Lifestyle

Komentari 10

Godine ne smiju biti prepreka za otvaranje vlastite tvrtke...

Godine ne smiju biti prepreka za otvaranje vlastite tvrtke...

Violeta Tadin (65) radila je na nizu rukovodećih pozicija prije nego je pokrenula školu za odrasle, a više od 40 programa odobreno je od strane Ministarstva obrazovanja

Nakon uspješne i bogate karijere u poslovima zaštite na radu, Violeta Tadin (65) iz Kaštel Kambelovca krenula je u samostalne poslovne vode i otvorila dvije tvrtke. 

Vlasnica i direktorica tvrtke ‘Elementa Laborum Standard’ (ELS), a ujedno i ravnateljica privatnog učilišta Elementa, odavno je shvatila kako nema prosperiteta u poslu bez dobre i zdrave komunikacije sa zaposlenicima te njihova zadovoljstva na radnom mjestu.

Marljiva i potpuno posvećena poslu, 2012. godine je od Hrvatske udruge poslovnih žena “Krug” bila proglašena za poduzetnicu godine.

Edukacija poslodavaca

Tadin se kroz ELS s kolegama bavi nizom aspekata zaštite zdravlja zaposlenika u tvrtkama, između ostalog, educirajući njih i poslodavce o načinima smanjenja štetnih utjecaja i napora na radnom mjestu. U opisu posla im je i zaštita na radu, zaštita od požara, očuvanje okoliša i brojni drugi segmenti kojima se štite ljudi, cjelokupna imovina i okoliš tvrtki.

- U početku Elementa Laborum Standard je bila obiteljska tvrtka koju sam osnovala sa sinom, a nakon par godina nakon što je otišao drugim putem u inozemstvo, preuzela sam u potpunosti odgovornost. Krenuli smo svi dalje, a pokazalo se da međusobno razumijevanje unutar tima i dobra komunikacija pospješuje tvrtku za 85 posto. 

Obrazovanje odraslih

Iskustvo je pokazalo i da sudjelovanje na seminarima i stručnim skupovima nadograđuje znanje i uspješnost zaposlenika, pa je slijedom toga nastalo i naše Učilište za odrasle Elementa, otkriva poduzetnica. Učilište danas broji deset zaposlenika, a  Violeta naglašava da svi ponajprije rade za sebe. 

- Učilište Elementa je počelo s radom 2014. godine u Kaštel Gomilici, a nudi preko 40 nastavnih programa za odrasle odobrenih od

Ministarstva znanosti obrazovanja. Osim, stranih jezika, tamo se stječu diplome i certifikati, između ostalog, za računovođe rukovoditelje bagerima i dizaličarina, tesare, fasadere, armirače, pčelare, sirare, vinogradare, maslinare, mljekare i druga specifična zanimanja koja se traže na tržištu rada, kaže Tadin. 
Zbog količine posla s kojim živi danju i noću, priznaje da teško usklađuje privatno i poslovno, ali trudi se stvoriti balans. 

- Biti direktor tvrtke i ravnatelj Učilišta je cjelodnevan posao i nažalost mi ne ostaje onoliko vremena za privatan život koliko bih željela.

Privatno i poslovno

Trudim se biti uz svoju obitelj, pomoći koliko mogu. Imati obitelj, prijatelje i suradnike koji svojim razumijevanjem pomažu je neprocjenjivo bogatstvo. Hvala im, poručuje poduzetnica Tadin. 

Prije uspješne solo karijere radila je kao voditeljica službe za zaštitu na radu u Zagrebačkoj banci, zatim i poslovnice Inspekt Zagreba u Splitu. Radila je i na rukovodećim položajima u Brodarskom institutu Zagreb, kao i na poslovima voditelja zaštite na radu i požara splitske prehrambene tvrtke SMS.

Osim toga, Tadin je kao vrhunski stručnjak predavala na zagrebačkoj Visokoj školi za sigurnost, te bila izvanredni predavač na izdvojenom studiju Split na nizu kolegija koji se tiču zaštite i sigurnosti na radu.

Žene i posao

Imamo mnogo snažnih, i uspješnih žena koje su na čelnim pozicijama, kako u državnom tako i u privatnom sektoru. Razlika među spolovima ne bi trebalo biti i mogu biti sretna što na svom primjeru nisam osjetila tu vrstu neravnopravnosti, kaže.

Vjera u radnike

Zadovoljan radnik zlata vrijedi i to mi je misao vodilja. Kod nas svatko zna svoje obveze i svi daju maksimum. Zato smo i toliko dugo opstali na tržištu. Razumijemo se međusobno, a to nije uvijek lako, kaže poduzetnica. 

Trud, rad i znoj

Mislim da je kod pokretanja posla najveći problem  prikupljanje nepotrebne dokumentacije i čekanju da to administracija riješi. Morate biti svjesni da biti odgovoran direktor je posao koji traje cijeli dan i noć, kaže Violeta. 

VIDI OVO: 7 stvari koje svaka žena želi u krevetu.

Najčitaniji članci