Obavijesti

Lifestyle

Komentari 114

Emocije napadaju: Ljutnja šteti jetri, a analiza vodi melankoliji

Emocije napadaju: Ljutnja šteti jetri, a analiza vodi melankoliji
1

Strah može potaknuti nesklad u radu bubrega, tuga slabi pluća, prekomjerna briga crpi životnu energiju, a osim negativnih emocija treba biti oprezan i s pozitivnima

VIDEO

Ne želim biti izložen milosti i nemilosti svojih emocija. Želim ih koristiti, uživati u njima te dominirati nad njima, napisao je 1890. slavni pisac Oscar Wilde u romanu “Slika Doriana Graya”.

Danas, u 21. stoljeću, znanost je potvrdila da, “pustite li emocije s lanca”, mogu biti opasno oružje za samouništenje. Stoga ih treba držati pod kontrolom. “Predoziranost” emocijama kao što su ljutnja, strah, tuga, tjeskoba, pa čak i radost, može naštetiti zdravlju. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, koja se prakticira više od 5000 godina, sedam je ključnih emocija - radost, ljutnja, tjeskoba, tuga, zamišljenost, strah i šok.

Pet je glavnih organskih sustava, a svaki od njih je povezan s određenim emocijama. Jetra i žučni mjehur povezani su s ljutnjom, srce i tanko crijevo s radošću, slezena i želudac s prekomjernim razmišljanjem i zabrinutošću, pluća i debelo crijevo s tugom, a bubrezi i mokraćni mjehur povezani su sa strahom. 

Prejake emocije utječu na zdravlje organa. Tako, primjerice, pretjerana ljutnja šteti zdravlju jetara. Gnjev pojačavaju energiju u njima, a kada ona postanu “pretijesna”, višak energije ljutnje prelijeva se iz jetara te poput tsunamija juri prema glavi. To kao posljedicu može imati visoki krvni tlak, glavobolju, a u ekstremnim slučajevima i moždani udar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najkontroverznija od sedam osnovnih emocija je radost. Općenito se smatra pozitivnom emocijom - stoga, sigurno mislite kako nje nikada nije previše. Međutim, prema drevnoj kineskoj nauci, prekomjerna radost “guta” energiju srca te ono postaje suviše opušteno i prestaje raditi punim kapacitetom. Kada nas preplave zabrinutost i tuga, cijenu će platiti pluća. Tuga troši energiju pluća, što uzrokuje oticanje i bol u trbuhu. Prekomjerne brige štete želucu, a stres slabi srce i mozak.

A ako ste skloni pretjeranome “mozganju” i analiziranju, imajte na umu kako “ronjenje” po dubinama crnih misli snažno troši energiju slezene i jako šteti zdravlju. Strah i šok sagorijevaju energiju bubrega pa se njihova efikasnost smanjuje.

Ljutnja slabi jetra

Ljutnja je emocija koja je povezana s ogorčenošću, frustracijom, nervozom i razdražljivošću. Prema kineskoj medicini, ta žučna, kolerična emocija “stanuje” u jetrima i žučnome mjehuru koji proizvodi i pohranjuje žuč. Stoga može utjecati na niz procesa koji uzrokuju glavobolju, vrtoglavicu i visok krvni tlak.

Radost treba oprezno dozirati

Radost je emocija dubokog zadovoljstva koja je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, povezana sa srcem. Iako nas usrećuju, radosni događaji mogu biti opasni za zdravlje. Kad smo jako uzbuđeni, srce počinje brže kucati. Posljedice toga mogu biti uznemirenost, nesanica, čak i povišena temperatura.

Prekomjerna briga crpi energiju

Tjeskoba je emocija prekomjerne zabrinutosti te može utjecati na zdravlje pluća i debelog crijeva. Također, može uzrokovati da osoba koja je dulje vrijeme osjeća više ne može pravilno koristiti energiju. Posljedice mogu biti kratak dah i ulcerozni kolitis, odnosno upala debelog crijeva.

Prestani stalno analizirati! Pogodit će te melankolija

Prekomjerno “mozganje” i analiziranje djeluju na slezenu te mogu uzrokovati umor, letargiju i smanjenje koncentracije. Pretjerano razmišljanje može i zgrčiti probavni sustav te uzrokovati punjenje želuca plinovima i osjećaj nadutosti.

Kad emocije napadaju

Imali ste dan prepun napetosti, a kada ste uzrujani došli s posla kući, niste mogli ručati. Prema kineskoj medicini, krivac za gubitak apetita su emocije koje su izvršile “borbeni napad” na vašu slezenu i želudac. Liječnici stoga savjetuju da sve teške teme, posebno one vezane uz financije, nikad ne stavljate na dnevni red uoči ili tijekom objeda. Jetra su jedan od organa na koji stres posebno snažno djeluje. 

Čovječe, ne ljuti se jer negativne emocije udaraju na zdravlje

Nakon udara stresa ona postaju vruća, stoga se i krv koja prolazi kroz jetra također zagrijava te se tako toplina širi tijelom i udara u glavu. Dokaz je vidljiv i prostim okom - sigurno ste primijetili da ljudi u naletu bijesa imaju jarkocrvene uši i purpurni su u licu.

Otud i savjet da probleme treba rješavati “hladne glave”. Kada jetra postanu vruća, to nepovoljno djeluje i na želudac i na slezenu koji su odgovorni za probavu. Tako “pregrijani” želudac ne može normalno funkcionirati, a posljedice su probavne smetnje, noćne more, zatvor i još puno toga. Jetra se brinu i za vaše oči, mišiće i tetive, nokte i grlo. Kontroliraju menstrualni ciklus te imaju važnu ulogu u reproduktivnom procesu. Ako jetra “otrujete” ljutnjom te ne funkcioniraju normalno, posljedice mogu biti bolne menstruacije, pobačaj, smanjena plodnost i i nagle promjene raspoloženja. Kod muškaraca, posebno sportskih tipova, smirena jetra imaju veliku ulogu u sprečavanju ozljeda mišića i leđa te glavobolje i zujanja u ušima.

Tuga slabi pluća

Tuga je emocija zbog koje nerijetko plačemo. Ona crpi i blokira energiju koja kruži tijelom te uzrokuje nesklad u radu pluća i brojne respiratorne bolesti.

Strah pogađa na bubrege

To je emocija koja može uzrokovati nesklad u radu bubrega, spontani gubitak kontrole nad bubrezima i mjehurom te nehotično mokrenje.

Zabrinutost ne donosi rješenja

Ako vam nešto ne ide prema planu, nemojte to odmah primati k srcu. Umjesto da se, poput čička, držite za problem neprekidno se ispitujući zašto se to dogodilo, odmaknite se od problema i sagledajte ga iz druge perspektive. Zabrinutost, pretjerano razmišljanje i ogorčenost samo oštećuju organe, a ne donose rješenje. Stoga popravite što se popraviti da ili pokušajte ponovo na drukčiji način. Naučite lekciju.

Prestravljenost, šok i panika

Emocije šoka i panike najčešće se pojavljuju kad se dogodi nešto potpuno neočekivano. Šok kratkoročno nepovoljno utječe na srce, a ako taj osjećaj postane kroničan, može snažno pogoditi i bubrege.

Snagom volje "utišajte" vatru štetnih emocija

Da biste spriječili neželjen utjecaj burnih emocija na organe, praktikanti kineske medicine, savjetuju da jake emocije snagom volje transformirate. Transformacija emocija može se odvijati prema tri obrasca. Prvi je da emocija preraste u drugu emociju, drugi da nova emocija preplavi i nadjača postojeću emociju, a treći da drugom emocijom utišate vatru razbuktale, štetne emocije. 

Ako svjesno upravljate osjećajima, oni mogu biti lijek

Sedam osnovnih emocija izvor su jedna drugoj. Ciklus je slijedeći : ljutnja prelazi u radost, radost prerasta u promišljenost, promišljenost u zabrinutost i tugu, zabrinutost i tuga u strah i šok, a strah i šok ponovo u ljutnju. Ako su nenamjerne i nekontrolirane, ove transformacije emocija mogu biti nepovoljne za zdravlje te uzrokovati neravnotežu u tijelu. To znači da ćete, ukoliko imate nagle promjene raspoloženja ili ne možete kontrolirati svoje emocije, upasti u ovaj začarani emocionalan krug u kom će se emocije smjenjivati po točno navedenom rasporedu.

Osim što mogu prerasti jedna u drugu, emocije mogu i nadvladati jedna drugu. Ljutnja tako pobjeđuje promišljenost, promišljenost nadjačava strah i šok, radost pobjeđuje zabrinutost i tugu, a zabrinutost i tugu nadjačat će ljutnju. Potrudite se da budete svjesni moći koju emocije imaju jedna nad drugom, jer to će vam omogućiti da dominantnu emociju svjesno transformirate u povoljniju te sačuvate ravnotežu u tijelu.

Na posljetku, emocije mogu i stišati jedna drugu po slijedećoj šabloni - briga i tuga utišavaju radost, ljutnja stišava brigu i tugu, promišljenost smanjuje ljutnju, strah i šok smanjuju promišljenost, a radost stišava srah i šok. Emocije dakle mogu biti uzrok bolesti, ali ako njima svjesno upravljate, mogu biti i lijek jer upravo emocijama „smanjujete doživljaj“ i utišavate razornu buru prejakih osjećaja.

I hrana može izliječiti "bolesne" emocije

Kao pomoć u transformiranju emocija u Kini upotrebljavaju 5 temeljnih okusa hrane koji će pojačati pozitivne emocije te smanjiti preveliku količinu nepovoljnih emocija.

  • Okus: Gorak i ljut
  • Organ: Srce, tanko crijevo
  • Pojačana emocija: Radost
  • Smanjena emocija: Tuga i zabrinutost
  • Okus: Slatko
  • Organ: Slezena, želudac
  • Pojačana emocija: Zamišljenost
  • Smanjena emocija: Strah i šok
  • Okus: Kiselo
  • Organ: Jetra, žućni mjehur
  • Pojačana emocija:  Ljutnja
  • Smanjena emocija: Zamišljenost
  • Okus: Slano
  • Organ: Bubrezi, mokraćni mjehur
  • Pojačana emocija: Strah i šok
  • Smanjena emocija: Radost
  • Okus: Oporo
  • Organ: Pluća i debelo crijevo
  • Pojačana emocija: Zabrinutost i tuga
  • Smanjena emocija: Ljutnja
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi