Obavijesti

Lifestyle

I mi smo superboksači: Veseli nas dolazak na svaki trening!

I mi smo superboksači: Veseli nas dolazak na svaki trening!
1

Treninzi su subotom u 17 sati, u prostorijama kluba Leon Gym na zagrebačkim Ravnicama, a djeca s njega kući odlaze vesela i jedva čekaju povratak u dvoranu...

VIDEO

Idemo! Prva noga, udari me! Druga! Ruka! Bravo! Odličan si! Ajmo još jednom, hrabrio je Leon Beneta, glavni trener Kickboxing kluba Leon Gym, 18-godišnjeg Darija Tomića.

Malo ga je mučila trema zbog novinara koje ne poznaje i fotoaparata koji je stalno škljocao oko njega, ali i zato što mu je to bio tek četvrti trening, no nije se dao smesti. Tu i tamo pogledao bi se u ogledalo.

Pokretanje videa...

trening boks 01:50

Kako kaže njegova mama Milica Tomić, cijeli tjedan se veseli subotnjem treningu, pa i prije vikenda pomalo vježba udarce i zna stati pred ogledalo provjeriti izgleda li kao borac i vide li se možda već “pločice” na trbuhu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dario je dio programa za djecu s poteškoćama u razvoju – uglavnom s Downovim sindromom i poremećajima iz spektra autizma – koji su inicirali predsjednik Kickboxing kluba Leon Gym, Admir Gračić, i glavni trener Leon Beneta, s ciljem da dio iskustva u radu s djecom i mladima poklone i djeci s poteškoćama u razvoju jer svaki koordinirani udarac nogom ili rukom za njih predstavlja napor.

- Dugo se bavim raznim vrstama boksa i dugo treniram ovaj sport i znam koliko dobrobiti donosi onima koji se njime bave, pa sam to iskustvo htio podijeliti i s djecom s poteškoćama. Vjerujem da ona kroz ovakav trening mogu dobiti jako puno. Prije svega radimo na sposobnostima koje će im sigurno dobro doći u životu: od fizičke spreme, preko jačanja motoričkih sposobnosti, jačanja orijentacije u prostoru, do vježbanja kontrole pokreta, što je za njih jako važno.

No ovdje se razvija i vještina komunikacije i u konačnici jača njihovo samopouzdanje, a vjerujem da je to značajno i za njihovu kvalitetnu integraciju u društvo - kaže Beneta. Uz njega i Grčića te trenericu Grobotek, u programu sudjeluju treneri volonteri Marta Mikulčić, Dominik Bartolović, Danimir Žićanović, Petar Mujkanović i Irma Gračić.

Program se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za sport pri Vladi RH, i  besplatan je za polaznike, a kako su prva iskustva jako dobra, iz Kluba pozivaju djecu i roditelje koji se žele priključiti da im se jave. Uz četvero djece koja su već uključena u program, klub trenutno ima kapaciteta za njih desetak.

- Sa svakim djetetom radi po jedan trener volonter, pa smo zasad ograničeni zbog broja volontera. No idemo polako jer i mi još učimo. Predviđamo da će program trajati do Nove godine, a onda ćemo napraviti evaluaciju napravljenog i vidjeti kako možemo nastaviti - kaže Beneta.

Tonia ima prvi posao: 'Sve što radim pišem u svoj rokovnik'
Tonia ima prvi posao: 'Sve što radim pišem u svoj rokovnik'

Dodaje kako im je važna i suradnja s Teom Selaković, profesoricom rehabilitatorom, koja u programu također sudjeluje kao volonterka, a trenere je naučila kako pristupiti djeci i zainteresirati ih. 

- Ona nas je učila o tome kako pristupiti djeci, privući i zadržati njihovu pažnju, te kako reagirati u situacijama kadta pažnja popusti i dogodi se neki problem. Također, povremeno dolazi na trening i pomaže u tome da naučimo bolje komunicirati s djecom i da im pružimo ono što trebaju - priča Beneta.

 

Lijepo je nekome pomoći da krene prema naprijed, rekao je trener Admir Grčić

Tijek treninga dogovaramo s rodoiteljima djece, objasio je Leon Baneta

Ovaj program preporučujemo svim roditeljima, kažu majke mladih boksača

Prije prvog treninga obavezno porazgovaraju i s roditeljem, koji je prisutan i na prvom treningu, kako bi se dijete opustilo i steklo povjerenje u trenere, pa se s roditeljima i dogovaraju se tome kako će izgledati trening, kako bi napredovala, kaže Beneta. 

- Imamo, na primjer, dječaka čiji nas je otac upozorio da neće moći zadržati pažnju dulje od 5 minuta, i tako je i bilo. No, iz treninga u trening napredujemo, pa smo na četvrtom treningu uspjeli ‘odraditi’ punih 15 minuta - ističe trener. 

Treninzi se odvijaju svake subote u 17 sati,  u prostoru kluba na Ravnicama, iznad kojeg postoji ugodan kafić u kojem roditelji mogu prekratiti vrijeme dok čekaju. Zainteresirani roditelji mogu se javiti direktno u klub. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje