Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Glazba za vježbanje: Rap je za trčanje, dance za trening snage

Glazba za vježbanje: Rap  je za trčanje, dance za trening snage

Kad tijelo kaže: ‘Stop, dosta mi je’, glazba ima moć podići raspoloženje i dati vam još koji atom snage, objasnio je sportski psiholog Costas Karageorghis

VIDEO

Nakon što su proučili više od 6,7 milijuna kompilacija za tjelovježbu, stručnjaci su pronašli idealnu glazbenu podlogu za trening. Top-lista pjesama koje najviše potiču na vježbanje temelji se na njihovoj popularnosti, ali i na njihovu tempu, stilu i stihovima. 

Glazba na nesvjesnoj razini pomiče granice izdržljivosti tijekom treninga i potiče na vježbanje. Vježbanje uz glazbu natjerat će vas da pretrčite koji kilometar više ili odradite veći broj ponavljanja neke vježbe. Uz to, glazba motivira i podiže raspoloženje.

POGLEDAJTE VIDEO Kundalini joga odlična je za parove:

Pokretanje videa...

01:28

To je pokazalo i istraživanje Sveučilišta Brunel - kada sinkronizirate pokrete s ritmom i pojačate intenzitet treninga time što ste izabrali bržu pjesmu, to će pojačati učinak tjelovježbe, a nećete niti primijetiti da trenirate napornije. Motivacijska playlista može pomoći zamaskirati simptome umora, poput zadihanosti, a to će vam pomoći i da umor promatrate na pozitivniji način. 

To znači da kad tijelo kaže: ‘Stop, dosta mi je’, glazba ima moć podići raspoloženje i dati vam još koji atom snage - kaže sportski psiholog Costas Karageorghis, voditelj istraživanja kojim je utvrđeno da glazba može povećati učinak vježbanja za 15 posto. 

Možete li vjerovati da ona ima 55 godina?! Izgleda savršeno!
Možete li vjerovati da ona ima 55 godina?! Izgleda savršeno!

Muškarci i žene biraju različitu glazbu

Dok momci podižu utege uz temu iz filma “Rocky”, “Eye of the tiger”, žene će izabrati hitove Rihanne ili Lady Gage. Osim razlike u spolu, istraživanje je pokazalo i kako ne ide svaki glazbeni žanr uz svaki stil tjelovježbe. Tako rap stvara najbolju zvučnu kulisu za trčanje, a dance je najprikladniji za trening snage.

U rapu je prosječan broj udaraca u minuti (bpm) između 75 i 95, što najbolje odgovara tempu trčanja većine ljudi. Pop glazba savršena je za sporiji tip aktivnosti, a to uključuje i zagrijavanje i hlađenje.

Dance je najbolje slušati tijekom treninga snage zbog njegova brzog i ritmičnog basa, a rock bi se trebao izbjegavati kod aktivnosti visokog intenziteta jer česte promjene u tempu glazbe mogu utjecati i na ritam vježbanja. 

Naš mozak izuzetno reagira na različite frekvencije, ritam i melodije. Upravo iz tog razloga ritmična glazba može djelovati motivirajuće. Važno je odabrati glazbu koja odgovara ritmu vježbanja: niže frekvencije i sporiji ritam će nas uspavati, ali i glazbu koja vježbača asocira na pozitivno.

Slušajući takvu glazbu, mozak reagira pozitivno, a kako su um i tijelo povezani, preplavljuje nas osjećaj ugode, i energiziranosti te smo u takvom stanju motivirani za vježbanje.

Sve je u vašim rukama: Četiri koraka za jače samopouzdanje
Sve je u vašim rukama: Četiri koraka za jače samopouzdanje

Najbolja kompilacija za treniranje:

1. “Roar” - Katy Perry - 92 BPM (mentalna priprema) 

2. “Get Lucky” - Daft Punk ft. Pharrell Williams - 116 BPM (zagrijavanje) 

3. “Need U (100%)” - Duke Dumont ft. A*M*E - 124 BPM (kardiotrening nižeg intenziteta)

4. “Feel My Rhythm” - Viralites - 128 BPM (kardiotrening umjerenog intenziteta) 

5. “Happy” - Pharrell Williams - 160 BPM (kardiotrening vrlo visokog intenziteta) 

6. “The Monster” - Eminem ft. Rihanna - 110 BPM (trening snage) 

7. “Talk Dirty” - Jason Derulo ft. 2 Chainz - 100 BPM (istezanje) 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Dnevni horoskop za srijedu 17. travnja: Blizanac se boji ljubavi, a Rak će susresti srodnu dušu
ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za srijedu 17. travnja: Blizanac se boji ljubavi, a Rak će susresti srodnu dušu

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost