Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Hrvatski Hogwarts: U Školu Magije stižu kao i Harry Potter

Hrvatski Hogwarts: U Školu Magije stižu kao i Harry Potter
1

Predmeti su pomno izabrani i organizirani. Djeca se kroz prizmu čarobnog svijeta upoznaju s osnovama fizike, kemije, biologije, psihologije, dramske umjetnosti i drugim područjima

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak:  Našao balon sa željama jedne djevojčice i uspio je pronaći

Ovo je četvrta godina održavanja nastavu u Školi Magije Stara Sušica u Gorskom Kotaru. Na ideju za školu je došla članica Udruge ljubitelja Harryja Pottera ‘’Ministarstvo Magije Hrvatska’’, Klaudija Paljar. Nakon toga smo organizirali sve potrebno, a dvorac Stara Sušica pokazala se kao idealno mjesto zbog arhitekture i mističnosti kojom odiše, kaže predsjednik Udruge, Martin Gašparić. 

Dvorac je iznutra uređen kao planinarski dom sa spavaonicama, kuhinjom i blagovaonom. Uz to je okružen šumom, baš kao i Hogwarts. 

- Škola Magije Stara Sušica je hrvatski proizvod, koji je inspiriran svijetom Harryja Pottera, ali svoj program temelji na slavenskoj mitologiji i folkloru te hrvatskoj kulturnoj i prirodnoj raznolikosti - kaže Martin. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Škola je zamišljena je kao dvodnevno ili četverodnevno druženje istomišljenika i ljubitelja Harryja Pottera te magije općenito, uz niz kreativnih, interaktivnih radionica pretvorenih u nastavne predmete. Škole su namijenjene djeci osnovnoškolske dobi, od 7 do 15 godina, a program se održava u ljetnim mjesecima. 

- Osnovnoškolsko doba je idealno jer se većina djece tada prvi puta susreće s pričom o Harry Potteru i svijetom magije - kaže. 

'Najveća magija Harry Pottera je - smanjivanje predrasuda'
'Najveća magija Harry Pottera je - smanjivanje predrasuda'

Imaju i stalne polaznike koji će ovo ljeto, po četvrti put za redom pohađati Školu Magije. 

- Djeca nam se vraćaju i jako nam je drago da im se sviđa. Četverodnevna škola namijenjena je onima koji su već jednom bili kod nas na nastavi. Mnogi su oduševljeni pa traže nastavak programa, a mi svake godine smišljamo novi kako bi unaprijedili njihovo znanje - kaže Martin.

Nakon prijave, djeca dobiju pismo, odnosno poziv za 'Hogwarts'. Vlakom, baš kao što Harry Potter putuje do Hogwartsa, učenici Škole Magije putuju do dvorca Sušica. Pripadnost domu ne određuje čarobni klobuk, već čarobni plašt. Domovi u koje se učenici svrstavaju bazirani su na slavenskoj mitologiji, te nose imena Perun, Jarovit, Lada i Morana. Kao i u pričama o Harry Potteru, svaki učenik svojim zalaganjem donosi ili oduzima bodove svojem domu, te na kraju škole dom s najviše bodova osvaja nagradu.

Predmeti su pomno izabrani i organizirani. Djeca se kroz prizmu čarobnog svijeta djecu upoznaju s osnovama fizike, kemije, biologije, psihologije, dramske umjetnosti i drugim područjima. 

- Imamo predmete poput Čarobnih napitaka. Tako uče osnove kemije kroz zabavne pokuse. Na nastavi Travarstva upoznaju se s lokalnom florom. Skrb o magičnim bićima upoznaje djecu s mitološkim bićima s naših prostora. Obrana od mračnih sila zapravo su osnove psihologije i anti-bullying radionica. Tu je i metloboj kao zamjena za tjelesni - kaže Martin. 

Škola broji desetak profesora, a izmjenjuju se ovisno o predmetima. 

- Kod izbora profesora bitno nam je da imaju pozadinu rada s djecom u nekom segmentu, tako da imamo uključene pedagoge, psihologe, socijalne radnike, animatore, učitelje, profesore i trenere. Možemo reći da naši profesori obožavaju svoju ulogu jer su i sami poklonici Harryja Pottera.

Rijetko prvo izdanje Harry Pottera prodano na dražbi...
Rijetko prvo izdanje Harry Pottera prodano na dražbi...

- Odabrali smo slavensku mitologiju jer smo htjeli pokazati našu bogatu povijest vezanu uz magiju te ju dodatno popularizirati. Većina djece nije svjesna koliko naših suvremenih tradicija počiva na slavenskoj mitologiji te koliko se poveznica može pronaći između njih i Harry Pottera te smo im odlučili dati uvid u to na jako zabavan način - zaključuje Martin. 

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: 9 stvari koje treba raditi s 50, da vam mozak bude fit u 80-ima

POGLEDAJTE VIDEO kuhan Ivan Pažanin: #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:34
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam