Dva razloga zašto je obvezno oprati robu prije prvog nošenja | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Dva razloga zašto je obvezno oprati robu prije prvog nošenja

Dva razloga zašto je obvezno oprati robu prije prvog nošenja

Istraživanja su pokazala da se na tek kupljenoj odjeći mogu pronaći gljivice, bakterije, prašina, kožne stanice i niz drugih mikroorganizama koji mogu potaknuti osipe, infekcije i alergije

VIDEO

Nakon kupnje predivne haljine, bluze ili hlača većina ljudi želi što prije obući taj novi komad, ali ako imaju tu naviku trebali bi dobro razmisliti što s tim komadom odjeće još na sebe stavljaju - izmet insekata, prašinu, a s njima i potencijal za dobivanje osipa ili, još gore, neke bolesti.

Iako je komad odjeće tek kupljen to ne znači da je čist. Pitanje je koliko dugo je ta odjeća stajala u nekom skladištu i u kojim uvjetima. Provedena su brojna istraživanja koja su pokazala da se na tek kupljenoj odjeći nalaze razne kemikalije koje mogu uzrokovati osipe. 

Znate li koje traperice trebate odabrati za svoju građu tijela?
Znate li koje traperice trebate odabrati za svoju građu tijela?

Philip Tierno, voditelj katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Sveučilištu u New Yorku, smatra da je pranje odjeće prije prvog nošenja neophodno zbog sljedeća dva razloga:

1. Spojevi u odjeći

Prilikom testiranja odjeće doktor Tierno je pronašao na njoj kožne stanice i fekalije, gljivice i respiratorne izlučevine. Sve ovo je pronađeno na robi iz lanaca trgovina, ali i iz trgovina s visokom modom, piše Steth News.

Stoga, zaključak je da bez obzira iz kakve trgovine je odjeća došla na njoj će se nalaziti bar dio ovih mikrostanica. Najviše gljivica i stanica kože je doktor Tierno pronašao na donjem rublju. 

2. Kemikalije na odjeći

Umjetne boje se ne nalaze samo u hrani, već se koriste i za odjeću. Ako se roba ne pere prije pranja te kemikalije mogu uzrokovati infekcije i iritaciju kože. Jedna od najčešće korištenih boja je azo-anilin, koja može uzrokovati kožne infekcije i alergije.

Ako čovjek ima osjetljivu kožu, ova boja može potaknuti crveni i suhi osip koji može biti jako neugodan. Formaldehid je kemikalija koja se koristi na odjeći kako bi smanjila gužvanje, a poznato je da je kancerogena i da može uzrokovati razne bolesti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 43

VIDEO

Ne pljune u piće, ali... - konobar otkrio kako 'kažnjava' goste koji su prema njemu bezobrazni
NE ZANIMA GA NAPOJNICA

Ne pljune u piće, ali... - konobar otkrio kako 'kažnjava' goste koji su prema njemu bezobrazni

Amerikanac je objasnio da je unošenje vlastitih pića u restoran totalno neprihvatljivo, a on to kažnjava tako što neka hrana na jelovniku koju gosti zatraže postane nedostupna
Uz poseban dodatak zemlji, ruže će vam cvjetati čitavo ljeto
SUPER TRIK

Uz poseban dodatak zemlji, ruže će vam cvjetati čitavo ljeto

Ruže su kraljice vrtova, no ponekad cvatu manje upravo radi sastava zemlje, odnosno nečega što im u njoj nedostaje. Ima jedan trik kojime ćete svoje ruže učiniti bujnijima