potpunosti uklanjanju različite mikroorganizme.

Ako postoji potreba za pranjem rublja na nižim temperaturama zbog osjetljivosti, postoje proizvodi za dezinfekciju koji se stavljaju zasebno ili u kombinaciji s običnim sredstvima. Među glavnim sastojcima ovih proizvoda su tvari koje uništavaju bakterije, a često su im imena podosta duga, pa ih je nezgodno pamtiti, primjerice dezinficijens didecilmetilamonijev-klorid.

I kvaterni amonijevi spojevi, koji se koriste kao površinski aktivne tvari, odnosno tenzidi, uništavaju bakterije. U nekim proizvodima su i druge vrste tenzida. Osim što pomažu u pranju, oni imaju i antimikrobno odnosno baktericidno djelovanje. Sredstva za dezinfekciju mogu sadržavati i konzervanse, fenoksietanol, na primjer, koji također služi kao dezinficijens.

Ispovijest dadilja: U podrumu su držali nacističke predmete
Ispovijest dadilja: U podrumu su držali nacističke predmete

U njima su i mirisi, koji dodatno privlače kupce, zato što su ljudi uvjereni da mirišljavo ujedno znači čisto. Naši stari su dobro znali važnost iskuhavanja rublja, i na to ne bismo smjeli zaboraviti. No današnje rublje treba prati na temperaturi koja piše na deklaraciji, uz korištenje preporučenih količina i vrsta sredstava.

Važno je i da se odjeća dobro ispere nakon pranja ovim proizvodima, kako ne bi izazvala nadraženost kože, alergijske reakcije i slične neželjene efekte. U Hrvatskom nacionalnom standardu pranja i održavanja rublja u zdravstvenim ustanovama navedena su najmanje dva ciklusa ispiranja kako bi se smanjio broj mikroorganizama te odstranili zaostali deterdžent i dezinfekcijsko sredstvo.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života