Lifestyle

Komentari 4

Ekološka katastrofa: Ugroženo je pola milijuna vrsta kukaca

Ekološka katastrofa: Ugroženo je pola milijuna vrsta kukaca

Njihovim izumrćem, gubimo mnogo više od vrsta. Mnoge vrste insekata vitalni su pružatelji usluga koje se ne mogu nadomjestiti, uključujući oprašivanje, razmjenu nutrijenata i sprečavanje zaraza

Pola milijuna vrsta kukaca pod prijetnjom je izumrća, a njihov bi nestanak za čovječanstvo bio katastrofalan, upozorili su znanstvenici. 

- Situacija s nestankom kukaca jako zabrinjava. A ono što mi znamo samo je vrh ledenog brijega - rekao je Pedro Cardoso, biolog u Finskom prirodoslovnom muzeju i glavni autor studije objavljene u časopisu Conservation Biology.

Nestanak kukaca koji lete, gmižu, skakuću i hodaju po vodi mogao bi dovesti do masovnog istrebljenja, šestog u posljednjih pola milijarde godina. 

Zadnje takvo dogodilo se prije 66 milijuna godina kada su zbog udara golemog asteroida izumrli dinosauri i većina drugih oblika života. Ovaj put krivac je čovjek. 

- Ljudska aktivnost odgovorna je za pad broja gotovo svih vrsta insekata - naglašava Cardoso. Nestajanje i degradacija njihova staništa i onečišćenje, naročito insekticidima, glavni su uzroci. Usto, više od dvije tisuće vrsta insekata dio su ljudske prehrane, a i klimatske promjene uzimaju danak. 

Pad broja leptira, pčela, osa, muha, cvrčaka, vilinskih konjica i mrava ima puno dalekosežnije posljedice od njihova eventualnog nestanka. 

- Njihovim izumrćem, gubimo mnogo više od vrsta. Mnoge vrste insekata vitalni su pružatelji usluga koje se ne mogu nadomjestiti, uključujući oprašivanje, razmjenu nutrijenata i sprečavanje zaraza - napominje Cardoso.

Te "usluge ekosustavu" godišnje vrijede 57 milijardi dolara samo u Sjedinjenim Državama, pokazalo je ranije istraživanje. 

Globalno, usjevi koji zahtijevaju oprašivanje imaju ekonomsku vrijednost između 235 i 577 milijardi dolara svake godine, podaci su UN-ova panela o bioraznolikosti (IPBES). O insektima ovisi preživljavanje brojnih životinjskih vrsta. 

Primjerice, oštar pad broja ptica u Europi i Sjedinjenim Državama povezuje se s padom broja kukaca zbog upotrebe pesticida. Znanstvenici procjenjuju da na svijetu postoji 5,5 milijuna vrsta insekata, no samo ih je petina identificirana i imenovana. 

Pet do deset posto svih vrsta insekata izumrlo je otkako je industrijsko doba 'ubacilo u višu brzinu' prije dvjestotinjak godina. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci