Lifestyle

Komentari 12

Evo zbog čega kupljenu odjeću treba uvijek oprati prije nošenja

Evo zbog čega kupljenu odjeću treba uvijek oprati prije nošenja

Alergijski osip koji se javlja nakon nekoliko dana od nošenja nije jedina reakcija koju neoprana nova odjeća može izazvati. Istraživanja su pronašla još neke kemikalije koje su štetne za zdravlje

Ako odmah odjenete novu odjeću bez da ste ju prethodno oprali, nekoliko dana kasnije možete primijetiti crvenilo na koži. Alergijski kontaktni dermatitis je reakcija imunološkog sustava na alergen koji je došao u dodir s kožom. Izaziva odgođenu reakciju - osip koji se pojavljuje nekoliko dana nakon izlaganja, a zatim može trajati tjednima.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Alergijski kontaktni dermatitis obično uzrokuju boje na odjeći - kaže dr. Susan Nedorost, profesorica dermatologije na Sveučilištu Case Western Reserver. 

Ovakve se boje prvenstveno koriste u sintetičkim odjevnim materijalima poput poliestera i najlona. Ove se boje otpuštaju iz materijala prilikom znojenja i trljanja o materijal. Neželjene reakcije mogu se izbjeći pranjem odjeće prije nošenja, čime se taj višak boje uklanja.

Međutim, alergijski osip nije jedina reakcija koju neoprana odjeća može izazvati. U studiji iz 2014., grupa istraživača sa Sveučilišta Stockholm u Švedskoj testirala je 31 odjevni predmet kupljen u maloprodajnim trgovinama, a koji su bili različiti u boji, materijalu, marki, zemlji proizvodnje i cijeni.

Pronašli su vrstu kemijskog spoja zvanog 'kinolin' u 29 od 31 predmeta, a razine ove kemikalije bile su posebno visoke u odjeći od poliestera. Ulrika Nilsson, članica istraživačkog tima, dodala je da su pronašli i još dva kemijska spoja koji mogu biti štetni za zdravlje.  

- U vašem je interesu oprati odjeću prije nošenja jer to smanjuje sadržaj kemikalija - navodi David Andrews, viši znanstvenik koji je istraživao upotrebu kemikalija u tekstilnoj industriji.

Dodao je i  da proizvođači ne navode da kemikalije koriste na odjeći, a iste su potencijalno opasne za zdravlje, a mogu biti štetne i za okolinu.

- Zapanjujuće je da kupite majicu koja je navodno 100% pamuk, no nigdje nije navedeno koje kemikalije sadrži - zaključio je, a piše Time.

Najčitaniji članci