Lifestyle

Komentari 24

Imate li najboljeg prijatelja? Danas ga posebno jako zagrlite!

Imate li najboljeg prijatelja? Danas ga posebno jako zagrlite!

Bliska prijateljstva uključuju emocionalnu povezanost, povjerenje, podršku, otvorenu komunikaciju... Imati najboljeg prijatelja u životu je zapravo velika sreća, jer nemaju ga svi

Najbolji prijatelj je s kime se možete smijati i plakati, netko će vas podržavati i u dobrim i u lošim vremenima. To je čovjek koji će uvijek biti uz vas. Zato, posebno danas, zagrlite čvrsto svojeg najboljeg prijatelja i zahvalite mu što postoji u vašem životu.

POGLEDAJTE VIDEO Čuvajte svoje najbolje prijatelje:

Danas je Dan najboljih prijatelja, dan u kojem se posebno prisjećamo svih simpatičnih trenutaka koje smo proveli s najboljim prijateljima, ali i onih dana kad nam nije bilo lako, no prijatelji su nam pomogli da se dignemo i krenemo dalje. 

Bliska prijateljstva uključuju emocionalnu povezanost, razmjenu intimnih informacija, povjerenje, uzajamnost, podršku i otvorenu, jasnu komunikaciju. Imati najboljeg prijatelja u životu je zapravo velika čast i privilegija, velika sreća. To je nešto što ne dolazi samo tako u naš život.

- Želite li razviti nova prijateljstva i pronaći pravog prijatelja, morate biti spremni odvojiti vrijeme za ljude koji vas okružuju. U vezu morate uložiti, a ne samo priželjkivati pronaći pravog prijatelja i ne poduzimati ništa - kaže profesor Jeffrey Hall sa Sveučilišta Kansas u SAD-u. koji se pozabavio pitanjem - koliko je vremena potrebno da bo čovjek stvorio novo prijateljstvo?

Po njemu, neformalni odnos započinje nakon oko 50 sati druženja, a neformalni prijatelj nakon 80 do 100 sati provedenih zajedno. Snažna, prava prijateljstva nastaju nakon otprilike 200 sati druženja.

Nemaju svi pravog prijatelja i to je jako tužno

- Ova epidemija usamljenosti, koja se održava u našoj kulturi, šteti našem životnom vijeku, sreći, samopouzdanju, razini stresa, čak i imunitetu. Ne imati prijatelja može biti toliko nezdravo kao pušiti deset cigareta dnevno - kaže psihologinja dr. Krystal White.

- Odlika istinskog prijateljstva je kad s nekom osobom možete biti ono što doista jeste, autentični. Rušenje zida koji ste s vremenom izgradili oko sebe zahtijeva hrabrost, samopouzdanje i još važnije, svijest o tome zašto smo uopće izgradili taj nevidljivi zid oko sebe - dodala je pa podijelila nekoliko savjeta kako pronaći najboljeg prijatelja.

Imajte na umu, napominje, da njegovanje prijateljstva s nekim novim možda neće biti dobro u početku, ali na kraju ćete se osjećati dobro.

To je poput odlaska u teretanu ili guranja samoga sebe kroz dug dan na poslu. Kad idete za tim da budete odani prijatelju, gotovo garantirano ćete imati neke blagodati od toga, kaže.

- Potrebni su dosljednost i komunikacija. Ako se nakon druženja s nekim osjećate dobro, učinite to opet! Vaša je odgovornost posvetiti se tome. Ukoliko ste radili stvari zbog kojih se osjećate dobro, ponovite to za dva tjedna, tako da nikome od vas ne pate druga životna polja - savjetuje dr. White.

Najčitaniji članci