Lifestyle

Komentari 7

Gastro-tradicija: Ivanić Grad zaštićuje vankuše i bele kobase

Gastro-tradicija: Ivanić Grad zaštićuje vankuše i bele kobase

Nekad su se tradicijska jela pripremala s grubo mljevenim kukuruzom, a danas je on rijetkost pa su s kukuruznim brašnom. Jače pečeni vankuši su za grickanje, a kad ih preliju vodom i masti, prilog su jelu

Vankuši su pečeno tijesto koje se prelije vrućom vodom i polije mašću kao mlinci. Mogu biti prilog, ali i glavno jelo uz dodatak vrhnja. Za razliku od mlinaca, vankuši su punjeni svježim kravljim sirom pomiješanim s kukuruznim brašnom, pojasnila nam je Marica Svetlečić.

Voditeljica je projekta brendiranja tradicionalnih specijaliteta u Ivanić Gradu. Njihova robna marka postali su vankuši i bela kobasa.

- U belu kobasu se, osim mesa, stavlja i kukuruzno brašno. Kuhana je i dimljena. Može se odmah jesti, ali i dodatno kuhati ili peći - dodala je Marica Svetlečić.

Registracija robne marke počela je isprobavanjem receptura. U obiteljima su ih prenosili bez točnih mjera, sve otprilike, a varirali su i sastojci. Sad su ih morali standardizirati. Za vankuše su odabrali recept Božice Brkan, odnosno njezine majke, po kojem godinama radi vankuše, jastučiće sa sirom. Tradicionalno su u nadjev stavljali kukuruzne jagle, grubo mljeveni kukuruz, koje su sad zamijenili kukuruznim brašnom.

- Vankuši su moje najdraže jelo iz djetinjstva. Pečemo ‘na čvrsto’ pa grickamo umjesto slanih štapića ili grisina. Vankuši će mnoge podsjetiti na tanku gibanicu, prigorsku pericu, žumberački copanjek ili samoborsku greblicu - rekla je Božica Brkan. Autorica je brojnih kuharica s tradicijskim receptima pa je nazivaju i čuvaricom tradicije moslavačkog kraja.

Recepturu za kobasu i vankuše su standardizirali pa na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu napravili nutritivnu deklaraciju, a osmislili su i ambalažu.

Vlasnik robne marke je Ivanić Grad i oni će kontrolirati korištenje.

- Slijedi osnivanje udruge proizvođača pa ćemo tražiti oznaku ‘zajamčeno tradicijski specijalitet’ koju dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede - dodala je Marica Svetlečić. Odabrali su proizvođače. Za belu kobasu mesnicu Ranogajec, u kojoj je zapravo rade već generacijama. Vankuše radi slastičarnica D’cake i zasad se oni pakirani mogu kupiti samo kod njih, a treba ih naručiti.

- Vankuši i bela kobasa su već na jelovniku seoskog turizma Kezele. Moći će se kušati u ugostiteljskim objektima na području Ivanić Grada, a predložili smo i onima u okolici da ih uvrste u svoje jelovnike - dodala je Marica Svetlečić.

Žele napraviti “košaricu” tradicijskih proizvoda u kojoj bi bili vankuši, bela kobasa, dva vina autohtone sorte škrlet, bučino ulje i sir koji također žele brendirati i zaštititi kao što već jesu ostali proizvodi u “košarici”. Karakteristični su za područje Ivanić Grada, ali i za ostatak Moslavine.

- Želimo zaštititi ‘košaricu’ naših proizvoda, da se tradicija održi i kroz hranu - napomenula je Marica Svetlečić. Prije vankuša i bele kobase radila je na brendiranju bučina ulja zadruge proizvođača Crna kap, koje kao suvenir prodaju u Turističkoj zajednici Ivanić Grada. Imaju i pržene slane bučine sjemenke, a uskoro će i vankuše.

Specijaliteti po pristupačnim cijenama

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci