Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Dr. Danijela i plišanac Zdravko pobijedili dječji strah od zubara

Dr. Danijela i plišanac Zdravko pobijedili dječji strah od zubara

Bjelovarska stomatologinja dr. Danijela Hajdinjak Prihić pokrenula je pilot projekt "Spasimo šestice". Djeci će pečatiti zube kako bi spriječila karijes. Hrvatska je druga u Europi po broju karijesa među mlađom populacijom

VIDEO

Plišanac Zdravko i Superzubarica Danijela dočekali su djecu iz bjelovarskog vrtića Ciciban u stomatološkoj ordinaciji u Bulincu. Ovim veselim susretom počeo je pilot projekt “Spasimo šestice” bjelovarske stomatologinje dr. Danijele Hajdinjak Prihić (38). Pokrenula ga je potaknuta činjenicom da je Hrvatska po broju karijesa među mlađom populacijom na čelu u Europi - jedino je Bugarska lošija od nas. Iako je u Hrvatskoj prije gotovo tri desetljeća usvojen Nacionalni program za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja, on je samo mrtvo slovo na papiru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:04

- Čekam već četiri godine potpis mentora kako bih mogla ići na specijalizaciju ortodoncije, a u međuvremenu pohađam poslijediplomski studij Menadžmenta kvalitete u zdravstvu - kaže dr. Hajdinjak Prihić.

Hrvatska stomatologinja: Kola je uništila više zubi od kolača!
Hrvatska stomatologinja: Kola je uništila više zubi od kolača!

Dok su s tetama i ravnateljicom vrtića Ciciban djeca sjedila u čekaonici, strah im je za čas odagnao Zdravko, a onda i zubarica s golemom četkicom u rukama i plaštom superheroja. Dok je objašnjavala djeci kako se peru zubi, Zdravko je poprskao po licu jednog mališana i smijeh je pobijedio strah. Nakon prvoga kontakta, koji je dokazao da se lako može zadobiti povjerenje djece u susretu sa zubarom, jedan po jedan mali pacijent ulazio je u ambulantu i sjedao na stolac.

zubarica

Gabrijela, koja je već imala iskustvo s Danijelom, hrabro je otvorila usta, ali ni jednog trena nije skidala pogled s instrumenta koji je doktorica uzela objašnjavajući joj što je čeka - pregled trajne šestice, koja je prvi trajni zub, a izbija već od četvrte ili pete godine i stoga je podložna karijesu.

Kod Gabi, kako joj je tepala doktorica, šestica je u redu i uskoro će se zapečatiti kako bi se sačuvala. Neki od roditelja su nam kazali kako većina zubara ne pristupa kao stomatologinja iz Bulinca jer ona jedina vodi računa o šesticama, koje prve niču i zbog toga prve dolaze na udar karijesa. Da bi se to spriječilo, dr. Hajdinjak Prihić upravo je naglasak u svojem projektu stavila na očuvanje šestica. Majka 10-godišnje djevojčice rekla nam je kako je prije nekoliko mjeseci kći morala izvaditi šesticu jer je zub propao.

zubarica

- Da smo ranije znali za projekt doktorice, išli bismo k njoj jer bismo spasili prvi trajni zub. Stomatolog kod kojeg je išla nije to primijetio. Bila sam u šoku jer nam nije rekao da se šestice mogu zapečatiti i tako sačuvati - rekla je majka i dodala kako njezina kći sad sa smiješkom sjeda na zubarski stolac.

zubarica

Djeca su objasnila doktorici kako zube četkaju redovito, osim, kako je kazao Ivan, ako se kasno probudi pa preskoči jutarnje pranje. No navečer ih roditelji podsjete na tu obvezu. Ravnateljica vrtića Ciciban, Senka Ivanušec, potvrdila nam je da posvećuju veliku pozornost zdravlju i higijeni, a posebice prehrani i preventivnim pregledima poput ovog. 

Roditelji svih 220 djece dali su suglasnost da djeca dođu na preventivni pregled usne šupljine po posebnom programu koji se jedino provodi u Bulincu. Nakon što je i zadnji mališan sišao sa zubarskog stolca, Superzubarica im je darovala četkicu za zube i pastu uz obećanje da će opet doći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku