Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

'Imam 70 i još uvijek trčim sve maratone, a ovo su moje tajne'

'Imam 70 i još uvijek trčim sve maratone, a ovo su moje tajne'

Trčanje je njezina strast, još otkako je bila djevojčica. Pridružila se mnogim grupama, a oformila je i vlastitu. Pažnju pridaje snu, hrani i treninzima, kako bi ostala u formi i nosila se bolje sa životnim izazovima

VIDEO

Gisela Perez zaljubila se u trčanje još od malih nogu. Odrasla je u Bronxu, natjecala se na koledžu i vratila se sportu rekreativno nakon rođenja prvog djeteta. Tijekom godina trčanje joj je pomoglo da se nosi sa stresom, preopterećenošću i gubitkom - a njezina ljubav prema sportu još uvijek traje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Split: Vježbe joge u centru Yoga Coner 01:39

Perez se nada da će uskoro završiti svoj 24. TCS New York City Marathon, i ukupno 44. maraton u dobi od 70. Pojedinci iz svih društvenih slojeva nedvojbeno će navijati za nju, budući da je Perez trenerica za dvije vrlo različite skupine New York Road Runners - Run for the Future, za srednjoškolce, i Striders, za starije osobe koje žele ostati u formi.

Ovo su aktivnosti i hobiji kojih se možete primiti bez pripreme
Ovo su aktivnosti i hobiji kojih se možete primiti bez pripreme

- Osobno smatram da ne postoji dobna granica za vježbanje - kaže Perez.

Evo šest strategija koje su pomogle Perez da održi korak s trčanjem desetljećima

1. Oformila je zajednicu 

Kad je Perez tek počela rekreativno trčati, u njezinom susjedstvu nije bilo puno žena koje su se time bavile pa se pridružila lokalnoj skupini tipova koji su sebe prozvali 'vikend ratnicima' i zajedno su subotom i nedjeljom trčali iscrpljujuće duge trke.

Danas je trkačka zajednica u New Yorku drukčija. Perez napominje da postoji grupa za svakoga, bez obzira na njihov spol, podrijetlo, dob ili tip tijela. Otkako je započela, Perez se pridružila mnogima od tih grupa i čak je pokrenula vlastitu u Bronxu kako bi ostala motivirana za kretanje.

- Kada trčite s grupom, nude vam sigurnosnu mrežu i društveni izlaz. Također imate odgovornost. U danima kada vam se ne trči, pomislite vani je grupa i oni vas vjerojatno čekaju - kaže ona.

Društveni aspekt grupnog trčanja također joj je pomogao steći čvrste nove veze tijekom godina.

- Kada se pridružite grupi za trčanje i upoznate druge, postajete jedno; postajete obitelj. Pazite jedni na druge - istaknula je.

2. Ubrzala je cross-trening

Perez napominje da je u svojim 20-ima, 30-ima i 40-ima mogla trčati šest dana zaredom bez pauze. Ali da bi mogla nastaviti trčati, potrebno joj je da joj cross-trening postane veći prioritet.

- Ako trčim, sljedeći dan ću raditi cross-trening. Neću se vratiti i ponovno trčati jer se tada moje tijelo neće potpuno oporaviti. Ako je moje tijelo jako umorno od trčanja, učinit ću lagani sat joge ili sljedeći dan otići u dugu šetnju - kaže.

Evo kada u danu treba vježbati za održavanje zdrave težine
Evo kada u danu treba vježbati za održavanje zdrave težine

Vježbe s utezima, vježbe s trakom otpora, samo su neke od vježbi koje Perez radi slobodnim danima kako bi održala mišićnu masu, za koju zna da s godinama postaje samo važnija.

3. San joj je prioritet

Spavanje je još jedan alat za oporavak kojem Perez godinama daje prioritet.

- Nastojim spavati što je više moguće nakon dugog trčanja jer znam da će to pomoći mojim mišićima da zacijele - ističe ona.

Doista, istraživanja pokazuju da kvalitetan san može pomoći mišićima da se oporave nakon vježbanja i smanjiti rizik od ozljeda, dok je nedostatak sna povezan s oštećenjem mišića. Srećom, redovito trčanje ili bavljenje bilo kojom vrstom tjelovježbe, ima pozitivan učinak na kvalitetu sna i pomaže smanjiti izglede za nesanicu, donosi MBG.

4. Marljivo jede dovoljno proteina

- Definitivno pazim da unesem proteine unutar sat vremena nakon trčanja jer će mi to pomoći da se oporavim - objašnjava Perez. Istraživanja pokazuju da je konzumacija najmanje 25 do 30 grama proteina nakon treninga ključna za maksimiziranje mišićnog rasta i oporavka. Aktivni pojedinci mogu dobiti lako probavljive proteine nakon treninga uz proteinski shake, smoothie ili Perezov omiljeni - čokoladno mlijeko.

5. Oslanja se na mantre i vizualizacije

Trčanje je jednako mentalno koliko i fizičko. Perez je uspjela prebroditi bezbrojne iscrpljujuće trenutke tijekom treninga i utrka uz pomoć osobnih mantri.

- Znam da je otrcano, ali uvijek kažem 'Možeš ovo. Možeš to učiniti, Gisela. Možeš proći kroz to. Učinila si teške stvari. Sve je moguće' - objašnjava.

Vizualizacija, noć prije utrka, također pomaže. Zamišlja sebe kako prolazi kroz teške dijelove staze da bi se pojavila na startnoj liniji osjećajući se snažno i samouvjereno.

6. Redovito izaziva samu sebe

Uz 43 maratona, Perez je završila preko 100 polumaratona i bezbroj drugih tijekom života. Procjenjuje da će i dalje sudjelovati u njima kako bi ostala na vrhuncu svoje kondicije i nastavila izazivati samu sebe.

- Kada se utrkujete, to vam pomaže da održite brzinu, a vidite i rezultat svog treninga. Utrke su nagrada za sav trud koji ste odradili - ističe.

 Kako bi se pripremila za nedjeljni maraton, Perez tjedan koristi lagano i razmišlja o svemu što je sport učinio za nju tijekom godina.

- Trčanje je moj spas. To mi je sve. To je moj bijeg. To je moje vrijeme za sebe. To je moj jedini sebični trenutak koji ne trebam ni s kim dijeliti. Trčanje je moja strast - naglašava Perez.

Kombinacijom solidnog oporavka, prehrane, unakrsnog treninga i angažmana zajednice, Gisela Perez uspjela je trčati desetljećima - i još nije završila.

- Ne vidim se nikada bez toga. Trčanje je moj način života - zaključuje.

Već 22 minute fizičke aktivnosti dnevno neutraliziraju posljedice dugog sjedenja na tijelo
Već 22 minute fizičke aktivnosti dnevno neutraliziraju posljedice dugog sjedenja na tijelo
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje