Lifestyle

Komentari 52

Idite u šumu: Terapija drvećem puni energijom i pomlađuje

Idite u šumu: Terapija drvećem puni energijom i pomlađuje

Postoje zapisi da su još u pretkršćansko doba djevojke odlazile u šume s brezom kako bi nakupile pozitivnu energiju, te kako bi se sretno udale. Trudnice su uvijek sjedile pod lipom

Šetnja šumom za ljude koji su preopterećeni gradskim načinom života može biti itekako ljekovito. To potvrđuju i suvremena istraživanja koja provode japanski znanstvenici koji kažu da je “kupanje” u šumskom zraku (“forest bathing trips”) ljekovito, a odnosi se na boravak u šumi u cilju relaksacije i rekreacije uz udisanje isparljivih tvari koje se nazivaju fitoncidi i zapravo su esencijalna ulja šumskog drveća. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Fitoncidi su molekule koje oslobađa šumsko drveće i koji smanjuju produkciju stresogenih tvari što povećava aktivnost stanica moje se bore protiv raka. Područje izučavanja djelovanja fitoncida danas se naziva – dendroterapija ili liječenje drveće, a zagovornik je i ruski znanstvenik i energoterapeut Mihail Semjonovič Vinogradov - objašnjava nam dr. Jelica Popić, psihoterapeutkinja i ravnateljica Učilišta Lovran - Wellness Akademija. 

Postoje zapisi da su još u pretkršćansko doba djevojke odlazile u šume s brezom kako bi nakupile pozitivnu energiju, te kako bi se sretno udale. Trudnice su uvijek sjedile pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta da od njega dobiju snagu za iscjeljenje rana. Vidari su preporučivali ne samo sjedenje pored drveća, nego i penjanje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmijenila s čovjekovom.

Drveće zaista može ojačati, izliječiti, iscijeliti i nahraniti energijom. Najbolja drva su hrast, breza i bor, gotovo istu vrijednost imaju cedar, bagrem, klen, jabuka, šljiva. 

- Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju iscjeljenja su vrlo prirodna i jednostavna. Stanite licem prema drvetu na udaljenost od 40 do 60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrirajte se na to da primate njegovu energiju, udišete miris i zamislite da se vašim tijelom odozdo nagore lagano podiže toplina i opuštenost. Istodobno počnite raditi vježbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobivene energije po čitavom tijelu - objašnjava dr. Popić. 

Komuniciranje s drvećem ne treba trajati dugo, ne više od nekoliko minuta i to je najbolje raditi predvečer, prije spavanja. Čovjek se i tako poslije jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili gradskom parku osjeća mnogo bolje i pomlađeno.

Najčitaniji članci