Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Evo zašto ujutro nakon buđenja treba odmah popiti čašu vode

Evo zašto ujutro nakon buđenja treba odmah popiti čašu vode
5

Odaberite temperaturu tekućine koja vam odgovara i koja je najbolja za vaše tijelo. Pijenje vode odmah ujutro ima brojene zdravstvene prednosti, ali na kraju dana najvažnije je da smo je popili u dovoljnoj količini

VIDEO

Postoje neke zdravstvene dobrobiti od pijenja vode ujutro - ovo zvuči poznato, ako ste ikada čuli savjet da je najbolji način za početak dana pijenje vode ujutro - i to na prazan želudac. Ali odgovor na pitanje treba li čaša vode doista biti prvi korak u vašoj zdravoj jutarnjoj rutini i nije tako jednostavan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Studena Guc Guc 01:25

Voda je esencijalna hranjiva tvar, što znači da je tijelo ne može samo proizvesti dovoljno da zadovolji svoje osnovne potrebe. Morate ju dobiti iz vanjskih izvora kroz hidratantnu hranu i piće, kako biste ostali zdravi.

- Oko 60 posto ljudskog tijela sastoji se od vode, koja malo varira ovisno o dobi, spolu i razini hidratacije - kaže liječnica Casey Kelley.

Vaša boca za vodu može biti leglo zaraza: Ovako ju očistite
Vaša boca za vodu može biti leglo zaraza: Ovako ju očistite

Tijelu je također voda potrebna i za podmazivanje zglobova, regulaciju tjelesne temperature, prijenos hranjivih tvari i izlučivanje putem urina i znojenja - ovo je samo nekoliko bioloških funkcija koje se uvelike oslanjaju na pravilnu hidrataciju.

Međutim, tijelo svakodnevno prirodno gubi vodu kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i izdisanje, prema liječniku Williamu W. Liju. Neki čimbenici - poput tjelovježbe, vrućeg vremena ili određenih lijekova - mogu čak ubrzati gubitak tekućine.

Ali bez obzira na vaše posebne potrebe za vodom, jedno je sigurno - morate ju piti svaki dan. Dok spavate, nije moguće piti, a vaše će tijelo nastaviti koristiti i gubiti tekućinu tijekom cijele noći bez dobivanja nadoknade.

U tom smislu, pijenje vode kad se ujutro probudite sigurno može pružiti neke zdrave pogodnosti.

Jutarnja hidratacija je dobra, ali nije apsolutno neophodna.

Iako je ova navika svakako zdrava, ona nije odlučujući čimbenik dobre hidratacije i zdravlja. Najvažnije je da općenito pijete vodu.

Zdravstveni aspekt održavanja hidratacije mjeri se tijekom dana, odnosno sjajno je piti vodu kad se prvi put probudite i prije jela, ali također nema štete od čekanja. 

Ako želite početi isprobavati jutarnju hidrataciju, evo nekih uobičajenih zdravstvenih dobrobiti povezanih s njom:

1. Rehidrira nakon noći bez vode

Budući da ne možete pijuckati dok drijemate, tijelo je ujutro prirodno dehidrirano, kaže dr. Kelley. Stoga ispijanje nakon buđenja može pomoći, a vjerojatno ćete ionako osjetiti žeđ kada se probudite.

- Pijenje vode odmah ujutro nadoknađuje izgubljenu tekućinu, uključujući i one koje ste možda izgubili tijekom noći - potvrđuje dr. Li. To posebno vrijedi ako spavate otvorenih usta ili u toploj prostoriji, a još više ako ste noć prije pili alkohol koji je prirodni diuretik, dodaje.

2. Povećava razinu energije

Prema dr. Kelley, mnogi smatraju da im početak dana ispijanjem hladne vode pomaže da se probude. Uostalom, dehidracija - koja se prirodno javlja dok spavate - može vas učiniti umornima i može zadati vrtoglavice, prema National Library of Medicine.

Nadopunjavanje tekućine odmah ujutro može to spriječiti poticanjem procesa rehidracije, osiguravajući da tkiva i organi što prije dobiju potrebnu tekućinu.

3. Pospješuje mentalnu izvedbu

Voda može pomoći povećati mentalnu oštrinu i produktivnost tijekom dana. Prema dr. Kelley, dehidracija je također povezana s glavoboljama, tako da je čaša vode odličan način za poboljšanje mentalnih sposobnosti, kaže ona.

- Čak je i blaga dehidracija povezana s kratkoročnim gubitkom pamćenja i koncentracije pa ako želite ostati u tijeku, popijte tu čašu vode - kaže ona.

Važno je piti vodu po vrućini, ali pazite da ne pretjerate u tome! To zna biti čak jako opasno
Važno je piti vodu po vrućini, ali pazite da ne pretjerate u tome! To zna biti čak jako opasno

4. Potiče vaš metabolizam

Bez obzira na doba dana, pijenje može pokrenuti vaš metabolizam.

- Konkretno, hladna voda pokreće tijelo da uključi mehanizam koji se zove termogeneza aktivirana hladnoćom - kaže dr. Li. Ali budući da hladnoćom izazvana termogeneza nije specifična za vrijeme, ne morate to nužno učiniti prije jela ujutro - iako je to svakako opcija ako želite pokrenuti metabolizam čim se probudite.

5. Pospješuje probavu

Prema dr. Kelley, pijenje vode ključno je za zdravu probavu. Na primjer, ona je korisna za ublažavanje zatvora - uobičajene nuspojave dehidracije.

- Topla voda osobito, ima potencijal razgraditi hranu koju ste pojeli, brže od hladne vode - kaže ona. Stoga, ako ste skloni zatvoru, pijenje vode kad se probudite može pokrenuti proces rehidracije i pokrenuti 'stvari' što je prije moguće.

6. Ublažava napade gladi

Ako primjerice niste za obilan doručak ili nemate vremena za jelo, pijuckanje vode ujutro na prazan želudac može pomoći.

Kao što je navedeno u studiji iz 2018., pijenje vode tijekom jutra može utažiti osjećaj gladi, potencijalno olakšati kruljenje u želucu dok ne budete mogli jesti.

- Vrlo je uobičajeno brkati osjećaj žeđi s osjećajem gladi, tako da održavanje hidratacije može smanjiti želju za grickanjem ili prejedanjem, pa i kada niste gladni - kaže dr. Kelley.

Stručni savjeti za jutarnju hidrataciju

Ne postoje stroga 'pravila' za pijenje ujutro na prazan želudac. Ali ako želite isprobati ovaj trik za hidrataciju, postoje pogodnosti da mu pristupite na određeni način.

Na primjer, ako uživate u jutarnjoj šalici kofeina poput kave ili čaja, može biti korisno popiti vodu prije, a također i nakon konzumiranja, budući da je kofein prirodni diuretik, kaže dr. Kelley.

Što se tiče temperature vode, 'i hladna i topla voda imaju svoje prednosti', prema dr. Kelley.

- Hladna voda može potaknuti metabolizam i spriječiti pregrijavanje tijela, dok topla pomaže probavi i olakšava zatvor - dodaje ona.

Odaberite temperaturu tekućine koja vam odgovara i koja je najbolja za vaše tijelo. Pijenje ujutro je dobro za vas, ali nema potrebe da se prisiljavate da to činite ako to ne želite, prenosi Real Simple.

- Na kraju dana, najvažnije je da ostanete hidrirani - kaže dr. Kelley.

Korisna je! Vodu u kojoj se kuha tjestenina nikada nemojte baciti
Korisna je! Vodu u kojoj se kuha tjestenina nikada nemojte baciti
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje