Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo kako potrošiti više kalorija tijekom hodanja i brže mršaviti

Evo kako potrošiti više kalorija tijekom hodanja i brže mršaviti

Istraživanja su pokazala da osoba koja uzbrdo istim tempom kao netko tko hoda po ravnoj površini, u konačni će potrošiti čak 60 posto više kalorija i brže gubiti višak kila

VIDEO

Šetanje po svježem zraku je jedna od najboljih navika jer djeluje blagotvornu i na um i na tijelo. Kada se osjećate loše i neraspoloženo, krenite u šetnju. Također, hodanje je odlično za održavanje linije ili gubitak viška kilograma. U tom slučaju ne šećite polako kao kada se želite oraspoložiti, već ubrzajte tempo. Brzo hodanje u trajanju od pola sata do sat vremena pojačano troši kalorije, ubrzava metabolizam, a time i otapanje viška kilograma te je odlično za izgradnju i učvršćivanje mišića. Osim toga, šetnja na svježem zraku povećava kapacitet pluća čime našem tijelu osigurava dovoljnu količinu kisika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prednosti hodanja 00:53

Hodanje uzbrdo je najučinkovitije za vitkost

U pola sata brzog hodanja možete potrošiti 100 do 300 kalorija, ovisno o tjelesnoj težini. No, broj otopljenih kalorija ćete povećati ako hodate uzbrdo. Neka istraživanja su pokazala da osoba koja uzbrdo istim tempom kao netko tko hoda po ravnoj površini, u konačni će potrošiti čak 60 posto više kalorija.

- Hodajući uzbrdo sagorijevate dodatnih 3 do 5 kalorija u minuti u odnosu na ono što biste potrošili hodajući po ravnini. Također možete izmjeriti ovu razliku metaboličkim ekvivalentima (MET). Hodanje uobičajenim tempom vježbanja na ravnom terenu iznosi 4,3 MET, dok hodanje uzbrdo iznosi 5,3 MET (za nagib od 5 posto) i nevjerojatnih 8 MET za nagibe od 6 do 15 posto, što stvara isti napor kao i trčanje - pojasnila je Wendy Bumgardner za portal verywellfit.com i dodala kako hodanje uzbrdo ubrzava otkucaje vašeg srca, čak i kad se hoda sporim tempom. 

Jeste li isprobali tabata trening? Evo zašto je tako učinkovit
Jeste li isprobali tabata trening? Evo zašto je tako učinkovit

Nije lako hodati samo uzbrdo, osim ako ste u dobroj formi, pa birajte raznolik teren na kojem ćete malo hodati ravno pa uzbrdo, potom nizbrdo... Tako ćete izmjenjivati faze napora s fazama opuštanja mišića i odmora.

Savjeti kako pravilno hodati uzbrdo

Zagrijte se Hodanjem uzbrdo ćete intenzivnije raditi na mišićima pa je važno da ih zagrijete prije napora. Hodajte po ravnom pet minuta prije nego što se uhvatite u koštac sa strmom uzbrdicom.

Skratite korake To je poput bicikla koji mijenja brzinu za vožnju uzbrdo. Skratite korake dok hodate uzbrdo. To će vam sa svakim korakom olakšati podizanje tijela po uzbrdici.

Malo se nagnite Prirodno je da malo nagnete tijelo dok hodate uzbrdo, ali to naginjanje bi trebalo dolaziti od gležnjeva, a ne samo od struka. Nemojte se naginjati unatrag, jer će vas to izbaciti iz ravnoteže. Previše naginjanja u bilo kojem smjeru ili naginjanje samo u struku može opteretiti donji dio leđa.

Ne dižite koljena previsoko Ne biste trebali podizati koljena više od 15 centimetara. 

Pratite razinu napora Uspinjanje povećava broj otkucaja srca, disanje i razinu napora jer tijelo koristi više mišića. Imate dobar tempo ako tijekom uspona još uvijek možete izgovarati cijele rečenice. Ukoliko ste sposobni izgovoriti tek pokoju riječ, tad svakako usporite.

Planinarenje je odlično za tijelo
Planinarenje je odlično za tijelo

Provjerite otkucaje srca Hodanje uzbrdo je dobar način za povećanje razine otkucaja srca, bilo da se radi o ljudima manje kondicije ili onima u visokoj formi. Pratite promjene u otkucajima, a za to možete koristiti aplikaciju za praćenje otkucaje srca na mobitelu ili narukvicu za fitness koja izgleda kao sat.

Po želji koristite štapove za planinarenje Neki ljudi koriste štapove za planinarenje za hodanje uzbrdo, jer oni pomažu gornjem dijelu tijela i dobri su za stabiliziranje tijekom hodanja nizbrdo. 

Hodajte uzbrdo redovito Tako će vam s vremenom postajati sve lakše i održat ćete tijelo u dobroj formi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju