Od samog pogleda na ovu tortu zastaje dah, toliko je lijepa da ćete teška srca odrezati prvi komad. Ali, kad je kušate, teško ćete se zaustaviti da ne uzmete još
‘Gola torta’ s trešnjama - ona je jednostavno predivna i fina
Sastojci:
- 250 g brašna
- 1 i 1⁄2 žličice praška za pecivo
- 150 g čokolade za kuhanj
- 125 g maslaca
- 2 jaja
- 1,25 dl kiselog vrhnja
- 200 g šećera
- 1,25 dl vode
- 1⁄2 žličice soli
- 250 g marmelade od trešanja
- 3 žlice
- liker od trešanja
- 2 dl slatkog vrhnja
Čokoladni preljev:
- 250 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice maslaca
- 300 g trešanja
Priprema:
Korak 1: Dva kalupa za torte obložite papirom za pečenje. Izmiješajte brašno s praškom za pecivo i malo soli. Otopite čokoladu i 1,2 dl vode na pari. Ostavite neka se ohladi. Pjenasto umutite maslac i smeđi šećer. Miješajući dodajte jedno po jedno jaje, otopljenu čokoladu, kiselo vrhnje i brašno.
Korak 2: Smjesu razdijelite u dva kalupa i stavite peći. Pecite oko 40 minuta, dok čačkalica koju ubodete u sredinu torte ne ostane suha. Ohladite biskvite. Istucite slatko vrhnje s likerom od trešanja. Biskvit stavite na pladanj i premažite marmeladom od trešanja, pa zatim premažite tučenim slatkim vrhnjem.
Korak 3: Pokrijte drugim biskvitom, pa cijelu tortu premažite s preostalom marmeladom. Na pari otopite narezanu čokoladu i maslac. Prelijte čokoladnim preljevom vrh torte, te posložite po njoj trešnje