Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Igrate nogomet unatoč vrućini? Znakovi da hitno treba prestati

Mnogi muškarci ne žele odustati od omiljenog igranja nogometa čak ni ako se temperature penju iznad 30 stupnjeva Celzijevih. Donosimo savjete liječnika kad prestati i povući se u hladovinu

Internet/Ilustracija
Foto: Internet/Ilustracija
4 komentara

Liječnici hitne medicine već godinama neprestano upozoravaju kako fizičke aktivnosti tijekom vrućih ljetnih mjeseci treba svesti na minimum. No ima muškaraca koji od nogometa ne žele odustati ni pod koju cijenu. Bez obzira na temperature, omiljeni sport ostaje konstanta.

Ako već neće doživjeti ozljede zbog iscrpljenosti ili nepažnje, organizam zbog vrućina i fizičkog napora može otkazati poslušnost.

FILE PHOTO: A volunteer, for recovery work, wipes his sweat as he takes a break in a heat wave at a flood affected area in Kurashiki | Autor: Issei Kato Foto: Issei Kato

- Čim osjete pritisak u glavi, osjećaj grčeva u mišićima, trnce u rukama, nedostatak zraka veći nego inače kad igraju, trebali bi odmah prestati sa fizičkom aktivnošću. Naravno da se ljeti znojimo više nego inače, no muškarci koji igraju nogomet ili se bave nekim drugim sportom već dovoljno dobro poznaju svoje tijelo pa mogu prepoznati kad je to znojenje pojačano i obilnije nego inače. To je također znak da bi trebali odmah prekinuti s igrom ili fizičkim naporom. Naime, svi ovi simptomi ne ukazuju na srčani ili moždani udar, što neki odmah povezuju s naporom na visokim temperaturama, nego govorimo o znakovima toplinske iscrpljenosti organizma, upozorila je dr. Dejana Martinić, spec. hitne medicine, voditeljica smjene u Nastavnom zavodu za Hitnu medicinu Grada Zagreba.

Marijan Sušenj/PIXSELL | Autor: Marijan Sušenj/PIXSELL Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Dodatno, zbog pojačanog znojenje može se pojaviti dehidracija čiji su simptomi osim iznimne žeđi osjećaj mučnine, vrtoglavice, smetenosti i slabosti.

KAKO POMOĆI Toplinski udar - maknite se sa sunca i rashladite pod tušem

- Dodatno, može se pojaviti sunčanica čiji su simptomi osjećaj pritiska u glavi, osjećaj kao da ćete se onesvijestiti. Ako imate bilo koji od tih simptoma odmah prekinite sa fizičkom aktivnošću kojom se bavite i potražite hladovinu ili rashlađenu prostoriju. Pritom je iznimno važno da ta prostorija ne bude previše rashlađena pa da organizam ne dolazi u stanje šoka, nego da je razlika u temperaturi od pet do sedam stupnjeva. Tamo treba malo legnuti i pričekati da smetnje prođu. Kako biste sve to izbjegli, osim preporuke da se ipak sportom i velikim naporima ne bavite za vrijeme toplinskog udara, ako se već organizam mora naprezati, bilo bi dobro da je to u kasnijim večernjim satima kad temperature nisu toliko izražene i nema sunca, savjetuje dr. Martinić.

Foto: wikipedia

Također, zbog pojačanog znojenja i moguće dehidracije iz organizma se gubi više tekućine nego inače. I taj gubitak valja nadoknaditi. - U situacijama kad se puno znojite jer se fizički naprežete nije vam dovoljna obična voda jer tim znojem iz tijela se luče i važni elementi. Stoga je preporuka popiti izotonični napitak kako bi se taj gubitak ublažio, zaključila je liječnica.

OPREZ NA VRUĆINAMA Toplinski udar: Oboljelog treba hladiti vodom, ali ne ledenom
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message