Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Gorka dinja može pomoći kod dijabetesa, ali budite oprezni

Uloga gorke dinje u blagotvornom učinku kod dijabetesa je to što sadrži glikoprotein lektin, a koji je po aktivnosti sličan inzulinu, objasnila nam je nutricionistkinja Olja Martinić

2 komentara

Mnogi stručnjaci se slažu kako bi trebalo obratiti više pažnje na gorku dinju. U mnogim zemljama u razvoju liječenje dijabetesa je preskupo i nedostupno, a biljke kao što su gorka dinja (zovu je i gorka tikva, Momordica charantia) koriste se kao tradicionalni lijekovi jer pokazuju hipoglikemijska svojstva. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A Rose for Yaminah Garden (@aroseforyaminah) on

Šećerna bolest tipa 2 je sve veći problem u svijetu, a posebno je teško u Indiji i Kini, kažu stručnjaci. U tim područjima gorka dinja je popularno povrće za koje se tradicionalno zna da ima zdravstveno blagotvorno djelovanje, ne samo na zdravlje općenito, već i na dijabetes. 

KOD DIJABETESA TIPA 2 Razina inzulina je niža kada se ugljikohidrati jedu iza proteina

- Gorka dinja mogla bi biti jeftina mogućnost pomoći siromašnima u tim i drugim zemljama u kontroli razine glukoze u krvi - objasnili su stručnjaci Sveučilišta Justus Liebig u Njemačkoj na internetskoj stranici National Center for Biotechnology Information.

Oni su se pozabavili antidijabetičkim učincima gorke dinje koji se spominju u raznoj literaturi. Željeli su pronaći dokaze i otkrili koliko je sigurna takva metoda pomoći kod dijabetesa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FRUITS AND VEGETABLES SHOP®🇳🇬 (@mariesvegg) on

- Analize bioaktivnih spojeva pokazale su da je gorka dinja bogata hranjivim tvarima i fitokemikalijama od kojih neki imaju anti-dijabetičke učinke. Sokovi, prašci, ekstrakti i izolirani spojevi ispitani su in vitro i in vivo. Gorka dinja povećava izlučivanje inzulina gušterače, smanjuje upijanje intestinalne glukoze i povećava unos i iskorištavanje glukoze u perifernim tkivima - objasnili su u svojem izvještaju.

- Iako su studije na ljudima s dijabetesom tipa 2 slabe u njihovom dizajnu i / ili rezultatima, neke studije ukazuju na anti-dijabetičke učinke kod pacijenata i sigurnost za liječenje gorkom dinjom kod ljudi - dodali su.

Ipak, kažu kako bi trebalo provesti još neke studije da bi se znalo više. 

Foto: Dreamstime

Mišljenje hrvatske nutricionistkinje

- Uloga gorke dinje u blagotvornom učinku kod dijabetesa je to što sadrži glikoprotein lektin, a koji je po aktivnosti sličan inzulinu. Stoga unosom ove namirnice možemo 'djelomično nadomjestiti' manjak inzulina i to naravno ukoliko se radi o odstupanjima koja nisu vitalna. Nikako se ne predlaže pretjerivanje u unosu - objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

PROF. DR. SC. DUMIĆ: Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca

- Lektin je prirodni protein koji imamo u većoj mjeri u žitaricama i leguminozama. Upravo taj protein dovodi se u vezu sa poteškoćama kod sindroma probušenih crijeva te se u slučaju autoimunih bolesti predlaže smanjen unos lektina iz žitarica - pojasnila nam je.

- Svakako treba potražiti stručnu pomoć pri odabiru dodataka prehrani koji su od koristi kod dijabetesa jer za izbor preparata potrebno je sagledati cjelovitu kliničku sliku pacijenta. Baš u tim finim različitostima je snaga dijetetike - dodala je ova nutricionistkinja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message