Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ideje što napraviti od ostataka mesa, priloga i kolača te kako ih pravilno čuvati na hladnom

Ideje što napraviti od ostataka mesa, priloga i kolača te kako ih pravilno čuvati na hladnom

Pri spremanju u hladnjak sve što možete poklopite, zatvorite u plastične posude ili zamotajte u aluminijsku foliju. Tako neće poprimiti miris ostale hrane, osušiti se i brzo pokvariti

VIDEO

Obilje blagdanske hrane najčešće se ne može pojesti istog dana. Kako bi potrajala, važno ju je čuvati na pravilan način. Za početak provjerite temperaturu u hladnjaku.

POGLEDAJTE VIDEO: Slastice

Pokretanje videa...

Mladi Zadranin Josip Tadić stvara jestiva umjetnička djela 01:06

Za hranu su najsigurnija od dva do četiri Celzijeva stupnja. Ako se temperatura mijenja i nije stalna, to će utjecati i na svježinu te rok trajanja hrane. Pri spremanju u hladnjak sve što možete poklopite, zatvorite u plastične posude ili zamotajte u aluminijsku foliju. Tako neće poprimiti miris ostale hrane, osušiti se i brzo pokvariti. Posude je bolje držati jednu pokraj druge, a ne jednu na drugoj, kako bi zrak cirkulirao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što s ostacima pečenog mesa?

  • Izrežite ga na komadiće ili kockice te iskoristite za varivo. Možete ga dodati na kraju variva od mahuna, graška, kelja ili kupusa. 
fotolia
  • Ostatke pečenog mesa stavite između dva sloja pire krumpira u nauljenu posudu, pospite naribanim sirom i zapecite.
  • Iskoristite ga za umake. Pripremite umak na uobičajen način i pred kraj dodajte komadiće mesa te kuhajte još 10-ak minuta kako bi se ugrijalo i stopilo s ostalim namirnicama. Koristite ga za pire krumpir, tjesteninu, kus-kus ili rižu.
  • Koristite ga za rižota. Pripremite sve sastojke na uobičajen način te pred kraj dodajte komadiće mesa. 
Dreamstime
  • Možete ga koristiti i za tortilje. Također ga dodajte 10-ak minuta prije kraja jela te izmiješajte s ostalim sastojcima.
  • Ako imate velike količine pečene prasetine i znate da to nećete uspjeti pojesti, odvojite kožicu od mesa te krtinu spremite u zamrzivač. Tako spremljeno meso će izgubiti dio okusa, ali barem ga nećete baciti. 
  • Pečeno meso možete držati u hladnjaku dva do tri dana, a ako vidite da ga nećete moći pojesti, odvojite od kožice i zamrznite. 
  • Pečenu puricu ili piletinu možete iskoristiti i za salate s tjesteninom. 
Blagdanski recepti inspirirani mediteranskom dijetom: Od mesa i ribe do puno povrća
Blagdanski recepti inspirirani mediteranskom dijetom: Od mesa i ribe do puno povrća

Bitno je pravilno rukovanje hranom!

  • Pri stavljanju kuhane ili pečene hrane u plastične posude, ruke trebaju biti čiste kako nepažnjom ne biste slučajno unijeli bakterije.
  • Hranu je bolje stavljati u više manjih posuda, pogotovo ako je riječ o varivima i sarmi, čija sredina dugo ostaje topla i pogodna je za razvoj bakterija. 

Što napraviti s prilozima i ostacima od kuhanja i pečenja? 

  • Od starog kruha napravite poparu. Zakuhajte slanu vodu, dodajte žlicu masti ili ulja, dodajte stari kruh kojem ste odrezali koricu i narezali na kockice i prokuhajte. Dodajte sir i vrhnje, a kad  jelo zakuha skinite s vatre i poslužite uz miješanu salatu.
  • Nadjeve purica, patki ili pilića izvadite prije stavljanja u hladnjak jer ono dugo ostaje toplo te tako povećava opasnost od trovanja.
Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
  • Masnoća od pečenja je pravi koncentrat mesa, pa je koristite kao preljev za kuhano povrće, tjesteninu i rižu.
  • Ako vam je ostalo kuhanog povrća, nasjeckajte ga na male komadiće. U litru juhe dodajte povrće, dva umućena jaja i zlicu kiselog vrhnja te pospite peršinom. Dodajte sol i papar po ukusu i kuhajte desetak minuta. 

Što i kako sa suhim i kremastim kolačima?

  • Suhi kolači mogu stajati cca dva tjedna u limenim, dobro poklopljenim posudama. Bez obzira što ste ih iznijeli za Božić, pokrijte ih prozirnom folijom dok stoje na stolu. Ostatak spremite u limene kutije i vadite malo po malo.
storyeditor/2021-12-13/dreamstime_l_21731180.jpg
  • Osušene sitne kolače prelijte kuhanom kavom, dodajte grožđice, kokosovo brašno, šećer u prahu, kakao i maslac. Sve zajedno umijesite i oblikujte roladu. Stavite u hladnjaka na 2 sata, a prije posluživanja narežite na ploške. 
  • Kremasti kolači s jajima mogu stajati par dana u frižideru, ali nipošto ih nemojte dugo držati na sobnoj temperaturi. Nakon 3-4 dana ih obavezno bacite. 
Znate li kako je nastao božićni panj? Desert koji je za francuske slastičare vrhunac umješnosti
Znate li kako je nastao božićni panj? Desert koji je za francuske slastičare vrhunac umješnosti
  • Torte s biskvitima možete i zamrznuti. Imajte na umu da ćete time izgubiti dio okusa, ali ako vidite da je nećete moći pojesti, možete je na taj način spremiti. Odrežite određenu količinu i zamrznite u više dijelova, ako mislite da ćete je tako bolje iskoristiti. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU KEREKESH SHOWA NA NAŠEM YOUTUBE KANALU:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara