Lifestyle

Komentari 0

Feynmanova metoda učenja: Za lakše i brže pamćenje gradiva - pojednostavi, zapiši, pročitaj

Feynmanova metoda učenja: Za lakše i brže pamćenje gradiva - pojednostavi, zapiši, pročitaj

Stvar je u tome da gradivo treba maksimalno pojednostaviti, kao da se prepričava djetetu. Znači, da bi se nešto razumjelo i zapamtilo, najprije iz toga treba izbaciti sve suvišne riječi

Američki fizičar i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Richard Feynman osmislio je metodu učenja koja znatno olakšava razumijevanje i pamćenje gradiva. On sam je jednom prilikom priznao da nije briljirao u školi.

- Nisam uvijek bio dobar učenik, jer sam vjerovao da se učenje svodi na količinu vremena koje mu posvetim. No tada sam otkrio nešto što mi je promijenilo život - rekao je i pojasnio kako je shvatio da postoji razlika između učenja sa razumijevanjem i pamćenja raznih naziva, prenosi Atma.

POGLEDAJTE VIDEO Top vježbe za bolji rad mozga i pamćenje:

Tako je došao do metode učenja kojom je gradivo razumio bolje od drugih, a kada nešto razumijete, tada ćete to puno lakše zapamtiti. Ta metoda učenja dobila je naziv po njemu 'Feynmanova metoda', a temelj joj je drugačiji pristup učenju i posve drugačiji način razmišljanja.

Stvar je u tome da gradivo treba maksimalno pojednostaviti, kao da se prepričava djetetu. Primjer kako je sam Feynman podučavao: 'Sve stvari su sastavljene od atoma - malih čestica koje su u stalnom pokretu, privlače se jedna drugoj kada su malo udaljene, ali se odbijaju ako su stisnute jedna uz drugu.'

On je pitanje vezano za naše postojanje sveo na ovako jednostavan odgovor, tako da ga svaki srednjoškolac može razumjeti. Znači, da bi se nešto razumjelo i zapamtilo, najprije to treba pojednostaviti i izbaciti sve suvišne riječi.

On je uvijek postavljao pitanja - tko, što i zašto? I uvijek je uza sebe imao bilježnicu. Stoga, slijedite njegov primjer.

Evo kako otprilike izgleda njegova metoda učenja:

1. Prepoznajte temu

Stavite naslov teme koju proučavate na prazan papir u bilježnici pa ispod toga zapišite sve što već znate o njoj, a potom svaki put kada naiđete na neku novu informaciju vezanu za to, zapišite je.

2. Objasnite kao djetetu

Kada pišete nove informacije o određenoj temi, pišite ih što jednostavnije, kao da objašnjavate djetetu, da bi ono moglo razumjeti. Naime, znanost je puna složene terminologije koju djeca ne razumiju, ali razumjet će ako im pojednostavljeno opišete o čemu se radi - to je odlika dobrih učitelja i profesora.

Pazite da opisi u bilježnici budu i vrlo sažeti, jer dijete brzo gubi koncentraciju. Na primjer, neka izlaganje na papiru ne bude dulje od kratke vožnje liftom, tako si to vizualizirajte.

Feynman je u ovom dijelu metode učenja uživao najviše, otkrivao je svoje razine razumijevanja, prenosi lunar-explorer.com.

3. Ustanovite svoje nedostatke u znanju

Tu se zapitajte što nedostaje? Što to ne znate o temi? Isticanje nedostataka u znanju pomaže u skupljanju i organiziranju bilježaka. Na ovom koraku učenja posegnite za materijalima koji će vam pomoći da popunite te rupe u svojem znanju.

4. Ispričajte kao priču

Skupite sve bilješke i počnite slagati priču pomoću sažetih objašnjenja. Spojite sve najbitnije dijelove i vježbajte čitati tu svoju priču o određenoj temi na glas. Zamislite da stojite pred učenicima i želite da vas što bolje razumiju.

Kada čitate na glas, tada imate priliku bolje uočiti dijelove koji se mogu još pojednostaviti tako da priča teče glatko.

Najčitaniji članci