Bolje od bilo koje plastične operacije hrana će pomladiti organizam. Tako će rajčica izgladiti bore, kelj usporiti starenje mozga za 40 posto, a sir izgraditi mišiće
Hrana uspješno pomlađuje svojim ljekovitim svojstvima
Ukusni i meki sir ricotta ne proizvodi se od mlijeka nego od sirutke - visokovrijednog izvora proteina koji nastaje pri proizvodnji sira. Zato ricotta učinkovito gradi mišiće, ali i jača zglobove, ističu nutricionisti. Za zdrave zglobove jednako je važno i ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje olakšava organizmu da iskoristi kalcij iz prehrane, odnosno ponovno mineralizira kosti. I kod drugih organa i tkiva hrana koju jedete mnogo je moćnije oruđe u borbi protiv starenja od plastičnih kirurga, tvrde znanstvenici.
Tako će probleme s urinarnim traktom spriječiti jedenje šalice borovnica ili brusnica na dan, a pijenje kefira smanjit će ginekološke infekcije u žena, utvrdili su stručnjaci. Za zdrav i produktivan mozak odgovoran je losos bogat omega-3 kiselinama. Najmanje dvije porcije lisnatoga zelenog povrća, poput kelja, na dan usporit će starenje mozga za čak 40 posto, pokazalo je američko istraživanje.
Izdanci brokule protiv raka
Sulforafan iz izdanaka brokule aktivira enzime koji sprečavaju širenje raka dojke, tvrde znanstvenici. Izdanci brokule sadrže čak 20 puta više sulforafana od “odrasle” biljke, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu.
Za lijepu kožu jedu se orasi
Omega-3 kiseline ubrzavaju izmjenu starih stanica kože novima. Stoga je na dan preporučljivo pojesti sedam oraha zato što su bogati tim važnim kiselinama.
Sok od grejpa za jače srce
Sok ružičastoga grejpa sadrži fenole - snažne antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale koji štete zdravlju srca.
Suncokret za imunitet
Vitamin E smiruje dio imunološkog sustava koji je odgovoran za izbijanje alergija, tvrde američki stručnjaci. Oko 30 grama vrijednih suncokretovih koštica nadopunjava čak 49 posto od ukupne potrebe za vitaminom E na dan, otkrivaju.
Žumanjci čuvaju oči
Žumanjci su odličan izvor antioksidansa karotenoida koji sprečavaju kataraktu i makularnu degeneraciju - glavne uzroke sljepoće, navode nutricionisti. Jedenje žumanjaka na dan neće povisti loš kolesterol, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Massachusettsu.
Kuhana rajčica obnavlja kožu
Rajčica je posebno učinkovita ako je kuhana, pokazala su istraživanja. Karotenid likopen iz kuhane rajčice lakše prodire u stanice kože, gdje popravlja štetu od UV zračenja - smanjuje rizik
od razvoja raka kože i usporava nastajanje bora.