Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

PMS u izolaciji za neke je teži: Vježba i magnezij mogu pomoći

PMS u izolaciji za neke je teži: Vježba i magnezij mogu pomoći
1

Treba izbjegavati alkohol, kofein, začinjenu hranu, mliječne napitke i čokolade kao i namirnice sa skrivenim šećerima poput zaslađenih sokova, savjetuje ginekologinja Ulla Marton

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 12 odgovora o ženinoj intimi: Iscjedak, seks, dlake i 'čašice'

Karantena uzrokovana pandemijom dovela je do toga da većinu vremena provodimo kod kuće. Svi društveni planovi su otkazani, ne možemo provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima. Osim što ova situacija pospješuje osjećaj tjeskobe, hormonalne promjene kod žena mogu dodatno pojačati negativne osjećaje.  

- Simptomi i problemi koje uzrokuje predmenstrualni sindrom ostaju slični unatoč izolaciji, no kod onih žena koje se osjećaju tjeskobnije same po sebi i koje kao i svi drugi trenutno borave u zatvorenom prostoru te se psihološki gledano teže nose sa samim problemom izolacije, onda je mogući porast subjektivnog dojma i negativnih osjećaja za vrijeme PMS-a - kaže ginekologinja i ginekološka endokrinologinja Ulla Marton. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:39

Dnevne aktivnosti i obaveze na koje smo navikli, korisne su da se žene usredotoče na druge stvari, dok u ovakvim slučajevima to izostaje pa se često dobiva osjećaj da je PMS intenzivniji. Jednako tako, izostaje i fizičke aktivnosti koje olakšavaju simptome kao i pravilna prehrana, a to sve može doprinijeti porastu simptoma. 

- One žene koje su inače nervoznije po prirodi, a ova ih situacija čini anksioznijima, na primjer, dovodi do povećane konzumacije nikotina i kofeina što može samo pogoršati postojeće stanje - kaže dr. Marton te dodaje da mnogi često u ovakvim trenucima posegnu i za alkoholnim pićima jer im donosi trenutnu relaksaciju, ali to dovodi do pogoršavanja simptoma i subjektivnog dojma uslijed PMS-a. 

- Kao i inače, svakako treba paziti na prehranu i prilagoditi tjelovježbu unutar zatvorenog prostora. Od namirnica treba naglasiti da je važan dovoljan unos magnezija kojeg ima u orašastim plodovima - savjetuje dr. Marton te dodaje da je važno jesti i ribu koja je bogata omega-3 masnim kiselinama. Treba izbjegavati začinjenu hranu, mliječne napitke i mliječne čokolade kao i namirnice sa skrivenim šećerima poput gaziranih i zaslađenih sokova. 

- U biljnim ljekarnama može se kupiti magneziji kao sastojak u kremama koji se direktno aplicira na kožu male zdjelice - savjetuje dr. Marton.

- Uvijek je svako zlo za neko dobro. Ova situacija može navesti žene da više brinu o svom zdravlju i tijelu, odnosno da prate mjesečni ciklus, određuju plodne dana, dinamičke, ali i psihološke promjene unutar samog ciklusa - kaže ginekologinja. 

- Tjelovježba će pomoći u smanjivanju simptoma PMS-a. Prema uputama epidemiologa, dobro će doći samostalna šetnja u susjedstvu u vrijeme kada se ne očekuje veći broj ljudi, na primjer u rano ujutro. Idealna tjelovježba u zatvorenom prostoru je s prostirkom na podu, uz otvoreni prozor ili na balkonu, u periodu od minimalno 15 do 20 minuta svaki dan - kaže. 

Raste i broj afera: 'Bit će seksa kad završi društvena izolacija'
Raste i broj afera: 'Bit će seksa kad završi društvena izolacija'

Iako mnoge žene često misle da će im pomoći, termofor i tople kupke nikako nisu preporučljive. 

- To utječe na proširenje krvnih žila, možda donosi trenutni osjećaj ugode i topline, ali zapravo se ne preporučuje. Bolje je samo se otuširati - zaključuje dr. Marton. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Tri Hrvatice s karcinomom: Od korone strahujemo zbog djece

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje