Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Evo kako sve možete iskoristiti ljuske jaja u svojem malom vrtu

Evo kako sve možete iskoristiti ljuske jaja u svojem malom vrtu

Poput biljaka i ljudi, i ptice imaju koristi od kalcija u prehrani, posebno ženke prije i nakon polaganja jaja. Da biste napravili hranu za ptice zdrobite ih na sitne komadiće i pomiješajte sa sjemenkama

Ljuske jaja mogu na više načina pomoći vašem vrtu da napreduje. Pune su kalcija, 'problem' za puževe, a u slučaju da ih puno imate mogu se koristiti i kao repelent za korov. Provjerite pet najboljih načina na koji možete iskoristiti ljuske jaja.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska jaja

Pokretanje videa ...

Prije nego što se spustite u svoj vrt, ljuske jaja treba zgnječiti ili izmiksati s malo vode. 

Gnojivo

Kada se stave u tlo, mljevene ljuske jaja pružaju biljkama potrebni kalcij.

Iako su dušik, fosfor i kalij najvažniji za zdrav rast, kalcij je također neophodan za izgradnju zdravih 'kosti'- staničnih stijenki biljke. 

Budući da se sastoje od kalcijevog karbonata, ljuske jaja su izvrstan način za unos ovog minerala u tlo. Da biste pripremili ljuske jaja, sameljite mikserom ili tučkom i stavite ih u tlo. Budući da je potrebno nekoliko mjeseci da se ljuske jaja razbiju i upije korijenje biljke, preporučuje se da se u jesen dodaju u tlo. U proljeće se u vaše tlo može umiješati još ljuski.

Isto tako, fino zdrobljene ljuske pomiješane s drugom organskom tvari na dnu rupe u koju namjeravate posaditi biljku pomoći će im da se uspješno razvijaju i stvaraju plodove (rajčica posebno voli kalcij). Dobro je ponekad i pomiješati ljuske jaja s talogom od kave, koji je bogat dušikom.

17 ideja kako urediti dvorište za roštiljanje - lijepo i praktično
17 ideja kako urediti dvorište za roštiljanje - lijepo i praktično

Konačno, ljuske jaja će smanjiti kiselost vašeg tla i pomoći u prozračivanju.

Starteri za flance

Budući da su biorazgradive, ljuske jajeta su izvrsni starteri za pikiranje jer nema otpada. Za to rezervirajte neke od svojih dubljih polovica ljuski. Sterilizirajte ljuske tako da ih prokuhate nekih 30 minuta. Ako ih stavite u pećnicu nakon što ste, recimo, ispekli pečenu piletinu, možete sterilizirati jaja bez potrošnje dodatne energije.

Zatim čavlom ili šilom napravite rupu na dnu za drenažu. Dodajte zemlju i sjeme biljaka. Kad se pojave klice, posadite ih - jaje i sve, direktno u vrt. 

Žena pretvorila prostor vrta u prekrasnu vanjsku kuhinju: 'Koštalo me je samo 500 kuna'
Žena pretvorila prostor vrta u prekrasnu vanjsku kuhinju: 'Koštalo me je samo 500 kuna'

Suzbijanje broja štetočina

Kaže se da pokrov od zgnječenih ljuski jajeta u vrtu pomaže u odvraćanju nekoliko vrsta štetočina, velikih i malih.  Mnogi vrtlari također kažu da koriste zdrobljene ljuske jaja kao sredstva protiv puževa. 

Hrana za ptice

Poput biljaka i ljudi, i ptice imaju koristi od malo kalcija u svojoj prehrani, posebno ženke koje trebaju više kalcija prije i nakon polaganja jaja.

Da biste napravili hranu za ptice, počnite steriliziranje ljuski ostavljajući ih u pećnici nakon što ispečete obrok. Zatim ih zdrobite na sitne komadiće i pomiješajte sa svojim omiljenim sjemenkama.

Želite vrt pun mirisa? Ovo su biljke koje biste trebali imati
Želite vrt pun mirisa? Ovo su biljke koje biste trebali imati

Malč

Ako skupite dovoljno ljuski jaja preko zime, možete nanijeti sloj dovoljno debeo da spriječite rast korova piše Gardenista.