Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

Emocionalna sigurnost: Zašto je trebamo i kako ju učvrstiti

Suptilni ili ne baš suptilni načini na koje optužujemo i kritiziramo druge onemogućavaju prisnost, a emocionalna sigurnosti počinje sa spoznajom što sve u vezama nije dobro raditi

Foto: Dreamstime
25 komentara

Za izgradnju uspješnog partnerstva ili dobrog prijateljstva potrebno je više od same ljubavi, a da bismo htjeli da odnos potraje trebamo osjetiti i emocionalnu sigurnost. U romantičnim je vezama ljubav svakako dobar početak, ali ako želimo uživati ​​u trajnoj vezi zrele ljubavi, nužno je da se osjećamo sigurnima, jer je sigurnost temelj za emotivnu i seksualnu bliskost.

Uglavnom svi žele sigurne i zadovoljavajuće veze sa drugima, ali često vjerojatno ni nismo svjesni kako ponekad sami to sabotiramo. Ako shvatimo kako se intima može narušiti možemo si osvijestiti i što je potrebno za stvaranje emocionalno sigurnih veza.

POGLEDAJTE VIDEO:

Osjećati se emocionalno sigurno znači osjećati se opušteno i biti otvoren. Kad smo u intimnoj vezi, osjećamo povezanost s drugom osobom. Kad toga nema, osjećamo se udaljeno i usamljeno. Prava se intimnost može dogoditi samo kad se uklone prepreke i srca potpuno otvore, a pritom ne zanemarimo potrebu za zdravim granicama.

Psiholog John Gottman rekao je da kritika i prezir najviše ometaju intimnost. U stvari, prezir opisuje kao primarni razlog razvoda. Umanjivanje nečijih vrijednosti ili rada kritikom ili sarkazmom pokrećemo njihov zaštitni mehanizam. Aktiviramo u njima potrebu za borbom ili bijegom, umjesto da ih pozivamo da s nama budu bliski.

Foto: Dreamstime

I kao što cvijet neće procvjetati ako nema zadovoljavajuće uvjete, ni srce se neće otvoriti i otkriti svoje tajne ukoliko se ne osjećamo sigurni. Poštovanje, ljubaznost i uvažavanje suprotnosti su kritici i preziru te stvaraju uvjete za produbljivanje ljubavi i intimnosti.

UKLJUČITE MAŠTU Zaljubite se ponovo: Sve što vam treba su avanture u dvoje

Smanjenje privlačnosti

Na samom je početku romantične veze emocionalna i seksualna privlačnost uglavnom snažna. Ako ne shvaćamo zašto s vremenom blijedi, možemo lako zaključiti da nismo s pravom osobom. Nezadovoljstvo i zbunjenost nas tako mogu dovesti do okončanja veze ili traženja afere.

Jedan od razloga zašto se privlačnost može smanjiti je i gubitak emocionalne sigurnosti i povezanosti. Povjerenje je krhko, a za njegovu je izgradnju potrebno dosta vremena. Ako nas partner stalno za nešto krivi umjesto da nam daje poštovanje i nježnost, možemo se emotivno povući da se zaštitimo. 

Foto: Dreamstime

Koliko doprinosimo?

Slabljenje emocionalne, seksualne ili duhovne intime mogu uzrokovati mnogi čimbenici, a misterij ćemo najlakše otkriti ako promotrimo vlastiti doprinos situaciji. Koliko dobro slušate kada partner izražava svoje osjećaje ili potrebe koje bi mogle biti neugodne? Imate li tendenciju da se branite ili ne shvaćate partnerove osjećaje i sklonosti dovoljno ozbiljno?

Doprinosite li tome da se udaljite jer inzistirate da ste uvijek u pravu ili jer se osjećate nelagodno kad nemate kontrolu nad situacijom? Je li vam teško umiriti se kad ste frustrirani i frustrirate li druge? Koristite li riječi, govor tijela (prevrtanje očima, vrtnje glavom) ili nježan ton?

Foto: Dreamstime

Optužujemo li?

Suptilni ili ne baš suptilni načini na koje optužujemo i kritiziramo druge onemogućavaju prisnost. Možda nismo u potpunosti svjesni štete koju nanosimo vezama zbog loše komunikacije, ali emocionalna sigurnost počinje baš osvještavanjem što u vezama nije dobro raditi.

NORMALNO JE Pristojniji ste prema strancima nego bližnjima? Evo zbog čega

Osjećaj emocionalne sigurnosti čini da lakše s drugim dijelimo osjećaje, misli i želje, a potrebna je hrabrost da se uhvatimo u koštac s onim što bi moglo vezu sabotirati. Kada su dvije osobe posvećene razvijanju vještina potrebnih za stvaranje sigurne klime za intimnost, vjerojatnije je da će im odnos napredovati, piše portal Psychology Today.
 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message