Lifestyle

Komentari 2

Goleme jaslice krase Trg sv. Petra, a drvce stiglo iz Slovenije

Goleme jaslice krase Trg sv. Petra, a drvce stiglo iz Slovenije

Monumentalne keramičke jaslice koje ovoga Božića krase Trg Sv. Petra stižu iz općine Castelli iz talijanske pokrajine Teramo, a od 16. stoljeća su poznate po keramici

Na Trgu sv. Petra u Vatikanu u petak 11. prosinca održana je svečanost inauguracije jaslica i osvjetljenja božićnog drvca koje ove godine dolazi iz Slovenije.

POGLEDAJTE VIDEO: Bruno Pavičić iz Požege je svoju sobu pretvorio u prekrasne jaslice

Na Trgu sv. Petra u Vatikanu postavljena je 30 metara visoka smreka koja je stigla iz slovenskoga Kočevja. Božićno drvce ukrašeno je ručno izrađenim slovenskim etnografskim ukrasima. Svečanost je predvodio kardinal Giuseppe Bertello, predsjednik Uprave Države Grada Vatikana, prema Vatican News.

Nazočnima i onima koji su događaj pratili putem medija obratili su se, među ostalim mariborski nadbiskup i metropolit Alojzij Cvikl i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar.

Nadbiskup Cvikl je istaknuo kako Slovenija ove godine slavi 30. obljetnicu otkako se slovenski narod referendumom odlučio za samostalnu i neovisnu Sloveniju. Stoga je i božićno drvce u tu čast visoko 30 metara.

Monumentalne keramičke jaslice koje ovoga Božića krase Trg Sv. Petra stižu iz općine Castelli iz talijanske pokrajine Teramo, a od 16. stoljeća su poznate po keramici. Prikazuju dijete Isusa, Josipa i Mariju, mudrace s Istoka i lika koji sliči astronautu.

Najčitaniji članci