Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Hranom protiv PMS-a: Brokula ublažava nadutost, losos tugu

Hranom protiv PMS-a: Brokula ublažava nadutost, losos tugu
1

Losos i jaja podižu raspoloženje, banane ublažavaju nesanicu, sjemenke bundeve sprječavaju glavobolje, a kelj i špinat pomažu u borbi s prištićima i aknama

VIDEO

Od predmenstrualnog sindroma pati skoro 70 posto žena, a prvi se simptomi javljaju od 10 do sedam dana prije menstruacije. Najčešće su to razdražljivost, nesanica, nagle promjene raspoloženja, bolne grudi i nadutost. Te tegobe povezuju se hormonalnim promjenama u ovulaciji, odnosno promjene u razini estrogena i progesterona. Može ih ublažiti pravilna prehrana, naročito namirnice poput brokule, prokulica i artičoka. One obiluju vlaknima i odlične su protiv nadutosti. Slanu hranu i grickalice se preporučuje izbjegavati jer će dodatno pojačati neugodne simptome PMS-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Prirodom protiv PMS-a

Pokretanje videa...

00:12

Razdražljivost

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Razdražljivost je jedan od najčešćih simptoma PMS-a, a ublažiti ga mogu složeni ugljikohidrati. Oni potiču izlučivanje serotonina, hormona sreće što u trenu popravlja raspoloženje. Također, pružaju dovoljnu količinu energije i time zatomljuju želju za hranom. Najbolji izbor su punozrnate žitarice, kvinoja i kokice.

Depresija

Ako se tijekom tog razdoblja osjećate depresivno, pomoći će losos, jaja i chia sjemenke. Oni obiluju omega-3 masnim kiselinama koji popravljaju raspoloženje. Istraživanja su potvrdila da te kiseline djeluju kao antidepresivi. Za razliku od njih, alkohol pojačava osjećaj tuge i bezvoljnosti pa ga je bolje izbjegavati.

Nesanica

Nesanica najčešće prethodi menstruaciji što dodatno pojačava osjetljivost na bol, potvrdila je studija američkog Sveučilišta Johns Hopkins. Kod problema sa spavanjem pomažu banane koje sadrže hormon spavanja melatonin i reguliraju prirodni ritam tijela, piše Women's Health. 

PMS u izolaciji za neke je teži: Vježba i magnezij mogu pomoći
PMS u izolaciji za neke je teži: Vježba i magnezij mogu pomoći

Melankolija

Osim razdražljivosti i depresije PMS prati osjećaj melankolije. Razinu energije podići će namirnice koje obiluju vitaminom B12 poput piletine, govedine i puretine. One također sadrže i proteine koje će vas razbuditi.

Grilled chicken breasts

Akne

Hormonalne akne također mogu biti posljedica PMS-a. Neugodne prištiće može spriječiti ili barem ublažiti njihovu pojavu zeleno lisnato povrće. Ono je odličan izvor vitamina A koji čuva kožu od suhoće, nastanka akni i blokira štetno UV zračenje. Najbolji izvor su kelj i špinat.

Tijelo u PMS-u i nakon njega: Pogledajte koliki su nam trbusi
Tijelo u PMS-u i nakon njega: Pogledajte koliki su nam trbusi

Glavobolje

Ako se tijekom PMS-a javljaju glavobolje, pomoći će magnezij. Ovaj mineral opušta krvne žile i time smanjuje pritisak i bol. Odličan izvor su sjemenke bundeve koje su bogate fitoestrogenima, biljnim tvarima koje se ponašaju kao ženski spolni hormoni.

Veći apetit

Za vrijeme PMS-a pojačan osjećaj gladi uobičajena je stvar, a kako se apetiti može drastično povećati najbolje mu je doskočiti dobrim doručkom. Proteini i zdrave masnoće pružit će dulji osjećaj sitosti i dati tijelu energije za ostatak dana. Preporučuje se dan započeti jajima koje možete pripremiti kao omlet ili samo ispeći.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Vjeverica kao kućni ljubimac: TinTin ne napušta vlasnika

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL SA SLASTICAMA NA 24SATA: 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru