Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Gorka dinja može pomoći kod dijabetesa, ali budite oprezni

Uloga gorke dinje u blagotvornom učinku kod dijabetesa je to što sadrži glikoprotein lektin, a koji je po aktivnosti sličan inzulinu, objasnila nam je nutricionistkinja Olja Martinić

VIDEO

Mnogi stručnjaci se slažu kako bi trebalo obratiti više pažnje na gorku dinju. U mnogim zemljama u razvoju liječenje dijabetesa je preskupo i nedostupno, a biljke kao što su gorka dinja (zovu je i gorka tikva, Momordica charantia) koriste se kao tradicionalni lijekovi jer pokazuju hipoglikemijska svojstva. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A Rose for Yaminah Garden (@aroseforyaminah) on

Šećerna bolest tipa 2 je sve veći problem u svijetu, a posebno je teško u Indiji i Kini, kažu stručnjaci. U tim područjima gorka dinja je popularno povrće za koje se tradicionalno zna da ima zdravstveno blagotvorno djelovanje, ne samo na zdravlje općenito, već i na dijabetes. 

Razina inzulina je niža kada se ugljikohidrati jedu iza proteina
Razina inzulina je niža kada se ugljikohidrati jedu iza proteina

- Gorka dinja mogla bi biti jeftina mogućnost pomoći siromašnima u tim i drugim zemljama u kontroli razine glukoze u krvi - objasnili su stručnjaci Sveučilišta Justus Liebig u Njemačkoj na internetskoj stranici National Center for Biotechnology Information.

Oni su se pozabavili antidijabetičkim učincima gorke dinje koji se spominju u raznoj literaturi. Željeli su pronaći dokaze i otkrili koliko je sigurna takva metoda pomoći kod dijabetesa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FRUITS AND VEGETABLES SHOP®🇳🇬 (@mariesvegg) on

- Analize bioaktivnih spojeva pokazale su da je gorka dinja bogata hranjivim tvarima i fitokemikalijama od kojih neki imaju anti-dijabetičke učinke. Sokovi, prašci, ekstrakti i izolirani spojevi ispitani su in vitro i in vivo. Gorka dinja povećava izlučivanje inzulina gušterače, smanjuje upijanje intestinalne glukoze i povećava unos i iskorištavanje glukoze u perifernim tkivima - objasnili su u svojem izvještaju.

- Iako su studije na ljudima s dijabetesom tipa 2 slabe u njihovom dizajnu i / ili rezultatima, neke studije ukazuju na anti-dijabetičke učinke kod pacijenata i sigurnost za liječenje gorkom dinjom kod ljudi - dodali su.

Ipak, kažu kako bi trebalo provesti još neke studije da bi se znalo više. 

Mišljenje hrvatske nutricionistkinje

- Uloga gorke dinje u blagotvornom učinku kod dijabetesa je to što sadrži glikoprotein lektin, a koji je po aktivnosti sličan inzulinu. Stoga unosom ove namirnice možemo 'djelomično nadomjestiti' manjak inzulina i to naravno ukoliko se radi o odstupanjima koja nisu vitalna. Nikako se ne predlaže pretjerivanje u unosu - objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca
Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca

- Lektin je prirodni protein koji imamo u većoj mjeri u žitaricama i leguminozama. Upravo taj protein dovodi se u vezu sa poteškoćama kod sindroma probušenih crijeva te se u slučaju autoimunih bolesti predlaže smanjen unos lektina iz žitarica - pojasnila nam je.

- Svakako treba potražiti stručnu pomoć pri odabiru dodataka prehrani koji su od koristi kod dijabetesa jer za izbor preparata potrebno je sagledati cjelovitu kliničku sliku pacijenta. Baš u tim finim različitostima je snaga dijetetike - dodala je ova nutricionistkinja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom