Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo što treba jesti i kako izbjeći probavne tegobe na putovanju

Evo što treba jesti i kako izbjeći probavne tegobe na putovanju

Što se tiče toga što treba izbjegavati jesti ili piti prije putovanja, stručnjaci kažu da se to djelomično svodi na ono na što ste osjetljivi. Primjerice, dobro je izbjegavati gazirana pića ili hranu bogatu šećerom

VIDEO

Ništa ne može toliko upropastiti odmor kao suočavanje s neugodnim probavnim problemima. Napokon ste uzeli nekoliko slobodnih dana i istražili sva najbolja mjesta za jelo i razgledavanje - ne postoji ništa što bi poremetilo vaše planove. Konačno ste to dočekali. Ali onda se dogode problemi s crijevima.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrana koja liječi želudac

Pokretanje videa...

Probava 01:33

Što to ima u putovanju da toliko utječe na tjelesne funkcije? Nemogućnost odlaska na toalet dok ste na odmoru toliko je uobičajena pojava da se doslovno naziva 'putnički zatvor'. A oni koji imaju sindrom iritabilnog crijeva su u još goroj situaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dijetetičari specijalizirani za zdravlje crijeva upoznati su ovim problemima i znaju iskoristiti prehranu i druge navike u svoju korist. Iako postoje određene namirnice na njihovom popisu koje su zabranjene, postoje i one koje je sigurno jesti prije i tijekom putovanja. Slijedite njihove savjete i moći ćete se usredotočiti na svoje putovanje - a ne na odlaske u zahod.

Zašto putovanje iritira crijeva?

Prema dijetetičarki Jo Cunningham, ravnateljici Klinike za zdravlje crijeva, postoji čitav niz razloga zbog kojih putovanja ne prate naše uobičajene probavne navike. Jedan je taj što vjerojatno jedemo drugačije i ne dobivamo dovoljno vlakana ili vode. Dijetetičarka Amanda Sauceda se slaže s tim i kaže: 

- Mnoga hrana koju jedemo na putovanju sadrži više kalorija, masti i natrija, što sve može usporiti probavu.

.

Prehrambene navike koje treba izbjegavati ako želite čišću kožu
Prehrambene navike koje treba izbjegavati ako želite čišću kožu

- Drugi razlog može biti taj što se nalazimo u drugoj vremenskoj zoni, pa naše tijelo postaje neusklađeno s našim uobičajenim obrascima. A treći je zato što smo stvorenja od navike. Ponekad naša crijeva mogu postati 'sramežljiva' u novim okruženjima kao što su novi zahodi ili zahodi u neposrednoj blizini drugih - rekla je Cunningham.

Selva Wohlgemuth, nutricionistica i dijetetičarka, kaže da stres također može utjecati na crijeva, što isto uzrokuje probavne probleme. Ako ste ikada osjetili potrebu da trebate na toalet točno onda kada se trebate ukrcati na avion, onda znate na što ona misli. Sauceda je napomenula da i nemogućnost pomicanja tijela (dugotrajan let u avionu ili vožnja automobilom) također može uzrokovati nadutost.

Dreamstime

Iako je sada jasno zašto su problemi s probavom česti na putovanju, postoje neke stvari koje možete učiniti da sve bude mnogo lakše.

Što jesti i piti prije putovanja?

Wohlgemuth kaže da na dan putovanja - bilo da je to duga vožnja automobilom ili let - ujutro treba imati rutinu.

- To uključuje ispijanje velike čaše vode s limunom i obilan, uravnotežen doručak - rekla je i dodala da to može biti kajgana od jaja i povrća ili voće s jogurtom.

Svi stručnjaci ističu da je važno započeti dan putovanja s pijenjem puno vode.

- Stvarno je lako zaboraviti na pijenje dovoljno vode kada ste u pokretu, što može utjecati na probavni sustav - tvrdi Cunningham. Osim što pije puno vode prije putovanja, dijetetičarka Sarah Greenfield voli popiti napitak za imunitet kako bi podigla svoj imunološki sustav. Također uzima nekoliko dodataka prehrani, uključujući multivitamin, probiotik i vitamin D. I probiotici i vitamin D povezani su sa smanjenjem nadutosti i održavanjem pravilne probave.

Što se tiče obroka prije putovanja, Sauceda se drži formule: proteini, masti, vlakna i fermentirana hrana.

Za putoholičare: Ako planirate putovati s bebom, ovih 5 stvari obavezno ponesite
Za putoholičare: Ako planirate putovati s bebom, ovih 5 stvari obavezno ponesite

- Ovo su idealne komponente za zdrava crijeva - rekla je. Ne možete uvijek kontrolirati kojoj hrani imate pristup nakon što krenete na put, ali barem možete kontrolirati što jedete kod kuće prije odlaska. Obrok koji pokriva sve četiri baze pomoći će vam da održite rad crijeva pravilnijim.

Što se tiče toga što treba izbjegavati jesti ili piti prije putovanja, stručnjaci kažu da se to djelomično svodi na ono na što ste osjetljivi. Greenfield, na primjer, izbjegava gazirana pića ili hranu bogatu šećerom jer se zbog njih osjeća naduto. Izbjegava i hranu koja joj, iako je zdrava, malo teže pada na crijeva, poput brokule, cvjetače i sličnog.

Najbolje opcije kada ste na putu

Ako ste na putovanju automobilom, postoji nekoliko vrsta hrane na benzinskoj postaji koja su dobra za probavu. Za međuobrok koji sadrži vlakna, zdrave masti i proteine, Greenfield predlaže bananu i obične orašaste plodove. Sauceda je veliki obožavatelj maslaca od orašastih plodova ili sjemenki, koji ima iste hranjive tvari. Wohlgemuth voli popiti kokosovu vodu ako je dostupna jer je dobar izvor kalija.

- Ovaj elektrolit pomaže stimulirati izokinetičke kontrakcije u cijelom probavnom traktu - objasnila je.

Za ručak, Wohlgemuth savjetuje salatu od piletine i kvinoje s crnim grahom.

- Sadrži proteine, ugljikohidrate bogate vlaknima i povrće. Ova kombinacija održava moju energiju stabilnom, drži me sitom i pomaže mi da imam redovitu probavu - rekla je.

Kada je u zračnoj luci, Sauceda voli uzimati svježu hranu koja ima manje natrija od pakirane hrane. Tako izbjegne nadutost.

- Pokušavam uzeti salatu ili sendvič - kaže. Cunningham radi isto i pazi da joj namirnice budu probavljive i bogate vlaknima poput paprike, mrkve, banane, kivija ili naranče. I opet, sve stručnjakinje ponavljaju da treba piti puno vode.

Što učiniti kada što ste napokon stigli na odredište?

Kamo god putovali, svi stručnjaci kažu da ćete svojim crijevima učiniti veliku uslugu ako nastavite održavati svoje obroke uravnoteženima. što znači da moraju biti bogati proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Ovisno o tome kamo idete, možda ćete morati poduzeti neke dodatne mjere opreza kako biste izbjegli proljev. Na primjer, prema Cunningham, u nekim je zemljama najbolje držati se flaširane vode, pa čak i kada perete zube. To znači da morate izbjegavati i kocke leda - uključujući i koktele.

Najbolja hrana za crijeva: Popis namirnica odličnih za probavu
Najbolja hrana za crijeva: Popis namirnica odličnih za probavu

- U nekim zemljama biste trebali izbjegavati nekuhano voće i povrće bez kore (pokušajte je oguliti sami) - savjetuje Cunningham. Ako jedete meso, provjerite je li meso potpuno kuhano prije nego što navalite i izbjegavajte kupovati hranu od uličnih prodavača.

Ako putujete kroz vremenske zone, Greenfield kaže da je dobra ideja da što prije prijeđete na vrijeme obroka novog odredišta.

- Uvijek doručkujem sat vremena nakon buđenja, ručam oko podneva i večeram oko 18 sati - navodi. To dovodi tijelo u dobar ritam i pomaže probavnom sustavu.

Wohlgemuth predlaže da uzmete tinkturu ili neke kapi za probavu kako bi potaknuli rad crijeva.

- One pomažu u proizvodnji želučane kiseline, oslobađanju probavnih enzima i otpuštanju žuči, što onda pomaže u probavi i apsorpciji hrane koju jedemo. Također pomaže u smanjenju nadutosti ili nelagode u trbuhu i u tome da vaša stolica bude redovita - napominje. Također, odlazak u krevet u normalno vrijeme s obzirom na novu vremensku zonu puno doprinosi probavi, piše HuffPost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje