Lifestyle

Komentari 0

Evo zašto je minimalistički život dobar za naš um i raspoloženje

Evo zašto je minimalistički život dobar za naš um i raspoloženje

Znanstveno je dokazano da naše okruženje igra veliku ulogu u našem mentalnom blagostanju. Naime, minimalno, čisto i organizirano okruženje pomaže nam da se osjećamo mirnije i zadovoljnije

Često mislimo da imati više znači i veći uspjeh, ali ako naučimo kako živjeti jednostavno, bez potrebe za nepotrebnim materijalnim stvarima, možemo učiniti čuda za naše emocionalno zdravlje i dobrobit.

POGLEDAJTE VIDEO: Par transformirao školski bus u dom

Živjeti minimalistički način života obuhvaća ideologiju življenja s manje stvari, što znači racionalizirati svoju imovinu da živite u jednostavnijem okruženju te potičete jasniji pogled na ono što smatrate važnim u životu.

Odabir ovakvog načina života aktivno doprinosi vašem mentalnom zdravlju i dobrobiti. Naime, kada odlučite da vaša sreća neće ovisiti o stvarima koje posjedujete, već će biti određena kvalitetom vašeg odnosa sa samim sobom i svojim mislima, shvaćate da je sreća nešto što se ne može kupiti ili tražiti izvana.

Evo nekoliko načina koji vam mogu pomoći da poboljšate svoj život i nekoliko savjeta o tome kako započeti minimalistički život.

Uredan prostor, uredan um

Znanstveno je dokazano da naše okruženje igra veliku ulogu u našem mentalnom blagostanju; minimalno, čisto i organizirano okruženje pomaže nam da se osjećamo mirnije i zadovoljnije. I što manje stvari posjedujete, to ćete imati manje nereda u svom prostoru - i u svojoj glavi.

- Ima istine u onoj frazi 'neuredna kuća, neuredan um' - kaže Dee Johnson, savjetnica i članica Britanske udruge za savjetovanje i psihoterapiju (BACP).

- Život u urednom prostoru igra veliku ulogu u održavanju mentalne kondicije. Naše okruženje može biti prikaz našeg unutarnjeg emocionalnog stanja. Ako ste psihički u teškom položaju, gledanje kaosa i nereda u neorganiziranom prostoru često samo ugrađuje dodatni osjećaj preopterećenosti i nesposobnosti da se nosite s tim unutarnjim problemom, što onda dodatno narušava vaše raspoloženje - nastavila je.

Smanjivanje stvari tako da posjedujete samo korisne proizvode znači da će vam biti mnogo lakše održavati urednost i organizaciju. Kada imate samo ono osnovno, oslobodit ćete si vrijeme da se usredotočite na aktivnosti koje su vam važne, što zauzvrat poboljšava vaše raspoloženje i pomaže vam da ostanete svjesni.

- Minimalizam je izvrstan način prakticiranja svjesnosti - pomaže vam da primijetite i usredotočite se na ono što vam je zapravo potrebno; kako se osjećate i ujedno potiče zahvalnost za ono što već imate - objašnjava Dee. To je pravi balans za raspoloženje, a uz dugotrajnu praksu ćete donositi bolje i poštenije odluke za sebe.

Postoji razlog zašto su toplice dizajnirane tako da budu čiste i minimalne - to automatski povezujemo sa smirenošću zbog manjeg senzornog preopterećenja u našem mozgu, tako da se možemo usredotočiti na ono što je stvarno važno u sadašnjosti, rekla je Dee.

Povećajte svoju motivaciju i produktivnost

Pojednostavljivanje našeg života omogućuje nam da se usredotočimo na stvari koje su stvarno važne. Imovina nam može odvratiti pažnju i više nego što mislimo, a život u pretrpanom okruženju može poremetiti produktivnost i to da se posvetimo određenom zadatku.

Prema Psychology Today, istraživači su u studiji iz 2011. na Sveučilištu Princeton otkrili da nered može otežati fokusiranje na zadatke. Otkrili su da vizualni korteks našeg mozga može biti preopterećen i ometen objektima koji nisu relevantni za zadatak, što onda otežava usmjeravanje pažnje na učinkovito izvršavanje zadataka.

Stoga, nakon što pojednostavite svoj životni prostor vjerojatno ćete primijetiti povećanje produktivnosti jer ćete boraviti u pojednostavljenom okruženju u kojem možete napredovati.

- Imati pretrpano okruženje znači da je prirodno vrlo teško usredotočiti se na ono što je važno, dok nas uredan prostor ohrabruje. Možemo disati lakše i bez tjeskobe; imamo više jasnoće u našem razmišljanju. Također uredan prostor izgrađuje samopouzdanje, vlastitu vrijednost i - kao bonus - može nam pomoći u rješavanju problema ili lakšem pronalaženju rješenja, bez ometanja - objasnila je Dee.

Poboljšajte svoje samopoštovanje

Kupnje putem interneta porasle su tijekom zatvaranja, a oglasi su iskoristili svoju priliku da nam proguraju proizvode koji nam ne trebaju, pod krinkom da nam prodaju sreću. Upravo ovo traženje trenutačnog zadovoljstva ostavlja nam osjećaj da moramo kupiti još više dok se ne osjećamo u potpunosti sretnima - ali to nije način za postizanje dugotrajnog zadovoljstva.

- Postoje veze između materijalizma i niskog samopoštovanja. Život u uređenom okruženju nudi trenutnu korist našem samopoštovanju - usporava proizvodnju hormona stresa, što nam omogućuje da se osjećamo mirnije. Ovo donosi svijest o osjećaju sposobnosti i kontrole na zdrav način te pomaže u regulaciji emocija hormonima koji uravnotežuju raspoloženje poput serotonina - kaže Dee.

Poboljšajte svoje financije

Živjeti minimalistički potaknut će vas da svoj novac trošite na smislena iskustva, a ne na materijalne stvari koje zatrpavaju vaš dom. Nakon što se odvojite od uvjetovanog društvenog uvjerenja da je 'više imovine = više sreće', vjerojatno ćete otkriti uživanje u štednji novca.

Na primjer, umjesto da potrošite dio svoje zarade na novu odjeću, možda ćete odlučiti odložiti novac za putovanje na koje ste oduvijek željeli otići ili ga uložiti u nešto za svoju budućnost.

- Minimalizam je oslobađajući jer se vaše vrijeme, energija, pa čak i financije mogu usredotočiti na ono što vam stvarno donosi radost, vrijednost i ispunjenost. Ukratko, imati manje zapravo vam omogućuje da učinite više. Radi se o tome da tada možete živjeti, a ne postojati - objašnjava Dee.

Manje posjedovanja također znači da se možete odlučiti za život u manjem prostoru - bilo da je to manji stan, spavaća soba u zajedničkom smještaju ili čak kamper kombi. Smanjenje prostora koji koristite može smanjiti vaše mjesečne izdatke, što ujedno povećava količinu novca koju možete uštedjeti.

Pomozite okolišu

Odabir da postanemo svjesni proizvoda koje kupujemo ne samo da je odlično za našu dobrobit; već je također odlično i za okoliš. Uostalom, što je manje kupljenih nepotrebnih stvari znači da će manje stvari završiti u smeću.

- Minimalistički život nudi taj bonus da pozitivno utječete na okoliš time što postajete etičniji i svjesniji - kaže Dee. 

Savjeti za minimalistički život

Najčitaniji članci