Obavijesti

Lifestyle

Komentari 94

Gdje na večeru za Valentinovo? Ovo je top 8 mjesta za uživanje

Gdje na večeru za Valentinovo? Ovo je top 8 mjesta za uživanje
1

Zagrebački restorani, kao i oni diljem Hrvatske, popunjeni su za Valentinovo. Stol rezervirajte ranije kako biste u opuštenoj atmosferi uživali u finim zalogajima i vinu i - jedno u drugom...

VIDEO

Dan zaljubljenih mnogi parovi neće propustiti obilježiti izmjenjujući sitne znakove pažnje ili nježnosti, pa makar to bila samo zajednička šetnja. Mnogi će muškarci ženama pokloniti ružu, ili parfem, no pošto se doživljaj i iskustvo trenutka sada cijene više, poseban će ovaj dan učiniti večeru u restoranu. 

Zagrebački ugostitelji otkrili su nam da je u tome sve manje klišeja, te ima sve više žena koje unaprijed rezerviraju večeru, kao pravo iznenađenje svom odabraniku. 

Pokretanje videa...

01:16

Restorani i pubovi već su godinama puni taj dan, 14.veljače, posebno u večernjim satima koji se razvuku do kasno u noć. Očekuju navalu i ove godine, posebno zbog toga što Valentinovo pada u petak. Svirka će začiniti svaki provod, a romantičnu atmosferu uz svijeće "pojačat" će posebno kreirani meniji koje su nam odabrani restorani prezentirali nekoliko dana prije. Stol za dvoje potrebno je rezervirati ranije, naglašavaju, kako biste u opuštenoj atmosferi uživali u finim zalogajima, gutljajima finog vina i - jedno u drugome.

Jer to je i poanta ovog posebnog dana.  

Sv. Valentinu, čiji se dan, 14. veljače slavi kao Dan zaljubljenih, upravo je tog dana 269. godine posije Krista na Flaminijskoj cesti u Rimu odrubljena glava. Doba Rimskog Carstva bilo je i tako vrijeme u kojem su Rimljani proganjali kršćane, no vrlo skroman i običan svećenik i liječnik Valentin, uživao je poštovanje i pogana i kršćana. No kad su doznali da pomaže progonjene kršćane i da, usprkos carskoj zapovijedi, vjenčava mlade zaljubljene parove, car Klaudije II. Gotski odlučio ga je ispitati i suditi mu. Car je smatrao da će mladi vjenčani mladići radije ostajati kod kuće nego ići u rat, pa je njegovo pogubljenje bilo jedini logičan slijed. 

Valentina od 15. stoljeća štuju ga kao zaštitnika zaljubljenih, iako se za života nije bavio ljubavlju između muškaraca i žena, već je promicao Isusov stav o sveobuhvatnoj nesebičnoj ljubavi koja mijenja svijet. U 16. stoljeću je zaživio običaj da mladići svojim izabranicama ostavljaju ljubavne poruke i čestitke ukrašene čipkom i vrpcama. Smatra se da su to prve čestitke poput ovih koje danas poznajemo. Valentin je zaštitnik ne samo zaručnika, sretnih brakova, ljubavi, djece, već i bolesnih. Zato je lijepo, osim partneru, bliskima poželjeti zdravlje, sreću i svako dobro, jer ime Valentin na latinskom jeziku znači "zdrav", "krepak". 

valentinovski

No cijela bit ovog dana je da se ljubav treba saviti - baš svaki dan. 

I zaista, pogled na rimokatolički kalendar otkrit će vam da Valentinovo možete slaviti više puta u godini jer je na tom popisu imena ime Valentin je jako učestalo. Osim 14. veljače, možete ga proslaviti 3. studenoga u čast Valentinu od Viterba, ili pak 7. siječnja u čast Valentinu od Raetie. Pripadnice ljepšeg spola mogu izabrati jedinu Valentinu - djevicu mučenicu iz Palestine čiji je blagdan 25. srpnja.

>>> The Westin Zagreb

Najromantičnije mjesto za proslavu Valentinova ove godine u Zagrebu je restoran hotela The Westin Zagrebu. Posebno za ovu prigodu otvorit će vrata svoje svečane dvorane na 17. katu iz koje se pruža jedinstven panoramski pogled koji obuhvaća cijeli grad. Uz čašu vina i ugodno društvo, te finu hranu, nema onoga tko neće uživati u posebnom doživljaju, pogotovo kad se upale svijeće, a grad uvečer obasjaju svjetla.

- Oh, ovo je dvorana u kojem su jedinstvena vjenčanja. Nedavno smo imali jedan par koji je baš ovdje vjenčao matičar - priča nam glavni chef kuhinje hotela The Westin Zagreb Tomislav Hruban i autor posebnog valentinovskog menija koji će gostima ponuditi na posebnoj večeri samo u petak između 19 i 23 sata. Amorova torta od manga, s umakom od metvice koji daje kontrast na tanjuru, složit će se svi, pravi je simbol ovog dana u kojem će uživati parovi željni proslave "na visini". Preliven je obojenim želeom, a ispod je košarica od karamelizirana šećera. Uz teleći hrbat Tomislav je stavio "buket od povrća", a uz desert dehidrirano cvijeće, tako da ugođaj nikako ne izostane.

valentinovski

- Ove smo godine ponovno pokušali oživjeti pravi duh Valentinova s ovom romantičnom večerom, jer je davno prije bilo puno više ljudi koji su ga obilježavali na vrlo, vrlo raskošan način, ali posljednjih godina kao da je sve nekako splasnulo - kaže Hruban koji je u The Westinu kuha posljednjih petnaest godina.

JELOVNIK 

  • Burattina s cherry rajčicama i pestom od slatkog bosiljka Poslužena s rikulom i kavijarom od balsamica  
  • Rižoto od zelenih šparoga poslužen s lososom i chia sjemenkama Koralj od cikle, ulje od ružmarina, Afila klice
  • Teleći file u korici od začinskog bilja Poslužena na fondueu od bundeve s punjenim krumpirom i povrtnim buketom Demiglace umak
  • Amorova torta od manga s osvježavajućim umakom od metvice 

Rižoto od šparoga s lososom u chia sjemenkama (za 10 osoba)

Sastojci: 0,6 kg riže okruglog zrna, 0,4 kg mladog graška, 0,3 kg svježih zelenih šparoga, 0,5 kg filea lososa, 0,03 kg chia sjemenki, glavica luka, češanj češnjaka, 0,25 l vrhnja za kuhanje, 0,20 l povrtnog temeljca, 0,05 kg ribanog parmezana, 0,1 kg maslaca, 0,1 l bijelog vina, sol, papar, muškatni oraščić, maslinovo ulje

valentinovski

Rižu operite i ocijedite. Na maslinovom ulju pirjajte sjeckani luk. Dodajte sirovu rižu i zagrijavajte miješajući konstantno dok se ne zagrije. Preliti bijelim vinom i ključalom slanom vodom. Omjer riže i vode je 1:2. Ostavite na laganoj vatri da riža upije svu tekućinu. Konstantno miješajte da ne zagori. Ostavite sa strane. U međuvremenu skuhajte grašak, ocijedite i blendajte uz dodatak vrhnja za kuhanje dok ne dobijemo glatku kremu. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Ostavite sa strane. Na zagrijanoj tavi svijetlo popržite sjeckani luk, dodajte malo češnjaka, sjeckane svježe šparoge i dolijte temeljac. Ostaviti da se reducira na 1/3 tekućine. Zatim dodajte pire od graška i pirjanu rižu. Ostavite da se rižoto poveže. Začinite po potrebi, te na kraju dodajte sirovi maslac i malo parmezana. File lososa lagano začinite solju i uvaljajte u chia sjemenke, te lagano prepecite sa svih strana.

Teleći hrbat u korici od začinskog bilja (za 10 osoba)

Sastojci: 1,5 kg telećeg hrbata (kare bez kosti), pola vezice svježeg kopra, par grančica svježeg timijana, 100 g panko mrvica, 0,05 kg ribanog parmezana, 5 bjelanjaka, sol, papar

Teleći hrbat očistite od žilica i suvišne masnoće. Začinite solju i paprom. U blenderu usitnite sve začinsko bilje, dodajte panko mrvice i blendajte dok ne dobijete zelene mrvice. Može biti i krupnije strukture. Dodajte ribani parmezan i pomiješajte. Razmutite bjelanjke s malo vode. Meso uronite u bjelanjak potom u zelene mrvice, te ponovite postupak. Pecite u pećnici na suhom zraku oko 30 minuta. Poželjno je da je temperatura u jezgri 57 stupnjeva.

valentinovski

Krema od bundeve

Sastojci: 0,5 kg butternut buče, 0,25 l vrhnja za kuhanje, 0,10 kg crvenog luka, sol i papar, muškatni oraščić 

Bundevu očistite i narežite na kocke. Na masnoći popržite crveni luk, dodajte bundevu i zalijte povrtnim temeljcem. Kuhajte dok se ne raskuha. Izmiksajte u blenderu uz dodatak vrhnja i začina.

Punjeni ljubičasti batat

Sastojci: 5 ljubičastih batata, 0,30 kg krumpira, 0,25 l vrhnja za kuhanje, sjeckani tartufi, sol, papar

Krumir narežite na kocke i kuhajte u slanoj vodi. Ocijedite i zgnječite uz dodatak začina, vrhnja i sjeckanih tartufa. Ljubičasti batat operite i ispecite u pećnici s ljuskom. Ogulite i prerežite na pola. Pomoću dresir vrećice našpricajte pire od krumpira i tartufa, te dekorirajte po želji.

Amorova torta od manga (10 osoba)

Sastojci za biskvit: 5 jaja, 125 g šećera, 125 g brašna, vanilin šećer, malo ulja

Pjenasto izmiksajte bjelanjke sa šećerom i dodajte žumanjke, vanilin šećer, brašno i ulje. Sve lagano i rahlo umiješajte, te razlijte na pleh. Ispecite u pećnici na 180°C 10 minuta.

valentinovski

Sastojci za kremu: 100 g pirea od manga, 15 g želatine u listovima, dl ulja, 100 g šećera, vanilin šećer, 3 dl biljnog vrhnja, 0,02 l Cointreau likera

Želatinu namočite u hladnu vodu da nabubri. Mlijeko sa šećerom i vanilijom prokuhajte i dodajte ocijeđene listove želatine te promiješajte. Zatim dodajte pire od manga, te kad se masa malo ohladi tučeno biljno vrhnje i liker. Sve zajedno lagano umiješajte. Masom punite silikonske kalupe i na vrh stavite biskvit. Ostavimo na hladnom. Ako glazirate voćnim želeom, preporuka je da kolač smrznete. Lakše ćete ga izvaditi iz kalupa, te glazirati.

 

>>> Apetit by Marin Rendić 

Osim "a la carte" ponude jela, restoran Apetit by Marin Rendić poznat je po degustacijskim sljedovima od najboljih sezonskih namirnica. 
Degustacijski meniji dovedeni su do savršenstva, a možda je upravo Valentinovo pravi razlog da ih kušate...

- Kod nas je svaki dan Valentinovo upravo zbog tih sljedova koje nudimo. U ponudi imamo pet i sedam sljedova - kaže nam naš poznati chef i vlasnik Marin Rendić. Njegov restoran u Jurjevskoj, skrovito je mjesto u koje zaljubljeni mogu pobjeći, daleko od svih očiju. Okruženi zelenilom pa i u ovo sivo doba godine, kušati se može samo najbolje od najboljeg.

- Kod nas pojam vremena ne postoji. Ovo je oaza u kojoj se istinski uživa. Primjerice pet sljedova netko će pojesti za 1,5 sati, dok će neki sjediti 2,5 do 3 sata. Obično je desetak minuta pauze između sljedova, a često su nam gosti takvi da imaju pauze i od pola sata u kojima pijuckaju vino - govori nam Marin Rendić. Za sebe kaže kako nije jedan od onih stereotipnih muškaraca, pa će suprugu izvesti na večeru i drugih dana, jer i tako na Valentinovo - radi.

- Taj dan primimo toliko narudžbi da možemo popuniti dva restorana. Zato apeliramo ljude da rezerviraju prije i osiguraju svoja mjesta. Neki znaju zvati u 20 sati, a jedino što nam tada ostaje je da se optimistično nasmijemo - kaže Rendić koji, od kako je preuzeo ovaj luksuzni restoran ne prestaje primati pohvale. Prošle su ga godine, uz još desetak zagrebačkih restorana, uvrstili na Michelinov popis kao preporučeno mjesto za iskušati gastronomsku eksploziju - služi jela neobičnih tekstura i na neobičnim "poslužavnicima" sve kako bi ih gostima prezentirao na najinteresantniji mogući način - tako da doživljaj hrane ne bude samo okusnim pupoljcima.

MENI U ČETIRI SLIJEDA

Za couvert ili "pozdrav iz kuhinje" poslužit će hrskavu opciju krekera od tapioke sa sipinim crnilom ili ciklom, punjenima mousseom od skute  I graška. Na drvenoj oblici posluženi su meki blini na bazi špinata i heljdinog brašna, gel cikle, i tatara od brancina uz zest, dok su makaronsi od bademova brašna bojena sipinim crnilom slatko-slana kombinacija, originalno služeni na kamenu. Punjeni su baby-beef paštetom.

PRVI SLIJED - Rib-eye tartar odležan 45 dana uz emulziju na bazi žumanjka i kurkume, uz dodatak celera. Meso je krupnije rezano i tako se dobiva drugačija struktura samog tartara. Uz to dolazi foccacia s crnim vinom ili sipinim crnilom.

DRUGI SLIJED - Škamp iz jadranskog mora uz pata negru (španjolski pršut crne iberijske svinje odležan pet godina, jedan od najkvalitetnijih na svijetu) u bademovoj juhi.

TREĆI SLIJED - Rib-eye steak odležan 45 dana, srednje pečen, služen s ciklom karameliziranom u medu i balzamičnom octu, uz jestivu dekoraciju od crne trešnje. Uz to se služi izvana hrskava, a iznutra meka "pralina" od batata koja je zapravo pohani pire uz demiglas umak. 

DESERT je višnja od tamne čokolade punjena mouseom od tamne čokolade natopljen džemom od višanja

Ribeye tartar

Sastojci: 600 g ribeyea, luk, mini rikula, rotkvica, baharat, tabasco, crvena paprika, vlasac, sol, papar, majoneza, kurkuma

Priprema: Ribeye narežite na kockice. Napravite domaću majonezu i dodajte u nju kurkumu i sol.
U meso dodajte sol, papar, baharat, crvenu papriku, tabasco, sjeckani vlasac i izmiješajte.
Na tanjur servirajte meso, ukrasite s majonezom, mini rikulom, rotkvicom i lukom.

Ribeye steak i pralina od batata

Sastojci: 4 ribeye steaka (svaki od 200 g), 500 g batata, 4 cikle, 4 višnje, umak od pečenja, sol, papar, muškatni oraščić, jaje, krušne mrvice, brašno, ulje

Priprema: Batat skuhajte i ispasirajte. Začinite solju, paprom, muškatnim oraščićem i jajem. Sve dobro izmješajte i oblikujte u kuglice. Panirajte u brašno, jaja i mrvice. U zagrijanom ulju pržite dok ne dobije lijepu boju. Ribeye pecite na zagrijanoj tavi. Izrežite ga na dva dijela i servirajte. 

 

>>> Atlanta Bocca Marai

Usredotočen na izuzetan gastronomski doživljaj, ovaj restoran s vrhunskom uslugom, slovi za jedno od romantičnih mjesta u kojem se svake godine za Valentinovo traži stol više. Suvremeno uređen prostor pridonosi cjelokupnom dojmu, a zbog visokih stropova u jednom se dijelu ugurala i galerija. Atlanta Bocca Marai mjesto je na koje zalaze svi - i stariji i mlađi, u potrazi za užitkom. Na valentinovskom meniju čiji je autor chef Ivan Makar, tako se našlo jedno od najluksuznijih jela, foie gras, odnosno guščja jetra, vrlo tražena u cijelom svijetu. Vrhunski je to francuski specijalitet, rijetko se spravlja, uglavnom za posebne prilike, poput novogodišnjih blagdana, a s obzirom na visoku cijenu, ako se radi od kvalitetne namirnice i na pravi način. Ivan ga sprema tako da ga zapeče u pećnici. Confit od fileta tune (tuna kuhana u masnoći) još je jedan specijalitet koji će se naći na posebnom meniju.

valentinovski

- Poanta ovakvog načina pripreme tune je da ona zadržava sve svoje sokove zbog kontroliranog kuhanja u maslinovom ulju lovorovom listu i povrću po želji na 90 stupnjeva C sat i 30 minuta što je bitno jer ju kuhamo do kraja - objašnjava nam chef ovog vrhunskog restorana, kojem će ovo biti prvo Valentinovo na ovom mjestu. Na pitanje što je posipano po još jednom predjelu - confitom od tune, otkrio nam je da pokušava uvesti malo molekularne kuhinje u maniri "toucha" u restoran koji prema svemu sudeći naginje modernoj mediteranskoj kuhinji. 

valentinovski

Ono što svakako valja okusiti su obrazine sporo kuhane, otprilike šest sati koje se raspadaju na pogled, a kamoli na dodir vilicom, uz rimske njoke koje se rade od - kuhanog griza, a kasnije zapečene s grana Padano sirom. Njih će uskoro imati i u stalnoj ponudi, pa je ovo zapravo prava pretpremijera. Za one koji su spremniji za nešto "laganiji" meni tu je prava jadranska lignja punjena pomalo neobičnim rižotom od kombinacije blitve i sušenih rajčica. 

valentinovski


Deserti se mogu zamijeniti iz jednog jelovnika u drugi, objašnjavaju nam, a ljubitelji čokolade, "odlijepit" će na mousse od bijele čokolade na crumble čoko podlozi. Savršenstvo. 

RIBLJI JELOVNIK

  • Couvert
  • Confit od tune
  • Jadranske lignje punjene rižotom od blitve i sušene rajčice
  • Voćni tart

MESNI JELOVNIK

  • Couvert
  • Foie gras
  • Sporo kuhane obrazine s rimskim njokom
  • Mousse od bijele čokolade na čokoladnoj crumble podlozi

Sporo kuhane obrazine 

valentinovski

Priprema: Juneće obrazine začinite solju i mljevenim paprom te zapecite na jakoj vatri da dobije svijetlo smeđu boju a zatim ih stavite sa strane. Prepržite luk (po pravilu koliko mesa toliko luka), mrkvu, celer i jedan režanj češnjaka. Dodajte lovorov list, podlijte s crnim vinom, goveđim temeljcem i na kraju dodajte pelate. Kuhajte na laganoj vatri 4-6 sati. Obrazine su gotove kad se daju rezati vilicom bez noža. Po želji, propasirajte umak štapnim mikserom do željene teksture.

Mousse od bijele čokolade

valentinovski

Priprema: Pjenasto na pari umutite žutanjke od četiri jaja, jedne žlice šećera i 100 ml mlijeka. Kada dobijete gustu pjenu, dodajte 350 grama bijele čokolade. Maknite smjesu s pare i lagano (rahlo) miješajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Bjelanjke umutite u snijeg te zajedno s istučenim vrhnjem za šlag rahlo umiješajte u smjesu od bijele čokolade. Kod vrhnja pazite da je na mliječnoj bazi jer bi se biljni šlag otopio. Ostaviti barem četiri sata na hladnom da se stisne i mousse je spreman.

 

>>> The Movie pub

U zagrebačkom The Movie Pubu i hrana je u obliku srca, što je najbolji dokaz da je proslava Valentinova u pivnicama zanimljivo gastronomsko iskustvo, pogotovo ako ste ljubitelj opuštenih izlazaka i dobre glazbe.

- Svake godine posvećeni smo valentinovskom meniju. Već je dosta popunjenih mjesta za petak, ponajviše jer imamo živu svirku benda Vrijeme ljubavi. Večeru služimo u našem restoranu Texas steak&grill house, ali i u samoj pivnici, pa kako ljudi odaberu, bitno da je njima ugodno - govori nam voditeljica restorana Jelena Đurašević koji ove godine slavi već 15 godina. Poznat do domaćim jelima, ali i grillu, ove godine teta Rada je, kako od milja zovu glavnu šeficu u kuhinji, Radmilu Šarac, pripremila poseban meni u koji je uvrstila čak i tartufe koji se odlično slažu s domaćim zelenim rezancima. Tajna je, dodaje, u sitno nasjeckanom pršutu koji dodaje u umak, a koji izvrsno izbalansira snažan okus i miris tartufa. Ipak, hit će biti kanapeići i projice u obliku srca.

- Ljubav ide kroz želudac, pa svima poručujem - izvedite svoje voljene na dobru večeru. Uživajte u svakom momentu i budite uvijek tako zaljubljeni, ne samo na Valentinovo - smije se teta Rada koja je godinama radila kao kuharica u jednom manastiru, a zatim se preselila u Zagreb. Deserti su njena posebna strast, pa se trudi svoja znanja prenijeti i na mlađe kolege u kuhinji koji se puno trude, a ona taj trud posebno cijeni. 

JELOVNIK

1//

  • Kanapei s paštetom od tune i srca od palente
  • Pureći medaljoni u umaku od gorgonzole - njoki
  • Salata od rikule
  • Čoko kocke s preljevom od višanja

2//

  • Zeleni domaći rezanci od špinata s tartufima
  • Lungić u umaku od senfa s kroketima
  • Cheesecake s preljevom od višanja

Lungić u umaku od senfa s kroketima 

Sastojci: 300 g lungića, 50 g senfa, 200 g kroketa, žlica maslaca, 2 žlice brašna, 2 žlice senfa, pola litre vode, sol, vegeta, papar 

Priprema: Medaljone lungića popržite na maslacu, izvadite meso i u tu masnoću dodajte dvije žlice brašna, dvije žlice senfa te zalijte s vodom. Začiniti po s malo vegete i papra. 

Pureći medaljoni u umaku od gorgonzole s njokima

valentinovski

Sastojci: 300 g puretine, 50 g gorgonzole 300, sol, papar, vegeta, 2 žlice brašna, žlica maslaca, pola l mlijeka, 3 žlice naribanog sira ili gorgonzole, 200 grama njoka

Priprema: Puretinu ispecite na grillu i ostavite pokrivenu u tavici. Za to vrijeme napravite bešamel umak. Na maslacu popržite dvije žlice brašna i dodajte mlijeko, žlicu vegete, malo bibera i tri žlice naribanog sira po izboru ili žlicu parmezana. Stavite medaljone u bešamel umak i pustiti da malo provrije. Poslužite uz kuhane njoke. 

Čoko kocke

Sastojci: 4 jaja, 16 žlica šećera, 12 žlica ulja, 12 žlica mlake vode, 16 žlica brašna; Za preljev: 2 dl mlijeka: Za glazuru: 2 dl slatkog vrhnja, 100 g čokolade za kuhanje

Priprema: Jaja miksajte sa šećerom, dodajte ostale sastojke, pa izlijte u protvan i pecite 180 °C 
25 minuta. Prelijte s 2 dl mlijeka. Za glazuru u slatkom vrhnju prokuhajte 100 grama čokolade i time prelijte biskvit. 

 

SVI HRVATSKI GRADOVI OBILJEŽAVAJU VALENTINOVO

 

>>> Zlatne Gorice, Varaždin Breg

Nedaleko Varaždina, na obroncima Varaždin Brega smjestila se Vila Donata u kojoj kao da je vrijeme zaustavljeno u tradiciji. Fini mirisi iz kuhinje već na samom ulazu garancija su užitka za sva osjetila. Romantičnom ugođaju pridonosi prigušeno svjetlo pojačano svijećama i ružama razasutima po cijelom prostoru. Popularno okupljalište Varaždinaca Varaždin Bregu, nadaleko je poznato, ne samo među Zagrepčanima koji često tamo svrate radi domaće hrane, već i stranaca koji se na proputovanju do mora obično zaustave kako bi probali slasne štrukle ili neke od drugih delicija. Naravno, uz gastro užitak tu su i vina iz vlastite proizvodnje, koja će zaokružiti svaki slijed. Od ukupno tri svečana valentinovska menija, ipak najbolje kotira lagano bijelo meso i riba...

- Ljubav cvjeta kod nas, šta da vam kažem, rezervacije su već skoro popunjene, a tako je svake godine, pa je valentinovsku meni već tradicija kod nas. Stravno ima puno parova koji si žele nešto priuštiti i počastiti se, pa zašto ne bi i jedu lijepu svečanu večeru - govori nam chef Anđelko Pomper. Izvrsna je lokacija za maknuti se iz grada u zelenilo, a posebno je lijepo u proljeće i ljeto kada su svi na terasi, dok djeca imaju prilike igrati se u "zelenom" labirintu uređenom.

- Sve je kod nas domaće, od njoka, do tagliatella, do štrukli i savijača, ali u posljednje vrijeme  pazimo i na goste pa sve više spravljamo jela bez glutena - kaže Pomper. Deserti su ovdje stvarno poseban doživljaj, nešto zbog čeka vrijedi posjetiti ovaj po mnogočemu poseban restoran. Svaki ljubavni par zasigurno će "zagrijati" desert iz čaše - od marelica s kremom od vanilije i cimeta.
Villa Donata inače nudi i smještaj koji se može i rezervirati, pa oni strastveniji mogu u sobama i prespavati. Sve je tu za savršeno Valentinovo. 

Smuđ file u umaku od kopra i paprike s domaćim tagliatellama sa špinatom

Sastojci: 450 g filea od smuđa, 30 g paprike, 4 g kopra, 1,5 dl temeljca ili vode, začini po želji, 3 g maslaca, 3 g škrobnog brašna 

Smuđ popecite na tavi i ostavite sa strane. Pirjajte papriku narezanu na kockice, podlijte temeljcem i dodajte kopar i ostele začine. Kad prokuha, dodajte maslac i škrobno brašno koje smo prethodno pomiješali. U umak dodajte smuđ i ostavite kratko prokuhati. 

Tagliatelle od špinata

Sastojci: jaje, 20 g špinata, 120 g oštrog brašna, 0.01 l ulja, 2 prstohvata soli

Priprema: Sve namirnice stavite u jednu zdjelu i izmjesite. Tijesto stavite u vrećicu i ostavite da se odmori. Razvucite ga i "narežite" na mašinu.

Teleći tournedos u umaku od višanja

Sastojci za 2 osobe: 500 g teleće pisanice, 0,02 l ulja, 0.15 l temeljca, 40 g višanja, 10 g maslaca, 10 g škrobnog brašna, sol, papar

Priprema: Pisanicu očistite od žilica i narežite na četiri medaljona i začinite. Popecite medaljone na tavici, dodajte višnje, podlijte temeljcem i začinite. Umak završite škrobnim brašnom i maslacem koji ste prethodno izmiješali. Za prilog možete poslužiti domaće njoke od krumpira i povrće sa žara.

Semifredo s lješnjacima i pistacijama 

Sastojci za 4 osobe: jaje, 30 g šećera, 4 g vanilin šećera, 0,01 l ruma, 0,2 l slatkog vrhnja; grilaž: 50 g šećera, 40 g prženih lješnjaka, 10 g pistacija 

Priprema: Odvojite žumanje od bjelanjaka. S jednim dijelom šećera iskuhajte žumanjke na pari do 65°C, a s drugim dijelom šećera iskuhajte bjelanjke, također na pari do 65°C. Stavite sa strane da se ohladi. Na vatru stavimo 50 g šećera da se rastopi. Dodajte 40 grama prženih lješnjaka i 10 grama pistacija, te stavite da se ohladi i sameljite. Istucite slatko vrhnje i sve zajedno spojite. Semifredo stavite u kalupe i u zamrzivač.

 

>>> Peteani, Labin

Tanjur mora mirisati na ljubav, a sve što se nalazi na njemu mora biti jestivo - svaki ukras i svaka komponenta, kažu nam u labinskom restoranu Peteani. 

Budući da je Peteani riblji restoran, i za Dan zaljubljenih pripremili su meni na bazi ribe. 

- U restoranu radim oko godinu dana, a u jelovnik sam unio malo modernija jela. Tako će se na tanjurima zaljubljenih parova naći po dvije polovice crvenih raviola, koje će zapravo činiti jedno srce. Punjeni su brancinom i porilukom u umaku od kozica, a drugi tanjur sadrži medaljone od tune u sezamu, file brancina s crnim tartufom te prilog od kuhane cikle i palente u obliku srca - govori chef Aleks Verbanac

Kako bi ravioli bili što podatniji, kaže, brancin treba očistiti od kostiju, filetirati te puniti raviole, koje možete obojiti umakom od rajčice - kaže.  A vlasnik Denis Peteani dodaje da za Valentinovo češće stol rezerviraju žene. 

- One više vode računa o Danu zaljubljenih i večeri kao iznenađenju za partnera. Poznati smo i po tome što se kod nas, osobito ljeti, nakon večere zaručilo nekoliko parova. To su bili uglavnom gosti iz inozemstva kojima je večer provedena kod nas bila uvod u zajednički život - kaže. 

Crveni ravioli od rajčice punjeni brancinom u umaku od kozica 

Sastojci: tijesto za raviole: 250 g glatkog brašna, 250 g oštrog brašna, 5 g soli, žlica ulja, 3 jaja, 2 žumanjka, malo soka od rajčice

Priprema: Umijesite glatko tijesto uz dodatak soka od rajčice. Kuhajte u vreloj i posoljenoj vodi od 8 do 10 minuta. Poriluk nasjeckajte na trakice i kratko propirjajte. Brancin očistite i filetirajte, narežite na manje komade pa punite raviole ribom i porilukom. Kozice flambirajte s malo brendija. Dodajte kockicu maslaca pri kraju.

File brancina s crnim tartufom

Sastojci: brancin, maslinovo ulje, sol, papar, file tune, žlica sezama. listići crnog tartufa, 250 g palente, maslac
Priprema: Tunu narežite na filee debljine 5 cm. Rubove uvaljajte u sezam i zapecite kratko sa svih strana. Brancin filetirajte i očistite od kosti. Prepržite ga na maslacu pa flambirajte i zatim naribajte svježi tartuf. Palentu i ciklu odvojeno skuhajte pa izrežite kalupom u obliku srca. 

 

>>> Villa Neretva, Metković

Pod sloganom “Najljepša gastro bajka Neretve” i ove godine Valentinovo će se obilježiti uz lokalne delicije, ljubavnu poeziju i glazbu u Villi Neretva nadomak Metkovića.

Mjesto je to koje 30 godina pohode ljubitelji starih jela s ušća rijeke, gdje se uvijek mogu naći namirnice i vina OPG-ova tog kraja, ulovi riječnih ribara Metkovića, Opuzena i Komina te žabe za koje mnogi tvrde da su najbolje u zemlji. Obitelj Jerković ključna je da se ušće Neretve prometnulo u turističku destinaciju, ne samo jelovnicima, nego i fotosafarijima te izletima lađama po rukavcima i kanalima rijeke koje organiziraju za goste, te prijateljskom atmosferom.

- Kad kažete Villa Neretva, ljudi znaju da smo adresa dobrodošlice i prijateljstva, mjesto posebnog odnosa prema gostu. Trudimo se i da gosti osjete da nisu samo tu došli potrošiti i pojesti nešto, nego da dobiju i pažnju, kao i poseban ugođaj za značajne datume. Tako se za Valentinovo prostor dekorira srcima i ružama da se vidi da to nije običan dan. Goste dočekujemo domaćim likerima od višnje, rogača, služimo im suhe smokve i fritule, kako su namjernike dočekivali naši stari. Bude živa glazba, organiziramo večer ljubavne poezije i radimo dva različita menija, ovaj put malo modernije, a možemo vrlo brzo složiti i vegetarijansku ponudu - kaže vlasnik Pavo Jerković.

Za jelovnike brinu Pavin sin Cristian Franko i supruga Adrijana te vrsna kuharica Renata Vučković.

Rižoto od kozica s bučom

Sastojci: 60 dag kozica, 0,5 kg buče, 40 dag riže, 0,5 dl maslinovog ulja, pola glavice češnjaka, pola vezice peršina, l ribljeg temeljca, sol, papar, parmezan

Priprema: Očišćene kozice pirjajte na maslinovom ulju i češnjaku, pa dodajte skuhanu buču i riblji temeljac. Kuhajte oko pet minuta. Zatim dodajte sol, papar i peršin, pa dodajte i rižu da se kuha dok ne omeša. Na kraju stavite malo parmezana.

Medaljoni na podlozi od graška

Sastojci: 10 dag bifteka, 10 dag ramsteka, 10 dag svinjskg fileta, 40 dag graška, 10 dag maslaca, 2 dl vrhnja za kuhanje, luk, 0,5 dl maslinovog ulja, sol

Priprema: Meso izrežite u obliku medaljona i ispecite na roštilju. Začinite tek kad je pečeno i poslužite na podlozi pirea od graška. Za pire prvo propirjajte luk na ulju, zatim dodajte grašak koji ste prethodno izblanširali. Kuhajte desetak minuta. Procijedite grašak te štapnim mikserom izradite pire dodajući vrhnje za kuhanje, maslac i sol.

File sabljarke s blitvom i krumpirom

Sastojci: kg sabljarke, kg blitve, 30 dag krumpira, 3-4 režnja češnjaka, dl maslinova ulja, sol

Priprema: File sabljarke posolite i ispecite na gradelama. Poslužite s blitvom spremljenom na dalmatinski način s krumpirima. Blitvu začinite maslinovim uljem, češnjakom i solju.

>>> Marvie, Split

Kao i prethodnih godina, za Valentinovo osmišljeni su posebni meniji u tri slijeda, s time da će ovaj program zbog zanimanja gostiju trajati cijeli tjedan, od 10. do 16. veljače, umjesto jedan dan kao ranijih godina. Za predjelo se može izabrati salata s pečenim lososom ili krem juha od povrća, a za glavno jelo juneći biftek s prilozima ili domaće njoke sa sipom. Deserti su tres leches i semifreddo, a za tjedan zaljubljenih posebno su osmišljeni kokteli te vinska lista koja daje brojne razloge za zdravicu, poručuju iz restorana Da'Mar prvog splitskog zdravstvenog hotela Marvie.

Iza jela stoji chefa Martin Grubiša (30) koji spaja tradicionalno mediteransko, posebice dalmatinsko, s modernim trendovima, te svojim kreacijama oduševljava goste s posebnim prehrambenim režimima. Otvaranjem Marvie Hotel & Healtha 2017. godine dobio je priliku da neprestano istražuje i stvara jelovnike na temelju dijabetske, redukcijske, vegetarijanske, bezglutenske, a da pri tom ne zanemaruju jela i iz klasične gastronomije za goste koji ne žele izbjegavati namirnice što sadrže proteine ili bjelančevine pšenice, zobi, ječma, raži. Osim toga, Grubiša se neprestano educira, usavršava i putuje svijetom, pa je 2018. godine bio i na obučavanju u dva vrhunska restorana Toro Toro i Zengo u Dohi u Kataru.

Valentinovski menu chefa Martina Grubise

- Upravo je tres leches moja varijanta deserta kakvog sam kušao u Kataru. Inače takva slastica potječe iz Južne Amerike, a ima slična receptura i u Albaniji. U ovaj recept idu vaporizirano, kondenzirano  i obično mlijeko, a moja je varijanta bez glutena za razliku od originalne. Naime, to je svojvrsni sočni "natopljeni" biskvit za koji sam koristio brašno bez glutena i tapioku - objasnio je Grubiša.

