Lifestyle

Komentari 5

Fit do ljeta: Intenzivna minuta za još efikasnije mršavljenje

Fit do ljeta: Intenzivna minuta za još efikasnije mršavljenje

Kod intenzivnog vježbanja mišići povećavaju potrebu za energijom, povlače je iz uskladištenih masnoća i potiču brže te djelotvornije mršavljenje, kažu treneri

Intenzivna aktivnost poput trčanja u uporu, čučnja sa skokom, skipa i preskakanja užeta pomaže mršavljenju.

- Takav je tip aktivnosti najbolje raditi nekoliko puta na dan, optimalno bi bilo od tri do pet, i to u trajanju od minute. Cilj je napraviti vlastiti maksimum. Rezultat je takve aktivnosti da će mišići povećati potrebu za energijom te će je povlačiti iz uskladištenih masnoća ili iz onoga što pojedemo, a to doprinosi mršavljenju - kaže prof. kineziologije Zdenko Klarić. 

Važan faktor mršavljenja je i kvalitetan odmor, posebno ako se rade naporni trenizi. Što je intenzitet treninga jači, to i intenzitet odmora treba biti veći. No odmaranje ne znači gledanje filma dok nam se milijun misli vrti po glavi i brine nas - odmor mora biti pauza za tijelo, ali i za um.

Trčanje u uporu 

Namjestite se tako da su dlanovi ispod ramena te da su kukovi u ravnini s ramenima. Počnite privlačiti desnu nogu prema grudima, a lijeva je na mjestu. Zamijenite. Pazite da pritom ne propadate u kukovima. Vježbu izvodite polako te postupno, kako jačate, ubrzavajte.

Čučanj sa skokom 

Stanite tako da su vam stopala u širini ramena. Napravite čučanj - pazite da koljenima ne prelazite razinu prstiju. Skočite. Kad se vraćate, stopalima što mekše dotaknite pod. Napravite od dvije do tri serije po deset ponavljanja. 

Skip u mjestu 

Stanite stopalima u širini ramena, a ruke neka budu sa strane. Podignite desnu nogu do ravnine s kukom, a lijevu ruku savijenu u laktu prema gore. Potom zamijenite. Počnite polako te s vremenom povećavajte brzinu pokreta.

Najčitaniji članci