Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Fora aktivnosti: Plivanje i ples od djece će stvoriti sretne ljude

Deset je osnovnih vještina koje bi djeca trebala usvojiti kako bi bila zadovoljnija u životu. Učenje stranih jezika jača pamćenje, kuhanje ih uči važnosti slijeđenja uputa...

Two happy children playing with windmill
0 komentara

Djeca dobivaju pregršt informacija iz okoline te brzo upijaju nova znanja i vještine. U djetinjstvu oblikuju bazu za sliku koju stvaraju o sebi kasnije u životu.

Zbog toga je važno da usvoje određene vještine kako bi odrasli u sretne i sigurne ljude koji se znaju nositi s kompleksnim situacijama. Brojna istraživanja pokazala su da se djeca koja uče strani jezik brže prilagođavaju promjenama i imaju bolje pamćenje.

Dokazano je i da znanje najmanje dva jezika pomaže u sprečavanju razvoja Alzheimerove bolesti. Sviranje instrumenta pomaže u odgađanju propadanja kapaciteta mozga u kasnijoj dobi jer se aktiviraju auditorni, perceptivni i motorički sustavi u mozgu.

Close-up view of kids playing musical instruments | Autor: Photographer:Sergey Novikov (SerrNovik) Foto: Photographer:Sergey Novikov (SerrNovik)

Plesom djeca uče izraziti emocije, potiču se kreativnost, motoričke i socijalne vještine te se izgrađuje samopouzdanje, a dijete dobiva uvid u druge kulture i otvorenije razmišlja. Plivanje, osim što može spasiti život, ojačava udove, pomaže razvoju koordinacije i održava mozak dulje zdravim. Djecu treba naučiti i da izražavaju osjećaje i nose se s njima. Emotivna inteligencija pomoći će im da pravilno reagiraju u raznim situacijama.

- Emocionalna inteligencija je važna za psihološku stabilnost čovjeka te uspješnije nošenje sa životnim izazovima i stresom. Kod djece s niskom emocionalnom inteligencijom veća je šansa da će imati problema s ponašanjem i teže se snalaziti u društvu što se može štetno odraziti na sliku o sebi te zadovoljstvo životom - kaže psihologinja Tea Knežević iz centra Proventus.

Lovely little girl smilling SAVJETI KOJI TJERAJU KARIJES Djeca loše peru zube: Najbolje ih je prati nakon svakog jela

Od najranije dobi djecu treba educirati i o čistoći. Osim urednosti i higijene, čišćenje je važna vještina jer pomaže u strukturiranju mentalnih procesa. Recikliranje, osim brige za planet, razvija i kreativnost te psihomotoriku. Razvijanje smisla za orijentaciju povezano je s lakšim donošenjem odluka u životu, a kuhanje ih uči važnosti slijeđenja uputa. Financijska odgovornost ih uči da je novac alat, a ne nagrada, te da nije važno samo štedjeti, nego i znati pametno trošiti.

happy family funny kids bake cookies in kitchen | Autor: Evgeny Atamanenko Foto: Evgeny Atamanenko

- Korisno je da dijete ima mogućnost isprobati različita područja kako bi istražilo što mu pobuđuje interes ili za što ima talent. Na taj način može se ispravnije usmjeriti kroz život. Također, vještine kao što su čišćenje, upravljanje novcem, priprema hrane, održavanje higijene, jako su važne kako bi se dijete osjećalo sposobnim i znalo brinuti za sebe - zaključila je psihologinja Knežević.

ZA SVE SU 'KRIVI' RODITELJI Znanstvenici: Prvorođena djeca su pametnija od braće i sestara

10 super aktivnosti

  • PLIVANJE: Razvija koordinaciju i mozak čini dulje zdravim
  • INSTRUMENT: Odgađa propadanje mozga u starosti
  • PLES: Pomaže hiperaktivnoj djeci i gradi samopouzdanje
  • KOMUNICIRANJE OSJEĆAJA: Uče donositi odluke i pravilno reagirati u složenim situacijama
  • UPOTREBA NOVCA: Priprema ih za lakše snalaženje u životu

Young Boy Diving Underwater in Swimming Pool | Autor: EpicStockMedia Foto: EpicStockMedia

  • STRANI JEZIK: Prilagodba promjenama i bolje pamćenje
  • ORIJENTACIJA: Razvija mozak jer se neuroni brže povezuju
  • RECIKLIRANJE: Osim očuvanja Zemlje, razvija kreativnost i psihomotoriku
  • KUHANJE: Uče slijediti upute i zdravo se hraniti
  • POSPREMANJE: Strukturira i organizira mentalne procese

ŠOKIRALA JAVNOST: Nekad je glumila 'rugobu', a danas privlači zavodljivim izgledom i fotografijama 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message