Brojni Splićani dopuštaju mu da ih iznenadi maštovitim kombinacijama među kojima su i neke od omiljenih dalmatinskih klasika u modernijem, bezglutenskom, no jednako ukusnom izdanju. Grubiša i njegov tim nude i paletu jela za vegane kojom se omogućava prava gozba kao i ostalim gostima restorana Da'Mar, a tu su i jelovnici za dijabetičare koje Grubiša slaže u savjetovanju s nutricionistom.

- Uoči Valentinove za one koji se žele dodatno iskazati i provesti cijeli dan u Marvieu s voljenom osobom, mogu si kod nas priuštiti opuštanje u Renevie wellness zoni. Moja je želja da nam dolaze gosti koji imaju intoleranciju na gluten, ali i svi ostali te da se uvjere kako takva jela mogu biti bogata, slojevita i ukusna, te da nemaju veze s onim što se općenito smatra bezglutensku ishranom. U Da'Maru za Valentinovo stvorit ćemo romantično ozračje ponudom, ljubavnim pjesmama i decentnim dekoracijama. Lani smo bili posve popunjeni, pa smo se odlučili cijeli program produžiti na tjedan, te osim romantičnih večera u ponudu uvesti i ručkove uz prethodnu rezervaciju i po cijenama koje su posve prihvatljive domaćem gostu - naveo je Grubiša

Salata s pečenim lososom 

Sastojci: 30 dag fileta lososa, 5 dag cikle, 10 dag feta sira, 2 naranče, 2 manga, 4 limete, 2 žlice meda, 4 žlice maslinovog ulja, sol, papar

Priprema: Ciklu kuhajte u slanoj kipućoj vodi oko sat i pol. Procijedite je i ostavite da se ohladi. Očišćeni filet lososa posolite i popaprite te ga zapecite na zagrijanom roštilju. U sokovniku za dresing iscijedite sok manga i limete, a sa štapnim blenderom izmiksajte med, maslinovo ulje, sokove manga i limete u finu emulziju koju ćete dodatno začiniti solju i svježim paprom. Ciklu prilikom serviranja izrežite na tanke „fete“ te prelijte dresingom. Zatim po njoj posložite pečeni losos, kriške naranče i mrvljeni feta sir. 

Marvie juneći biftek

Sastojci: kg bifteka, 80 dag krumpira, poriluk, 5 dag pancete, 2 mrkve, tikvica, patlidžan, luk, bell žuta paprika, 4 žlice šalše od rajčice, ribani parmezan, 0,5 dl mlijeka, 5 dag maslaca, sol, papar

Priprema: Biftek očistite od žilica i isjecite. Ogulite krumpir i skuhajte ga u slanog vodi, procijedite i s mlijekom i maslacem napravite pire. Poriluk izrežite na male "polumjesece" i blanširajte u slanoj kipućoj vodi, procijedite i ohladite. Zatim ga ubacite u pire, pa sve zajedno stavite u kalup za torticu, pospite parmezanom i pancetom koju ste popekli do hrskavosti na roštilju te zapecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta na 170°C. 
Za ratatouille, prilog od povrća, luk narežite na sitno, dodajte sjeckane mrkvu, papriku, tikvicu te sve lagano popržite 10-ak minuta. Pred sam kraj dodaje šalšu i po želji malo bosiljka. Biftek začinite i ispecite kako volite, pa poslužiti uz torticu koju ste napravili od poriluka i ratatouille.

Semifreddo

Sastojci: 4 jaja, 150 g šećera, 2 vanili šećera, rum šećer (ili 2 žlice ruma), l slatkog vrhnja; za krokant: 250g šećera, 250g cijelih poprženih badema

Priprema: Napravite krokant tako da otopite u posudi na vatri šećer te dodajte bademe koji ste prethodno popržili na tavi ili u pećnici. Sve dobro promiješajte te smjesu izlijte na tepsiju s masnim papirom i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim je sameljite u multipraktiku ili istucite u mužaru. Ulupajte vrhnje u šlag, a žumanjke, 50 g šećera, vanili i rum šećer ručno mutite pjenjačom nad parom sve dok smjesa ne postane kremasta i dok se šećer ne otopi, (4-5 minuta).

Prebacite smjesu u veću zdjelu. U nastavku dodajite bjelanjke i žumanjke, te svako malo promiješajte. Za pripremu bjelanjaka morate imati termometar, a mutite ih ručno na pari nekoliko sekundi, pa krenite dodavati 100 g šećera uz stalno miješanje i zagrijavanje do 65°C. Zatim maknite s pare i mikserom izmutite smjesu dok se ne zgusne nekih 5-10 minuta. Žumanjcima najprije dodajte šlag od slatkog vrhnja , pa ručno sve dobro izmiješajte i lagano dodajte bjelance. Zatim semifreddo prebacite u kalup po želji i ostavite ga preko noći da se stisne. Prilikom serviranja možete ga preliti toplim čokoladnim preljevom.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:32
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'
PODUZETNICA IZ ČEPINA

Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'

Poduzetnica i mama Malaika Tordi Molnar iz Čepina ostala je bez posla i okrenula se kreativnosti. Nije zažalila, njezine šalice su hit, a prodaje ih po cijeloj Europi