Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
61 komentara

Evo zašto su muškarci skloniji zaspati - nakon dobrog seksa

Zapamtite, to što partner utone u san odmah nakon seksa, ne znači da vam odnos nije jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se osjeća ugodno u vezi

Foto: Dreamstime
61 komentara

Kemikalije u muškarčevom tijelu se mijenjaju nakon orgazma. Oslobađa se biokemijski prolaktin, fizički mijenja njegovo tijelo i čini ga umornim - objašnjava David McKenzie, seksualni terapeut iz Vancouvera u Kanadi.

Dodatno pojašnjenje imaju liječnici Mark Leyner i Billy Goldberg, autori knjige "Zašto muškarci zaspu nakon seksa? 

- Smatra se da napor tijekom seksa i nakon dostizanja vrhunca iscrpljuje mišiće zbog povećane proizvodnje glikogena i izaziva pospanost. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, umorniji su nakon seksa - kažu.

JESU LI POGODILI? Vaša dob otkriva koliko puta ste vodili ljubav - u godini dana

Dodaju kako postoji malo dokaza zašto su momci skloniji spavanju nakon seksa, ali zna se da nakon se orgazma u tijelu pojačano stvaraju oksitocin, prolaktin, gama-aminomaslačna kiselina (GABA) i endorfin, te stvaraju osjećaj pospanosti, prenosi Reader's digest.

Kažu kako postoji još jedna teorija bazirana na duhovnim aspektima seksa po kojima je spajanje muškog i ženskog tijela sveta radnja koja povećava svijest usmjeravanjem energije i podizanjem parova na novu razinu.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Seks i orgazam su vrhunac duhovne svijesti i predstavljaju ujedinjenje muške i ženske energije. Muškarčev orgazam je vanjski jer ejakulira, a to uzrokuje gubitak energije. Nasuprot tome, ženski orgazam je unutarnja eksplozija energije pa žena ne doživljavaja njezin gubitak te je u stanju grliti se i pričati satima nakon seksa.

S tom teorijom se donekle slaže i Laurie Betito, psihologinja iz Montreala specijalizirana za seksualnost.

- Žene vole obraditi svoja iskustva nakon seksa, a time i imaju želju za razgovorom. Komunikacija je lakša i prirodnija ženama. S druge strane, ako muškarac nije previše komunikativan kada je pun energije, bit će još manje nakon vođenja ljubavi - kaže.

Inače, seksualni terapeuti se slažu da druženje nakon seksa pomaže jačanju intimnosti, privrženosti i blagotvorno djeluje na vezu.

Foto: Dreamstime

Evo kako povećati mogućnost maženja nakon seksa:

  • Ljubav vodite prije obroka - doručka, ručka ili večere. Manja je šansa da ćete zaspati ako ste gladni.
  • Budite intimni navečer, prije omiljene emisije.
  • Izbjegavajte seks jako kasno navečer, jer ćete oboje vjerojatno odmah zaspati.
  • Dogovorite se koliko vremena ćete se maziti nakon orgazma. Ako ona kaže pola sata, a on 5 minuta - najbolje je da se nađu negdje u sredini pa odvoje 15-ak minuta za maženje. Taj dogovor može biti vrlo simpatičan.
BUDITE SE ODMORNI Za kvalitetan san: Što je dobro jesti prije spavanja, a što nije?

- Oboje, i muškarci i žene se obično osjećaju opušteno, toplo, ispunjeno i pospano nakon seksa. Ne zaspu uvijek svi muškarci, neki znaju ostati budni te uživati u druženju i razgovoru s partnericom. Ponekad je žena ta koja odmah nakon seksa zaspe - dodaje psiholog Roger R. Hock.

Zapamtite, to što partner ili partnerica utone u san odmah nakon seksa, ne znači da vam odnos nije jak, da niste bliski ili da vas ne voli. Naprotiv, to može pokazati da se partner/partnerica osjeća ugodno u vezi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message