Lifestyle

Komentari 0

I mi smo superboksači: Veseli nas dolazak na svaki trening!

I mi smo superboksači: Veseli nas dolazak na svaki trening!

Treninzi su subotom u 17 sati, u prostorijama kluba Leon Gym na zagrebačkim Ravnicama, a djeca s njega kući odlaze vesela i jedva čekaju povratak u dvoranu...

Idemo! Prva noga, udari me! Druga! Ruka! Bravo! Odličan si! Ajmo još jednom, hrabrio je Leon Beneta, glavni trener Kickboxing kluba Leon Gym, 18-godišnjeg Darija Tomića.

Malo ga je mučila trema zbog novinara koje ne poznaje i fotoaparata koji je stalno škljocao oko njega, ali i zato što mu je to bio tek četvrti trening, no nije se dao smesti. Tu i tamo pogledao bi se u ogledalo.

Kako kaže njegova mama Milica Tomić, cijeli tjedan se veseli subotnjem treningu, pa i prije vikenda pomalo vježba udarce i zna stati pred ogledalo provjeriti izgleda li kao borac i vide li se možda već “pločice” na trbuhu.

Dario je dio programa za djecu s poteškoćama u razvoju – uglavnom s Downovim sindromom i poremećajima iz spektra autizma – koji su inicirali predsjednik Kickboxing kluba Leon Gym, Admir Gračić, i glavni trener Leon Beneta, s ciljem da dio iskustva u radu s djecom i mladima poklone i djeci s poteškoćama u razvoju jer svaki koordinirani udarac nogom ili rukom za njih predstavlja napor.

- Dugo se bavim raznim vrstama boksa i dugo treniram ovaj sport i znam koliko dobrobiti donosi onima koji se njime bave, pa sam to iskustvo htio podijeliti i s djecom s poteškoćama. Vjerujem da ona kroz ovakav trening mogu dobiti jako puno. Prije svega radimo na sposobnostima koje će im sigurno dobro doći u životu: od fizičke spreme, preko jačanja motoričkih sposobnosti, jačanja orijentacije u prostoru, do vježbanja kontrole pokreta, što je za njih jako važno.

No ovdje se razvija i vještina komunikacije i u konačnici jača njihovo samopouzdanje, a vjerujem da je to značajno i za njihovu kvalitetnu integraciju u društvo - kaže Beneta. Uz njega i Grčića te trenericu Grobotek, u programu sudjeluju treneri volonteri Marta Mikulčić, Dominik Bartolović, Danimir Žićanović, Petar Mujkanović i Irma Gračić.

Program se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za sport pri Vladi RH, i  besplatan je za polaznike, a kako su prva iskustva jako dobra, iz Kluba pozivaju djecu i roditelje koji se žele priključiti da im se jave. Uz četvero djece koja su već uključena u program, klub trenutno ima kapaciteta za njih desetak.

- Sa svakim djetetom radi po jedan trener volonter, pa smo zasad ograničeni zbog broja volontera. No idemo polako jer i mi još učimo. Predviđamo da će program trajati do Nove godine, a onda ćemo napraviti evaluaciju napravljenog i vidjeti kako možemo nastaviti - kaže Beneta.

Dodaje kako im je važna i suradnja s Teom Selaković, profesoricom rehabilitatorom, koja u programu također sudjeluje kao volonterka, a trenere je naučila kako pristupiti djeci i zainteresirati ih. 

- Ona nas je učila o tome kako pristupiti djeci, privući i zadržati njihovu pažnju, te kako reagirati u situacijama kadta pažnja popusti i dogodi se neki problem. Također, povremeno dolazi na trening i pomaže u tome da naučimo bolje komunicirati s djecom i da im pružimo ono što trebaju - priča Beneta.

 

Prije prvog treninga obavezno porazgovaraju i s roditeljem, koji je prisutan i na prvom treningu, kako bi se dijete opustilo i steklo povjerenje u trenere, pa se s roditeljima i dogovaraju se tome kako će izgledati trening, kako bi napredovala, kaže Beneta. 

- Imamo, na primjer, dječaka čiji nas je otac upozorio da neće moći zadržati pažnju dulje od 5 minuta, i tako je i bilo. No, iz treninga u trening napredujemo, pa smo na četvrtom treningu uspjeli ‘odraditi’ punih 15 minuta - ističe trener. 

Treninzi se odvijaju svake subote u 17 sati,  u prostoru kluba na Ravnicama, iznad kojeg postoji ugodan kafić u kojem roditelji mogu prekratiti vrijeme dok čekaju. Zainteresirani roditelji mogu se javiti direktno u klub. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci